Σε ένδειξη δυσαρέσκειας προς τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν μαζικά άνδρες των ΜΑΤ και υπέβαλαν αιτήματα μετάθεσης από την Υπηρεσία τους.
Η απομάκρυνση από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (γνωστή ως ΜΑΤ) τεσσάρων Αστυνομικών- ένας Υπαστυνόμος (διμοιρίτης) και τρεις Αστυφύλακες- με απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή υπηρεσιακή ΕΔΕ, έπειτα απο το συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου- στις 8 Μαΐου 2016- καθώς κρίθηκε ότι παραβίασαν τις εντολές που τους δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο για παθητική ανοχή.
Από την Υπηρεσία κρίθηκε ότι επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία, στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, χωρίς σχετικές εντολές, με τους Αστυνομικούς να επιβεβαιώνουν ότι η εντολή δεν τος δόθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων αλλά από τον επικεφαλής Αξιωματικό ο οποιος ειχε διατεθει σε μέτρα στο σημείο.
Η απόφαση του Αρχηγείου, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους υπηρετούντες των ΜΑΤ και εξελέγη η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που κρίνονται τα αιτήματα των μεταθέσεων για το ένστολο προσωπικό μαζικά να αντιδράσουν, με τους περίπου 250 Αστυνομικούς των ΜΑΤ από τους συνολικά 750 να εχουν υποβαλλει αιτήματα ενδιαφέροντος με πρόθεσή τους να φύγουν από την Υπηρεσία.
Σύμφωνα με ασφαλείς Αστυνομικές πηγές, οι αιτήσεις μετάθεσης από τους άνδρες των ΜΑΤ, έχουν συμβολικό χαρακτήρα και πρόκειται να ανακληθούν, καθώς στόχος ήταν να γίνει αντιληπτό στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία η έντονη δυσφορία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρονται να διατυπώνουν τη θέση, ότι «το Σώμα έχει ελεγχτικό μηχανισμό και δεν είναι αποδέκτη η μαζική αντίδραση του ένστολου προσωπικού στο θεσμικό έλεγχο».