Σε περιοχή της Δυτικής Αττικής αναζητούν χώρο για τις νέες φυλακές

Συστήνεται ομάδα ελέγχου των Φυλακών και Ειδική Διευθύνση Διαχείρισης Κρίσεων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Αποχαρακτηρισμένα Στρατόπεδα στον Ασπρόπυργο ή το Σχιστό,  σύμφωνα με σκέψεις της Λ.Κατεχάκη πρόκειται να κατασκευασθεί τελικά, αν δεν προκύψει ανατροπή της τελευταίας στιγμής, το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα σε αναπλήρωση των Φυλακών Κορυδαλλού  το οποίο θα κλείσει, σύμφωνα και με εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη.

Τις τελικές διαδικασίες παρακολουθεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Η οκταμέλης Επιτροπή με εκπροσώπους της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων και διευθυντές ΣΚ προχώρησε σε συναντήσεις ώστε να οοριστεί ο χώρος που θα ανεγερθούν οι  νέες φυλακές.

Με 40 κριτήρια έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου Σωφρονιστικού  Καταστήματος, μεταξύ άλλων η απόσταση από την Αθήνα, η ευκολία πρόσβασης , θέματα  ασφαλείας, μετακινήσεις του προσωπικού, των δικηγόρων, των συγγενών κ.λπ.

Με την τοποθέτηση του Ταξιάρχου Σπύρου Σκλάβου στην Ειδική Διευθύνση Διαχείρισης Κρίσεων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, οι επιτελείς της Κατεχάκη σχεδιάζουν ομάδα 20 επίλεκτων από κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και οικονομικές υπηρεσίες που θα ενεργούν αιφνιδιαστικά ελέγχους στις φυλακές της χώρας για την αδρανοποίηση   οργάνωσης των εγκλείστων στις Φυλακές.

Έλεγχοι στις οικονομικές υπηρεσίες των φυλακών και σε λογαριασμούς που διατηρούν χρήματα οι κρατούμενοι

Στις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ρη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής  είναι να δημιουργηθεί και ειδική   Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων που θα χειρίζεται περιστατικά αποδράσεων, εξεγέρσεων   κι έκτακτα περιστατικά στις φυλακές της χώρας.

Προωθούνται αλλαγές στο Σωφρονιστικό Κώδικα ώστε να τιμωρούνται με μεγαλύτερες ποινές πειθαρχικά παραπτώματα των  κρατουμένων. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες που είχαν περιέλθει   στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα «επιστρέψουν» -ύστερα κι από ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί- στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.