Σκοποβολή: Ταφόπλακα της σκοποβολής, οι υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ για χρήση των πεδίων βολής

Οι Σκοπευτικοί Σύλλογοι στην επικράτεια εκτός από τα προβλήματα που επέφεραν τα μέτρα για τον covid19, βρίσκονται αντιμέτωποι με την “ταφόπλακα της σκοποβολής” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τις  νέες τιμολογήσεις από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ, στους Συλλόγους που χρησιμοποιούν στρατιωτικά πεδία βολής

«Οι Σκοπευτικοί Σύλλογοι πλήττονται και μπαίνει ταφόπλακα στην αθλητική σκοποβολή, με τις νέες δαπάνες να βαρύνουν την τσέπη των αθλητών – σκοπευτών», τονίζουν οι Διοικήσεις των Σκοπευτικών Σωματείων, με την δημοσίευση (17/12) της απόφασης του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ με την οποία τα ενοίκια για τη χρήση των στρατιωτικών πεδίων βολής, αυξάνονται με τα Σωματεία να μην μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5543/17/12/2020 (εδώ) , τροποποιεί την Φ.351/103/310959/7-8-2012 (εδώ) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας πεδίων βολής του Στρατού Ξηράς και διάθεσης αυτών για περιοδική χρήση σε τρίτους» και περιλαμβάνει αποζημιώσεις αγώνων και ωριαία ενοίκια για τη χρήση των πεδίων βολής, σε πλαίσιο 12ημέρου, ποσά τα οποία δεν μπορούν να καταβληθούν.

Ο τιμοκατάλογος του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση του ΥΕΘΑ, «2. Για τη διάθεση πεδίων βολής και σκοπευτηρίων απαιτείται έγκριση του ΤΕΘΑ μετά από γνώμη του ΓΕΠΣ – ΔΙΔΟΕ/ΔΙΔΕΚΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ (Υποδομής – Περιβάλλοντος και Πληροφοριών – Ασφαλείας). Το ύψος του μισθώματος, ορίζεται ως εξής:

 • 20€ ανά ώρα, για διάθεση σε Ομοσπονδία
 • 10€ ανά ώρα, για σύλλογο κάτω των 200 αθλητών
 • 12 ανά ώρα, για σύλλογο άνω των 200 αθλητών
 • 1.500€ για τη διοργάνωση πανελλήνιων και διασυλλογικών αγώνων μέχρι 50 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 150 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
 • 2.000€ για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής έως 5 χωρών μέχρι 50 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 200 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
 • 3.500€ για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής 6 έως 10 χωρών μέχρι 60 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 250 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
 • 5.000€ για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής άνω των 10 χωρών μέχρι 70 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 300 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
  Για τη διοργάνωση αγώνων σε κλειστό σκοπευτήριο ισχύει 100 % προσαύξηση στα άνωθεν ποσά
  ».

  Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος της σκοποβολής στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό “διωγμό”, όπως σημειώνουν όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα της σκοποβολής.

  Μέχρι και πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η Εκκλησία της Ελλάδος στην περιουσία της οποία περιλαμβανόταν το Εθνικό Σκοπευτήριο του Βύρωνα,  προχώρησε στην αναστολή της λειτουργία του, για την ανέγερση Συνεδριακού Κέντρο. Ο χώρος λειτούργησε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ως το επίσημη προπονητήριο για τους αθλητές Σκοποβολής και τη θέση του κατέλαβε επταώροφο ξενοδοχείο !

  Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, στοίχησε για την κατασκευή του, €50.000.000. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, ΣΚΟΕ και ΕΛΑΣ διεκδίκησαν το χώρο. Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος πρότεινε μελέτη αυτοχρηματοδοτούμενης λειτουργίας, για τα αγωνίσματα της σκοποβολής, με μηδενική Δημόσια δαπάνη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε επιπλέον €40.000.000 για να το προσαρμόσει στις ανάγκες της. Το 2008 το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. !

  Και μέσα στο 2020, μετά την πρώτη περίοδο των περιορισμών λόγω Covid19, κατά την οποία απαγορεύτηκαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, ακολούθησε η απόφαση με περιορισμούς στην παρουσία σκοπευτών και εκπαιδευτών στα πεδία βολής και τώρα η απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ, έρχεται να αποτελειώσει το χώρο της αθλητικής σκοποβολής.

  Οι προπονήσεις των αθλητών – σκοπευτών στην Αττική διεξάγονται στο πρώην ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου, σε ώρες που ο στρατός δεν κάνει χρήση των πεδίων βολής . Πρόκειται για χέρσες άνυδρες εκτάσεις χωρίς υποδομές με τον κάθε Σύλλογο με ίδιες δαπάνες, να έχουν εγκαταστήσει κοντέινερς σε κάλυψη των γραφειοκρατικών αναγκών για τη λειτουργία τους, και επιπρόσθετα κόστη για την τοποθέτηση σκιάστρων, διαγραμμίσεων, στοχοθέτες κλπ. τα οποία βαρύνουν επιπλέον τους Σκοπευτικούς Συλλόγους.

  Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα απόφαση, για ένα Σαββατοκύριακο χρήσης σε πεδίο βολής, ένας Σκοπευτικός Σύλλογος κάτω των 200αθλητών, καλείται να καταβάλλει ημερήσιο ενοίκιο από €60 και επιπλέον αποζημίωση €1.500, για κάθε αγώνα. Σε αυτή την εκδοχή το παράβολο συμμετοχής του αθλητή – σκοπευτή για την κάλυψη των απαιτήσεων του ΓΕΣ υπολογίζεται περίπου στα €80- €100 χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα αναλωσίμων, όπως τα φυσίγγια, οι στόχοι κλπ. Αν συνυπολογιστεί το κόστος της ετήσιας συνδρομής, η δαπάνη για τις υγειονομικές εξετάσεις, και τα έξοδα ανά τριετία στην ανανέωση του φακέλου και τη βεβαίωση αγώνων από τη ΣΚΟΕ, το άθλημα της σκοποβολής μετατρέπεται σε έναν απαγορευμένο άθλημα στην ελληνική επικράτεια.

  Όπως υποστηρίζουν οι Διοικήσεις των Σκοπευτικών Σωματείων , ο χώρος της σκοποβολής αριθμεί περίπου 50.000 μέλη, επιπλέον των επαγγελματιών του αθλητών. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα σε ποσοστό άνω του 80% των μελών τους, να αδυνατούν να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες σκοποβολής καθώς οι μόνοι χώροι που διατίθενται, είναι τα πεδία βολής του στρατού.