Σήμα για εγρήγορση στις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ- Εκπαιδεύσεις με Ειδικες Υπηρεσίες και ο Ταξίαρχος της.. «Jackal Stone»

Η νέα ομάδα της ΕΛΑΣ φοράει μάυρα, φέρει βαρύ οπλισμό, κι έχει επικεφαλής ..τον Ταξίαρχο της «Jackal Stone».

Φέρουν βαρύ οπλισμό αυτόματα και ημιαυτοματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, και με τις μαύρες φόρμες δημιουργούν επιβλητική αίσθηση, ωστόσο είναι προσιτοί σε πολίτες και τουρίστες. Αυτη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η νέα ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.. πιλοτικά.

Η νεοσύστατη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ, αποτελείται -προς το παρον- από έξι- επτά Αστυνομικούς, με την επιλογή τους να έχει προηγηθεί..  casting. Για τη μεταφορά τους έχουν επιλεγεί κλούβες (του “κουτιού) και περιπολούν σε κεντρικά τουριστικά σημεία της πρωτεύουσας- στην Ερμού, στους στύλους του Ολυμπίου Διός και την Πύλη Αδριανού, στην Πλάκα και το Μοναστηράκι.

Διαταγή προς όλες τις υπηρεσίες σύμφωνα με πληροφορίες απο Αστυνομικές πηγές του Nantiareport.gr φέρει επισήμανση να ενημερωθεί όλο το προσωπικό με συγκεντρώσεις προσωπικού, για αυξημένη παρατηρητικότητα και μέτρα σε αποτροπή επικείμενου χτυπήματος από οργανωμένη ομάδα σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης.

“Με στόχο την αποτροπή έκνομων ενεργειών και τυχόν τρομοκρατικών δράσεων η ανάπτυξη δυνάμεων για την ΕΛΑΣ σε αυτη τη χρονικη περίοδο γίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας,” επισημαίνουν πηγές της Κατεχάκη.

Στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι να αυξηθούν οι ομάδες αστυνομικών μέσα στους επόμενους μήνες (μέχρι και τον Οκτώβριο) και να διευρυνθεί η ακτίνα επιχειρησιακής ανταπόκρισής τους.

Το προσωπικό της νεοσύστατης Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ – οι “μαυροι πανθηρες” οπως τους χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί τους λογω των μαυρων -επιχειρησιακών- στολών τους, (παραπέμπουν στην ΕΚΑΜ) καθώς υπηρεσιακά δεν έχουν “ονοματοδοσία” και ασυρματικά “ακούνε” σε κωδικό, βρίσκεται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Τις επόμενες ημέρες, έχει προγραμματισθεί θα κάνει κοινή εκπαίδευση με ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ .

Επικεφαλής της ομάδας, σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, εχει επιλεγέι Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ, με θητεία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων/Α.Ε.Α. ενώ έχει συνεργαστεί στενα με τον τοτε Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Α/Γ Κωσταντίνο Τσουβάλα- σήμερα ΓΓ Δημόσιας Τάξης-. Ο ίδιος έχει λάβει μετεκπαίδευση στις σύγρονες ασύμμετρες απειλές- τρομοκρατικές ενέργεις και εξτρεμιστικές βίαιες δράσεις- με γνώση στα  ευρωπαϊκά πρότυπα ανάπτυξης δυνάμεων ασφαλείας .

Ο Ανώτατος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, είχε συμμετάσχει στη διακλαδική αντιτρομοκρατική άσκηση «Jackal Stone», αναλαμβάνοντας το τεχνικό μέρος, με το σενάριο να περιλαμβάνει πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.

Η αντιτρομοκρατική άσκηση «Jackal Stone», πραγματοποιείται συστηματικά από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe – SOCEUR)  Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, διεξήχθη και στην Ελλαδα (Κρήτη), με τη συμμετοχή στελεχών των Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγαλύτερη Αντιτρομοκρατική άσκηση για την ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ

Ο Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ, είχε συμμετοχή και στον.. «Τυφώνα» τις δύο αντιτρομοκρατικές ασκήσεις της ΕΛ.ΑΣ.- καλοκαίρι και φθινόπωρο (2017). Τα σενάρια περιελάμβαναν επιθέσεις τζιχαντιστών με αυτοκίνητα εναντίον πλήθους, ομηρίες σε κλειστούς χώρους, εκρήξεις βομβών σε εμπορικά κέντρα, χώρους μαζικής συγκέντρωσης και πολυσύχναστα σημεία της Πρωτεύουσας.