Σφαίρες και απειλητικές επιστολές από τρομοκράτες έως…τρελαμένους| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η υπόθεση της απειλητικής επιστολής με 45άρα σφαίρα προς την πρόεδρο της επιτροπής Σοφών, είναι μια από τις πολλές των τελευταίων χρόνων

Πότε τρομοκρατικά… αστέρια, άλλοτε αναρχικά εμβλήματα, κάποιες φορές υπογράφουν ως «Λαϊκοί Τιμωροί», άλλες ως «Ομάδα οργανωμένων αναρχικών κατά των πολιτικών της ‘χούντας’ 2010-2015», ενίοτε και ως «Η Κρητική Επανάσταση»…

Απειλητικές επιστολές και σφαίρες από τρομοκράτες έως… «τρελαμένους»
Τρομοκράτες, αναρχικοί, ποινικοί, ακτιβιστές, ακραίοι, τρελαμένοι ή αγανακτισμένοι πολίτες στέλνουν κατά καιρούς επιστολές με καταγγελτικά σημειώματα και σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, προς υπουργούς, πολιτικούς, εισαγγελείς, δημοσιογράφους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άλλους, με στόχο τη δημιουργία αισθήματος φόβου στους παραλήπτες.
Κάποιες από τις περιπτώσεις έχουν διαβαθμιστεί ως σοβαρές και κάποιες άλλες όχι, ωστόσο οι περισσότερες αναβαθμίζονται ούτως ή άλλως από το μέγεθος της δημοσιότητας που καταλαμβάνει ο στόχος κατά τον χρόνο της αποστολής. Ως τέτοια χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση της αποστολής επιστολής με «εσώκλειστη» μία 45άρα σφαίρα προς την πρόεδρο της Επιτροπής Σοφών και αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κας Αννας Λιγωμένου. Ο φάκελος έφθασε χθες στα γραφεία της Επιτροπής, στην οδό Βουρνάζου, μαζί με την αλληλογραφία της ημέρας.

«Είσαι ο σφαγέας»
Το σημείωμα των λίγων αράδων ήταν χαρακτηριστικό αναφορικά με την πρόθεση του αποστολέα. «Είσαι ο σφαγέας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού μας. Τώρα θα καταλάβεις τί θα πει φόβος» φέρεται να γράφει ο αποστολέας και να τοποθετεί το εντύπωμα ενός κόκκινου αστεριού στο κείμενο. Ο φάκελος παρελήφθη από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου εξετάζεται για τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί τον περασμένο Μάιο, με ένα πολύ απειλητικό δισέλιδο κείμενο, το οποίο «συνοδευόταν» με μία σφαίρα των 32ΜΜ, και αποδέκτη τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ο φάκελος είχε φθάσει με την αλληλογραφία της Βουλής των Ελλήνων. Αν και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήθελαν να κρατήσουν «κρυφή» την αποστολή, μετά τη δημοσιοποίησή της, επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλά τον βαθμό επικινδυνότητας και σοβαρότητας των «αποστολέων».
Εκείνο το κείμενο το υπέγραφε η «Ομάδα οργανωμένων αναρχικών κατά των πολιτικών της 5ετούς ‘χούντας’ 2010-2015», στο οποίο εκτός από τις απειλές εναντίον του κ. Γρηγοράκου, περιείχε και άλλες εναντίον του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο τέλος υπήρχε σφαγίδα με το γνωστό σύμβολο του αναρχικού κινήματος. Αποστολέας εμφανιζόταν ένας «Νίκος Μιχαϊλίδης» από το πάρκο του… Σκοπευτηρίου Καισαριανής, πρόσωπο που ήταν ανύπαρκτο.

