Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στην Πολιτική Προστασία

Διήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Στο Τελ Αβιβ (17-18/01), ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Προθέσεων με θέμα τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφάλειας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

19012017episkpsiisrael002
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε επίσης αρχηγεία και δομές υπηρεσιών για την αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων της χώρας (National Emergency Management Authority – NEMA , Home Front Command και Πυροσβετική Υπηρεσία). Στη διάρκεια των επισκέψεων, επικεφαλής αξιωματούχοι των υπηρεσιών παρείχαν στην Ελληνική πλευρά ενημέρωση ως προς τα μέσα, τη μεθοδολογία και τη συνολική αντίληψη στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ευχαρίστησαν επίσης την Ελληνική Κυβέρνηση για τη συνδρομή της στην κατάσβεση των εκτεταμένων πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει πριν λίγους μήνες σε πολλά σημεία της ισραηλινής επικράτειας.

19012017episkpsiisrael004
Στην Ιερουσαλήμ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε τον Ναό της Αναστάσεως όπου είχε την ευκαιρία να δει το εξελισσόμενο έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από ειδικούς επιστήμονες του Ε.Μ.Π.
Ο κ. Τόσκας είχε πρωτύτερα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου είχε γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ενημέρωσε τον κ. Τόσκα για τις προσπάθειες του Πατριαρχείου να διατηρήσει το καθεστώς των Παναγίων Προσκυνημάτων και τον χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ ως Αγίας Πόλης -προτύπου ειρηνικής θρησκευτικής συμβίωσης. Ζήτησε επίσης από τον υπουργό να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις ευχές και την πρόσκληση να παραβρεθεί στην τελετή της παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου αμέσως μετά το πέρας της αποκατάστασής του, τον ερχόμενο Μάρτιο.