«Στείλε γρήγορα προκαταβολή, περιμένουν άλλοι 30»- Απάτη με απατηλές αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα υψηλά ενοίκια και την αυξημένη ζήτηση, επιτήδειοι εξαπατούν υποψήφιους ενοικιαστές, λαμβάνουν προκαταβολές και τους αφήνουν.. “άστεγους”

Δελεαστικές αγγελίες αναρτώνται καθημερινά σε ιστοσελίδες ανεύρεσης κατοικιών από επιτήδειους οι οποίοι εν αγνοία των υποψήφιων ενοικιαστών εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για ανεύρεση κατοικίας και τους αποσπούν χρήματα.

Οι διαδικτυακές απάτες με πρόφαση την ενοικίαση κατοικίας, έχουν οδηγήσει πολίτες υποψήφιους ενοικιαστές στις Αστυνομικές Υπηρεσίες να υποβάλλουν καταγγελίες για ηλεκτρονικές αγγελίες για ακίνητα, τα οποία είτε είναι ανύπαρκτα, έχουν υποκλαπεί από αγγελίες κατοικιών στο διαδίκτυο που μπορεί να έχουν έδρα άλλη πόλη και το εξωτερικό.

Οι απατεώνες επιλέγουν ως μοναδικό τρόπο επικοινωνία με τον υποτιθέμενο “ιδιοκτήτη” αποκλειστικά διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς ο αριθμός κλήσης που περιλαμβάνεται στην αγγελία, έχει φραγή εισερχομένων κλήσεων.

«Είσαι τυχερός, είναι ευκαιρία, στείλε προκαταβολή, τώρα»

«Το φαινόμενο από εμείς το “φωνάζουμε” διαχρονικά και δεν μας ακούει κανείς. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο μας, γίνεται το χάος στα social media, χρησιμοποιώντας τηλέφωνα, άμα δεν δρουν μέσω email, που παραπέμπουν στο εξωτερικό, παρόλο που φαίνεται ελληνικός ο αριθμός. Κυρίως καταφέρουν και εξαπατούν πολίτες από την επαρχία, που δεν γνωρίζουν δυστυχώς ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, κι απλά αναζητούν ένα σπίτι να μείνουν σε χαμηλή τιμή. Όλοι σκέφτονται λόγω άγχους “να το κλείσω άμεσα, να μην το χάσω”» αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απατεώνες από ξένα site, χρησιμοποιούν μία ψεύτικη εικόνα, μία δελεαστική τιμή, πολύ χαμηλή και σε πολύ καλή περιοχή. Παλαιότερα βάζανε το Κολωνάκι, διαμερίσματα με €500, αλλά πλέον χρησιμοποιούν κι άλλες περιοχές κυρίως του κέντρου. Δυστυχώς, καταφέρνουν και πείθουν τόσο εύκολα τον κόσμο, και καταφέρνουν να αποσπούν προκαταβολές. Αν γίνει σε 10 άτομα από €200 σε μία ημέρα, μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ζημιά» εξηγεί ο κ. Ποταμιάνος.

«Ένας απλός άνθρωπος, που καθοδηγείται από την ανάγκη να βρει σπίτι επειγόντως, που καίγεται εκείνη την στιγμή να βρει κάτι φθηνό τύπου 400 ευρώ και να το προλάβει, δεν σκέφτεται ότι μπορεί να έχει μπροστά του μία απάτη, ακόμη κι αν είναι ολοφάνερο. Πολλές φορές, μέχρι και εμείς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε εάν είναι αληθινή ή ψεύτικη μία αγγελία, γιατί πλέον ορισμένες είναι απίστευτα αληθοφανείς» αναφέρει ο Μάνος Κρανίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

«Το μόνο που έχουν να ρωτήσουν οι ενοικιαστές, είναι “μπορώ να δω το ακίνητο από κοντά;”. Τότε πάλι οι δράστες ξεκινούν τις δικαιολογίες, αλλά δεν μπορούν να δώσουν και πολλά επιχειρήματα εάν επιμείνεις, καθώς δεν μπορούν να σου δείξουν κάτι που δεν υπάρχει, και πάλι εξαφανίζονται και συνεχίζουν το “έργο” τους, ψάχνοντας το επόμενο θύμα. Ο τρόπος που καταλαβαίνουμε μία ψεύτικη αγγελία είναι ότι σχεδόν όλες είναι από ιδιώτες, δεν υπάρχει αριθμός τηλεφώνου, η τιμή του ακινήτου είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα που θα υπάρχουν στην περιοχή, και από το σπίτι δεν λείπει τίποτα, φαίνονται όλα τέλεια, αλλά φυσικά δεν είναι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να ζητάνε να δουν το ακίνητο, είναι το μοναδικό “κόλπο προστασίας” και να μην δίνουν ποτέ τα χρήματά τους προτού συναντηθούν με τον ιδιώτη ή μεσίτη» εξηγεί ο Μάνος Κρανίδης.