Ρουπακιώτης και Αθανασίου
Αντίστοιχη επιστολή με σφαίρες πολεμικών καλάσνικοφ, είχε ως παραλήπτη τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, τον Δεκέμβριο του 2012 (είχε μείνει κρυφή), η οποία έμοιαζε με αντίστοιχη που στάλθηκε τον Μάιο του 2014 στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, χωρίς παραλήπτες αλλά ουσιαστικά απευθυνόταν στον υπουργό Δικαιοσύνης εκείνης της περιόδου, κ, Χαράλαμπο Αθανασίου, την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, και τις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.
Αυτές οι επιστολές, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, «εκπορεύονταν από τον ακροδεξιό χώρο», ενώ η αυτή της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου αφορούσε την υπόθεση της Χρυσής Αυγή. Με αρχαιελληνικούς χαρακτήρες το σημείωμα έγραφε: «Κάντε τις προφυλακίσεις αποφυλακίσεις, αλλιώς θα έρθουν σφαίρες. Θα ξεκληρίσουμε τις οικογένειές σας!», ενώ δινόταν χρονική διορία…
Ο φάκελος που είχε σταλεί στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου είχε ως αποστολέα το επώνυμο «Αλεπουδέλης», όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος καταγόταν από τη Μυτιλήνη -την ιδιαίτερη πατρίδα, δηλαδή, του κ. Αθανασίου και της κας Κουτζαμάνη. Ο φάκελος περιείχε τρία φυσίγγια 7,62mm, ενώ το ιδιόχειρο απειλητικό σημείωμα στρεφόταν -γενικά και αόριστα- κατά συγγενών εισαγγελέων, αντεισαγγελέων και υπουργών, που είχαν στο παρελθόν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για διάφορες υποθέσεις και ζητούσε αόριστα την απελευθέρωση κρατουμένων. «Αν σε 15 μέρες δεν αποφυλακίσετε τους άδικα προφυλακισμένους σε αυτή τη βρωμερή υπόθεση, τότε σε διάστημα 20 μηνών, είτε ο υπουργός είτε η εισαγγελέας είτε ο ανακριτής που ενεπλάκη στην υπόθεση, θα κλάψουν για συγγενικά τους πρόσωπα, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Το χρονικό διάστημα αυτό θα απαιτηθεί, για να εντοπιστούν οι στόχοι αυτοί. Η αδικία ξεκληρίζει οικογένειες» έγραφε σε άλλο σημείο η απειλητική επιστολή.
Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της καταδίκαζε την αποστολή της επιστολής και έκανε λόγο για «αστεία προβοκάτσια».

Προβόπουλος και Πρετεντέρης
Τον Ιανουάριο του 2014, οι «Λαϊκοί Τιμωροί» είχαν στείλει επιστολές με σφαίρες στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Στον δημοσιογράφο είχε σταλεί παρόμοια επιστολή από την οργάνωση «6η Δεκέμβρη», όπως και στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούσαν ότι η επωνυμία «6η Δεκέμβρη», που έφερε την ημερομηνία δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν «παρακλάδι» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και συσχετιζόταν με τους «Λαϊκούς Τιμωρούς». Η «6η Δεκέμβρη» είχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου 2010 και μία αποτυχημένη στην Εφορία Ν. Κόσμου, στις 23 Μαρτίου 2011.
Οι «Λαϊκοί Τιμωροί» στην επιστολή προς τον κ. Προβόπουλο, απέδιδαν ευθύνες στον ίδιο για την οικονομική κρίση της χώρας, ενώ σε αυτή προς τον δημοσιογράφο, τονιζόταν η «στήριξη» που παρείχε στην υλοποίηση αυτής της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής.

«Κρητική Επανάσταση»
Τον Φεβρουάριο του 2013 είχε κάνει την εμφάνισή της η «Κρητική Επανάσταση», στέλνοντας επιστολή με σφαίρες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μία εβδομάδα νωρίτερα στις Εφορίες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Η σφαίρα του… κ. Στουρνάρα ήταν τοποθετημένη μέσα σε ένα μικρό φάκελο προσκλητηρίων γάμου. Το σημείωμα έκανε μια γενικόλογη αναφορά στη φορολόγηση και κατέληγε διατυπώνοντας την απειλή ότι «οι συνέπειες για εσάς και τους εντολείς σας θα είναι απρόβλεπτες».
Τον Δεκέμβριο του 2008 είχαν σταλεί σφαίρες πολεμικού καλάσνικοφ σε δικαστικούς λειτουργούς χωρίς να ανακοινωθεί τίποτε. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις με απειλητικά μηνύματα και σφαίρες εναντίον καλλιτεχνών, επιχειρηματία με ξενοδοχεία στο Ηράκλειο, αλλά και στη Ναυτική Βάση της Σούδας. Φάκελος με σφαίρες είχε σταλεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2011, συνοδευόμενες με απειλητικό μήνυμα κατά στελεχών του ΠαΣοΚ. Ο φάκελος περιείχε τρεις σφαίρες των 9 ΜΜ και σημείωμα με αναφορά σε «άλλες σφαίρες που προορίζονται για τους “προδότες” του ΠαΣοΚ», όπως χαρακτηριστικά μνημονευόταν.
Άλλοι «πολεμικοί» φάκελοι με σφαίρες Καλάσνικοφ και αναφορές στον Αλβανό κρατούμενο Αλκέτ Ριζάι είχαν σταλεί προ τετραετίας και σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ ως αποστολείς εμφανίζονταν δημοσιογράφοι.

______________

*του Π.Σπυρόπουλου