Στις 29 Φεβρουαρίου οι πρώτες περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο |ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες περιπολίες από το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την «αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων», με τη Συμμαχία να στήνει τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια στα στρατηγεία του Βελγίου και της Νάπολης.


image

Όπως υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων τους για το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, «στόχος είναι η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν», αναφέρει το Mega.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, δεκάδες πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, κάθε μορφής και τύπου, θα περιπολούν στο ελληνικό αρχιπέλαγος από το βόρειο άκρο της Λέσβου έως την περιοχή νότια της Κω.
Από αυτά τα πλοία, εννέα θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο, ενώ ισάριθμα αναμένεται να διαθέσει και η Τουρκία.
Την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή θα περιπολούν επιπλέον και 11 πλοία της FRONTEX.
Τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας, τα νατοϊκά θα επιχειρούν ανατολικά από τα ελληνικά νησιά, ενώ τα τουρκικά πλοία θα έχουν ως περιοχή ευθύνης τα τουρκικά παράλια.
Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, θα αυξάνεται η νατοϊκή δύναμη, αλλά και η ελληνική συνδρομή, ενώ στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας θα εκτελούν επιχειρήσεις δυνάμεις από το Λιμενικό αντίστοιχα και των δύο χωρών.
Στα Δωδεκάνησα –«ευαίσθητη» περιοχή όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις- η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά για να αποφευχθούν τουρκικές ενέργειες, υπό τον μανδύα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης


*migratiou.gr