“Σε καμμία περίπτωση η οργή δεν πρέπει να μας οδηγεί στην απαίτηση για ποινές εκτεινόμενες πέρα από τα όρια του Νόμου”

Με αφορμή τη σημερινή καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, στους κατηγορούμενους της υπόθεσης Βαγγέλη Γιακουμάκη, άποψη νομικού *

“Επειδή δυστυχώς πολλά ΜΜΕ στη χώρα μας λειτουργούν πλημμελώς και δημιουργούν αχρείαστες εντυπώσεις για την υπόθεση Γιακουμάκη, με αφορμή τη σημερινή καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων :
– Σήμερα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών 8 κατηγορούμενοι για πλημμεληματικές πράξεις. Το δίκαιό μας προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη για πλημμελήματα.
– Σε διάφορα Μ.Μ.Ε. διαβάζει κανείς, ότι σήμερα το Μον/Πλημ/Ιωαν επέβαλε “ποινές-χάδια”.

Λυπάμαι, αλλά πρόκειται για αυστηρές ποινές, οι οποίες, εφόσον επικυρωθούν από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, θα συνοδεύουν εφ’ όρου ζωής τους καταδικασθέντες. Και δεν αφορούσαν σε καμμία περίπτωση κακουργηματικές πράξεις σε πρώτο βαθμό, όπου υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφασιστεί η έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.
– Ορθώς και λόγω της πλημμεληματικής φύσεως του αδικήματος δεν διετάχθη η φυλάκιση των καταδικασθέντων, όση οργή και αν προκαλεί η συμπεριφορά τους απέναντι στο Γιακουμάκη.

Το ζητούμενο στην ποινική δικαιοσύνη και το σωφρονισμό δεν μπορεί να είναι η χωρίς προϋποθέσεις κράτηση, προσωρινή και μη, οποιουδήποτε προσώπου καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης σε πρώτο βαθμό, όταν υπάρχει πάντα μα πάντα το ενδεχόμενο ανατροπής της ποινής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.
– Έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία και βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για κάποιο εκ των ήδη καταδικασθέντων προσώπων ή για άλλα πρόσωπα. Αν και εφόσον προκύψουν τέτοια στοιχεία, η ποινή θα είναι αυστηρότατη.
– Δεν ψέγω όσους συμμερίστηκαν την άποψη περί “ποινών-χαδιών”. Δεν είναι υποχρέωση του μη νομικού πολίτη να γνωρίζει περί ποινών και κατηγοριών. Από τα ΜΜΕ, όμως, περιμένω περισσότερη υπευθυνότητα.
– Ορθώς και δικαίως εξοργίζεται ο κόσμος – και ο γράφων μαζί – με όσα τράβηξε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους τραμπούκους συμφοιτητές του (το κατηγορητήριο έκανε λόγο για 23 περιστατικά βίας σε βάρος του). Σε καμμία περίπτωση, όμως, η οργή δεν πρέπει να μας οδηγεί στην απαίτηση για ποινές εκτεινόμενες πέρα από τα όρια του νόμου.

Θα εξαρτηθεί απ’ όσα αποδειχθούν στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά ή μειωμένη ή και καθόλου συμμετοχή κάποιου εκ των κατηγορουμένων σε όσα υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ορθώς αυτοί θα τύχουν μειωμένης ποινής ή και ενδεχομένως απαλλαγής. Δεν μπορώ να μιλήσω για ποινές-χάδια, αν δεν συντρέχουν οι σχετικές περιστάσεις στο πρόσωπο ενός κατηγορουμένου.
Αυτά τα ολίγα!”.

________

* ανάλυση Παναγιώτης Περιβολάρης,  δικηγόρος Πατρέων