“Στην ασφάλεια δεν υπάρχει ρομαντικός ουμανισμός, αυτά στα ακαδημαϊκά έδρανα, μόνο”

Περί συζήτησης για εγκληματικότητα και ασφάλεια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ανάλυση του ειδικού Συμβούλου σε θέματα ασφάλειας

Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας, «Με το Φαηλος Κρανιδιώτη είχα κάποια στιγμή συνεργαστεί στο παρελθόν με συγκεκριμένη ιδιότητα σε κομματικό σχηματισμό. Είχα κάποιες διαφωνίες μετέπειτα και είχα αποχωρήσει από αυτόν που για μένα είχε πολύ καλή αρχή αλλά στην συνέχεια με ευθύνες τρίτων εξελίχθηκε άσχημα. Πάνε αρκετά χρόνια από τότε.

Χθες είδα μια παρέμβαση του σε εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου για την εγκληματικότητα όπου είχε καλεσμένους πρώην και νυν υπουργούς του Προ.Πο καθώς και αντιπροσώπους ελληνικών κομμάτων. Το βιντεάκι ήταν στο YouTube.

Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας είπε τα αυτονόητα εξού και δεν υπήρχε ούτε ένα σχόλιο αρνητικό από κάτω επί των επιχειρημάτων , πράγμα σπάνιο. Όπως και το ότι και ο Ν.Χατζηνικολαου συμφώνησε σε μια δύο παρατηρήσεις του.

Δυστυχώς έδωσε λαβή στους εκεί παρευρισκόμενους να εστιάσουν σε κάποιες έντονες , η αλήθεια τοποθετήσεις επί κομματικής ιδεολογίας που ακόμα και αν είναι αλήθεια εντούτοις το χρησιμοποίησαν ως συνήθως λαϊκίστικα και εριστικά.

Η εντύπωση όμως που μου άφησε έτσι μια αίσθηση πικρής αηδίας ήταν η προσπάθεια της δημοσιογράφου να αλλάξει ατζέντας σε μια δική της εμμονή περί των αστυνομικών έναντι της μεγαλύτερης εικόνας (κυρία μου ασχοληθείτε καλύτερα με τα κοσμικά που είναι του τομέα σας. Ο χώρος της ασφάλειας θέλει γνώσεις που εμφανώς δεν έχετε).

Η τοποθέτηση επίσης της πρώην υπουργού που ξεφύσαγε. “Τι να κάνουμε”;.. αφήσατε ένα ολοκληρωμένο χαλί μαύρο στο υπουργείο φεύγοντας εσείς και η κυβέρνηση που στηρίξατε, με το οργανωμένο έγκλημα να κάνει πάρτι και τους φυλακισμένους να ζούνε “αλά τουρίστας” στις φυλακές. 

Για τον δε τελευταίο κύριο (κ. Σοφιανόπουλος νομίζω; ) η εστίαση του στο πρόσωπο με χαρακτηρισμούς έναντι των επιχειρημάτων με χρήση ταμπελών είναι ο ορισμός της γελοιότητας καθώς η έλλειψη επιχειρημάτων προφανώς δεν του έδινε άλλο χαρτί διαλόγου.

Τώρα όσον αφορά τον σημερινό Υπουργό η εμμονή του στο ότι η εγκληματικότητα ως εικόνα έχει βελτιωθεί μάλλον δεν συνάδει με τις αναφορές της ΕΛΑΣ που δείχνει μείωση μόνο στους αριθμούς αλλά έχει συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία όπως την αύξηση μικροεγκληματικοτητας και την υπερσυγκέντρωση της σε αστικά κέντρα όπου προφανώς έχει μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον ο πολίτης. Δεν μιλάμε καν για το συγκεκριμένο προφίλ κοινωνικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που κάνει στην κυριολεξία πάρτι στην χώρα μας. Υπόψη επίσης.. το κάθε ζωή έχει αξία παύει να ισχύει όταν ο εγκληματίας θέτει σε απειλή και κίνδυνο την ζωή άλλων. Στην ασφάλεια δεν υπάρχει ρομαντικός ουμανισμός. Αυτά στα ακαδημαϊκά έδρανα μόνο. Δυστυχώς , για μένα πάντα, είχαν ένα δίκιο όμως όσον αφορά την παρουσίαση του Φαήλου Κρανιδιώτη με τα συγκεκριμένα στοιχεία. 

Όταν παρουσιάζεις κάποια πράγματα ως επιχειρήματα για εγκληματικότητα, παρανομία κτλ με συγκεκριμένες αιχμές και αιτίες αν τα χρωματίσεις με κομματική ταυτότητα κανείς ακριβώς το ίδιο που κατηγορούνται και οι αριστεριστές για ταμπελοίποηση. Το κοινό τσουβάλιασμα που λέμε. Και εκεί παίρνουν λαβές και αρχίζουν τα δικά τους. 

Αν μείνεις στα στοιχεία και στις αιτίες με βάση αυτά, τότε ξεδοντιάζονται και ξεφυσάνε όπως με την παράθεση της εικόνας όπου ο οδηγός του γερανοφόρου δεχόταν επίθεση πριν διαφύγει με το όχημα. Και εκεί είχαν μπλοκάρει και ήταν εμφανές μετά και γέλαγε το Πανελλήνιο με ότι απαντούσαν, συν τους πόντους που κέρδισε ο ίδιος, για να χάσει στην συνέχεια με όσα είπε για κόμματα, κατά την άποψη μου».

____________________________________________________________

* Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν , Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας,( geopolitics)