Στο κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης ο Αλέξης Τσίπρας|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Επίσκεψή στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος, πραγαντοοιησηει ο Πρωθυπουργός.


image

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και τον θαυμασμό και την εκτίμηση της Πολιτείας προς τους πιλότους και τεχνικούς των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Πατρίδος μας, εξέφρασε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος.
Τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τους Αναπληρωτές Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, υποδέχτηκε στην Ελευσίνα, ο άρτι επιστρέψας από την Άγκυρα Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαϊτσης.
image

Μετά τη σύντομη ενημέρωση που του έγινε αναφορικώς με την δύναμη που παρατάσσεται φέτος στο αεροπορικό πεδίο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από τον Αρχηγό ΓΕΑ, ο Πρωθυπουργός στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Έχω την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο και σαν ένδειξη ηθικής συμπαράστασης η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας πλάι σας, όχι όταν υπάρχει ένα γεγονός, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει μία περίοδος όπου η ενθάρρυνση νομίζω ότι είναι και ηθικά και ουσιαστικά μία πολύ σημαντική πράξη.»
Και πρόσθεσε: «Θέλω, επίσης, να πω ότι γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά μέσα, η κρίση έχει χτυπήσει φυσικά όλους τους τομείς και από την πλευρά μου πρέπει να σας διατυπώσω την πρόθεση να μπορέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές τις ελλείψεις να τις καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ρώτησα πριν για τη δύναμη σε αεροσκάφη – τα 30 αεροσκάφη, βεβαίως, είναι ένας σημαντικός αριθμός. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια από αυτά τα αεροσκάφη είναι παλιά· χρειάζεται εκσυγχρονισμός του στόλου».
image

Σε άλλο σημείο ο κ.Τσίπρας επισήμανε: «Δεν μπορώ πάρα να θυμηθώ πέρυσι ένα συμβάν ατυχές και την ηρωική στάση συναδέλφων σας που καταφέρανε να κάνουν μία αναγκαστική προσγείωση, αν θυμάμαι καλά, πάνω στο βουνό στο πλάι της πυρκαγιάς. Και με αυτή την έννοια θέλω να πω ότι στα πρόσωπά σας βλέπω τους αφανείς, τους ανώνυμους ήρωες που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον.
Δεν έχω περισσότερα λόγια· νομίζω ότι το σημαντικότερο που έχω να πω απέναντι σας είναι ότι, ειλικρινά, θεωρώ ότι αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εκ μέρους του ελληνικού Λαού, της ελληνικής Πολιτείας, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.»
image

Βεβαίως αξίζει να επισημανθεί ότι μπορεί ο κ.πρωθυπουργός να αναφέρθηκε σε στόλο 30 δασοπυροσβεστικών αεροσκαφών συνολικώς, αλλά η ουσία είναι ότι από αυτά φέτος πετούν 4 από τα σύγχρονα CL-415 από τα 8 της 383 ΜΕΕΑ, που είχαν διατεθεί το 2015, 9 από τα 13 παλαιότερα CL-215 της ιστορικής 355 ΜΤΜ, που είχαν διατεθεί το 2015 και τα υπόλοιπα είναι 17 μονοκινητήρια PZL-18M της 359 ΜΑΕΔΥ από τα 19 το 2015.
Επομένως, μην «μένουμε» μόνο στο σύνολο των αριθμό, αλλά να προσέχουμε και τις… «λεπτομέρειες».
______
*Λ.Σ.Μ