“Με το στανιό ως.. “αποδιοπομπαίοι” η ενίσχυση της ΔΑΕΑ”

“Εξαναγκασμό”, και “επιλεκτική εξαίρεση” Αστυνομικών, προς ενίσχυση Υπηρεσιών της ΔΑΕΑ, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.

Διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, , προς ενίσχυση των Υπηρεσιών ΥΜΕΤ και ΥΑΤ, αναφέρεται σε απόσπαση 100 Αστυνομικών, όχι με νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες, όπως παλαιότερα, αλλά με απόσπαση προσωπικού από άλλες Υπηρεσίες -Τμήματα, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, την Τροχαία αλλά και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, οι οποίες επίσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιορισμένου αριθμού προσωπικού.

«”Με το στανιό” και ως.. “αποδιοπομπαίοι” οι συνάδελφοι προς ενίσχυση της ΔΑΕΑ. Από το “θα καταργούσουμε τα ΜΑΤ”, διαταγές για ενίσχυση των Υπηρεσιών της ΔΑΕΑ, για να ενισχύσουν τα ΜΑΤ..» υποστηρίζουν ένστολοι συνδικαλιστές, καθώς μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η .. πρόθεση να καταργήσει τα ΜΑΤ.

Όπως αναφέρουν Αστυνομικές πηγές, στο NantiaReport.gr, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής -σήεμρα-  υπηρετούν 1.600 Αστυνομικοί, με τις οργανικές να αποτυπώνοονται στο Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας σε 2100 Αστυνομικοί. Οι διμοιρίες στις ΥΑΤ, απαριθμούνται σε 24, από τις οποίες σε ημερήσια διάταξη, 4ις απασχολούνται στα Κέντρα Κράτησης, εκτός Αττικής και άλλες 12 – 15 διατίθενται σε 24άωρη βάρδια σε στατικές φυλάξεις, στο κέντρο της Αθήνας. Αν και σε κάθε διμοιρία ο αριθμός των Αστυνομικών που υπηρετούν θα έπρεπε να απαριθμεί – οπως στο παρελθόν 16-18άτομα- μόλις 10 (μαζί με τους οδηγούς 11) Αστυνομικοί αναλαμβάνουν βάρδιά καθημερινά. Η κατάσταση παρόμοία και για τις 25διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), καθώς λόγω των ελλείψεων στο προσωπικό, απαριθμούν μόλις 6 – 8 (μαζί με τους οδηγούς) μέλη με τις οργανικές να ανέρχονται σε 12 -14 Αστυνομικούς.

Ωστόσο η διαταγή της ΓΑΔΑ, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση μεταξύ των υπηρετούντων, καθώς καταγγέλλεται από τους υπηρετουντες και τους συνδικαλιστές των Υπηρσιών της ΔΑΕΑ, “εξαναγκαστική επιλογή” Αστυνομικών από «αποψιλωμένες» Υπηρεσίας και .. επιλεκτική εξαίρεση όσων υπηρετούν σε υπηρεσίες φρούρησης ευπαθών στόχων και προσώπων στην Υπηρεσία Επισήμων… μεταξύ των οποίων και συνοδοί Βουλευτών και μελών της Κυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται στη διαταγή της ΓΑΔΑ, για την επιλογή του ένστολου προσωπικού, δεν θα πρέπει να εκκρεμεί μετάθεση σε Υπηρεσία εκτός Αττικής, να μην εμπίπτει στις περιοριστικές διατάξεις για την απόσπασή του, να υπηρετεί σε μάχιμη υπηρεσία και να μην του έχει αφαιρεθεί ο οπλισμός, έσω και προσωρινά, να μην έχει οριστεί σε ΟΠΚΕ η ΟΜΕΤ ή να έχει εκπαιδευτεί γι αυτές,  να μην υπηρετεί στη Διεύθυνση Περιπολιών (πεζές), μεταξύ άλλων.

Για την κατάσταση, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΕΑΣΥΑ) εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (07/02) αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται, «Αντί της ουσιαστικής ενίσχυσης, οι υπεύθυνοι “φωστήρες” ανακάλυψαν μια εντελώς πρόχειρη ενίσχυση από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες ψυχορραγούν», καταγγέλλοντας τη Διοίκηση για «ιδεοληψία»: «Οταν επί 3 χρόνια ζητούμε οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες να τοποθετούνται στα ΜΑΤ, κάποιοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις ιδεοληψίες τους, καταργώντας τη ΔΕΛΤΑ και διαλύοντας τις διμοιρίες», αναφέρουν μεταξύ άλλων.