Σε 6 μήνες η νέα Frontex- Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

«Για να διατηρηθεί το κεκτημένο του Σένγκεν είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.FRONTEX EUΜε συμφωνία επί της αρχής για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» ολοκληρώθηκε (17/12) η Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αποφασίστηκε μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ από κοινού να συμπράξουν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκη Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας».

Η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την αναμόρφωση της μεταρρύθμισης της συνθήκης του ΔουβλίνουΙΙ και με την ολοκλήρωση της θα περάσει στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για να ψηφιστεί. Ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η νέα πρόταση για «ευφυή σύνορα», με την καταγραφή βιομετρικών στοιχείων όλων όσων διέρχονται με τις μεταναστευτικές ροές.

Στο κείμενο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η αναχαίτιση του κύματος μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ανεπαρκής καθώς και ότι είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η προστασία των συνόρων έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ζώνη του Σένγκεν.

Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στη λειτουργία των κέντρων καταγραφής, στη διαδικασία της μετεγκατάστασης και στην ενεργοποίηση των επαναπροωθήσεων.

Αναφορικά με την Τουρκία οι ηγέτες της Ευρώπης επεσήμαναν τη δέσμευσή της για άμεση ενεργοποίηση των κοινών δράσεων (ΕΕ- Τουρκίας) και ζητούν από τις ομάδες των διπλωματικών αντιπροσωπειών να ολοκληρώσουν σύντομα τις εργασίες τους σχετικά με την συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ εντοπίζει «έλλειμμα αποτελεσματικότητας» στην διαχείριση του μεταναστευτικού και το πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του εξαμήνου της Ολλανδικής Προεδρίας, ενώ τόνισε πως υπάρχουν «καλά νέα» από την Ελλάδα καθώς έπειτα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον Frontex αναμένεται να ξεκινήσει η δράση των ομάδων RAPID εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τις τρίτες χώρες, έτσι ώστε είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Σημείωσε ότι αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης»

______

*πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport