Στο ΑΤ.Εξαρχείων παρουσιάστηκαν και μετήγχθησαν στη ΓΑΔΑ ο Εκδότης και οι Δημοσιογράφοι του “Φιλελεύθερου”

Τη σύλληψη του εκδότη και των Δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» είχε ζητήσει με μήνυσή του ο Πάνος Καμμένος με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας.

Στα γραφεία της εφημερίδας μετέβησαν (22/09) Αστυνομικοί προς εκτέλεση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε αναζήτηση των Δημοσιογράφων της εφημερίδας ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Υπ.ΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Ωστόσο οι Αστυνομικοί αποχώρησαν, όταν ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία της εφημερίδας δεν λειτουργούν το Σάββατο.

Το αυτόφωρο αφορά τον Εκδότη, Θανάση Μαυρίδη, το Διευθυντή Παναγιώτη Λαμψια, το Διευθυντή Σύνταξης, Βασιλη Γεωργα, το Διευθυντή Έκδοσης, Γιώργο Μπαλγκα, την Αρχισυντάκτη του Πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανου, και τους Δημοσιογράφους Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττας Μουτούση.

Ο Θανάσης Μαυρίδης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Η εφημερίδα Φιλελεύθερος διώκεται διότι βγάλαμε στη φόρα το μεταναστευτικό. #€1,6 δισεκατομμύρια έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και έχουμε τελικά τη Μόρια. Εμείς διωκόμαστε γιατί αναδείξαμε το θέμα.«

»Μας είπαν να πάμε στο AT Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική πολιτεία να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας. Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις συλλήψεις των Δημοσιογράφων.

«Οι αστυνομικοί αναζητούσαν Δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον  Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα».