Σε αυξημένη ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή το δημοψήφισμα.

Επιτήρηση των συναλλαγών σε ΑΤΜ, σταδιακή ανάκληση των αδειών αυξημένη επιτήρηση και φύλαξη εκλογικών κέντρων, περιλλαμβάνονται στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.


image

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ., εν αναμονή της απόφασης της Βουλής, στη διεξαγωγή (05/07) δημοψηφίσματος, με τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος,με το οποίο όπως προβλέπεται, το αστυνομικό προσωπικό τίθεται σε “κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας” με ανάκληση αδειών και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης των εκλογικών κέντρων. Από το βράδυ της Παρασκευής (26/06), βρίσκεται σε εφαρμογή εντολή του κέντρου της ΑΔ, για επιτήρηση σε ΑΤΜ και τραπεζικά υποκαταστήματα.

Σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε η αυξημένη ετοιμότητα (26/06) και επιτήρηση των συναλλαγών στα ΑΤΜ, η ασφαλής τροφοδοσία τους, η επιτήρηση της εμπορικής κίνησης σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, προς αποτροπή ληστρικών επιθέσεων, και βιαίων συμπεριφορών σε αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτών, χωρίς προς το παρόν να έχει παρουσιασθεί προβλήματα.

Η απόρρητη διαταγή με την επισήμανση των «κόκκινων» στόχων, η οποία διαβιβάστηκε (17/06) προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, για τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, λόγω των έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, έχει επικαιροποιηθεί, στην αποτροπή τυχόν κοινωνικών ταραχών.

Η Βουλή των Ελλήνων, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος – IMF, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα Γραφεία Πολιτικών Κομμάτων, τηλεοπτικοί σταθμοί, μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, και οι πρεσβείες των χωρών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ιταλίας, περιλλαμβάνονται στη λίστα με τους “ευπαθείς στόχους”. Αστυνομικοί σε 24ώρη υπηρεσία έχουν θέσει σε επιτήρηση τα κτήρια, ενώ διενεργούν ελέγχους, σε όσα άτομα κρίνεται ότι κινουνται ύποπτα είτε πεζά είτε σε επιβαίνοντες σε οχήματα. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στους Διοικητές των τοπικών Τμημάτων, για την τροποποίηση των μέτρων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.Στον «χάρτη» πιθανών επιθέσεων 600 σούπερ μάρκετ και 480 υποκαταστήματα τραπεζών.Οι επικεφαλής Αξιωματικοί της ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει γνώση πορίσματος μελετών,  στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με λεπτομερή χαρτογράφηση των οικονομικών στόχων ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική. Πληροφορίες μεταφέρουν ότι στον «χάρτη» αποτυπώνονται περίπου 600 σούπερ μάρκετ και 480 υποκαταστήματα τραπεζών, τα οποία θεωρούνται πιθανοί στόχοι οργανωμένων συμμοριών και κακοποιών, στο ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής. Η χαρτογράφηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει χρηστικότητα, σε περίπτωση που το κράτος θα ήθελε να εφαρμόσει ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κοινωνικών ταραχών, χωρίς η ΕΛΑΣ να είναι σε θέση να προβλέψει κάτι τέτοιο, ωστόσο σεπερίπτωση που παραστεί ανάγκη, θα πρέπει να βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη κατάσταση.