Σαν Σήμερα: Συμπληρώνονται 43 χρόνια απο την ίδρυση της ομάδας “Ζ” της Άμεσης Δράσης

Η Υπηρεσία, που διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητα και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, αποτέλεσε πρωτοπορία για την ΕΛ.ΑΣ της εποχής, συστάθηκε Σαν Σήμερα, ως τμήμα της Άμεσης Δράσης, η «Ομάδα Ζ»

Παραθέτει ο Δημήτρης Γουλιάμης, σε σχετική παράθεση για την εξέλιξη της ιατρικής «Ομάδας Ζ».

«Σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της Άμεσης Δράσης υπήρξε η σύσταση της ομάδας δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης ως «Ομάδα Ζ», με απόφαση της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας Πόλεων.

Αρχικά στο Νομό Αττικής στις 17/02/1979, ιδρύεται η ομάδα δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης ως «Ομάδα Ζ». Στελέχη της Αστυνομικοί της Τροχαίας Αθηνών και στην συνέχεια Αστυνομικοί Υπηρεσιών, οι οποίοι επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στην Άμεση Δράση ως μοτοσικλετιστές.

Διευθυντής της Άμεσης Δράσης Αττικής ήταν ο Αστυν. Δ/ντής Σηφάκης Εμμανουήλ και τέθηκε προϊστάμενος της «Ομάδας Ζ» ο Αστυν. Β΄ Σταθάτος Παναγιώτης με βοηθό τον Ανθ/μο Κουκιάσα Δημήτριο.

Στις 18/2/79 εννέα μοτοσικλετιστές της Άμεσης Δράσης ως «Ομάδα Ζ» τίθενται σε δοκιμαστικά καθήκοντα. Τον ίδιο χρόνο και αφού αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή τους ανταπόκριση, άλλοι έξι Αστυφύλακες και ο πρώτος παραγωγικός Αρχιφύλακας ο Κλέων Μώρος, εντάχθηκαν στην «Ομάδα Ζ». Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της «Ομάδας Ζ» και για τον επόμενο χρόνο εκινούντο 15 μοτοσικλετιστές της «Ομάδας Ζ» είχαν διατεθεί σε υπηρεσία.

Τον επόμενο χρόνο (από 17-9-1981) η Άμεση Δράση ως «Ομάδα Ζ» διέθετε 55 μοτοσικλετιστές στα όρια του τομέα της Αστυνομίας Πόλεων και αυξήθηκαν στους 100 μοτοσικλετιστές μέχρι την ενοποίηση με το Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής και αργότερα η υπηρεσία της «Ομάδας Ζ» επεκτάθηκε και σε άλλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα ανά την επικράτεια. 

Το όνομά της ως «Ομάδα Ζ» προέρχεται από το Ελληνική αλφάβητο με την χρήση του γράμματος ολογράφως ΖΗΤΑ ή “Ζ” χρησιμοποιήθηκε ως κωδικός ασυρματικής αναγνώρισης μεταξύ των πληρωμάτων.

Το αρχικό σήμα της «Ομάδας Ζ» ήταν σε ιδέα του Αρχιφύλακα Κων/νου Καβαλινάκη- και μετέπειτα Διοικητή της Υπηρεσίας – λίγο πριν την ενοποίηση της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και φιλοτεχνήθηκε στο εργαστήριο με την επωνυμία “Taboo” στην οδό Μάγερ, στο κέντρο Αθηνών από τον ιδιοκτήτη του Παναγιώτη Μπιτζιλέκη και από τον αστυφύλακα της «Ομάδας Ζ» Βασίλειο Τσάτσο στην τελική έκδοση του σήματος», καταλήγει στην αναφορά του.

Ενώ ο Αμεσοδρασίτης Χρήστος Μπαλάσκας σημειώνει, «Μέσα σε λίγο καιρό οι πολίτες αναγνώρισαν το έργο και την προσφορά των δικυκλιστών αμεσοδρασιτών. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν η «Ομάδα Ζ» άφησε και συνεχίζει να αφήνει την σφραγίδα της στη συνείδηση της κοινωνίας. Το ρητό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια τώρα είναι: «Μια φορά ΖΗΤΑς, για πάντα ΖΗΤΑς». Οι «ΖΗΤΑ»δες έζησαν μεγάλες εποχές δόξας, αλλά και εποχές δύσκολες όπως οι τωρινές. Αισιοδοξία χρειάζεται και είναι σίγουρο ότι η ένδοξη ομάδα θα σταθεί πάλι με περισσότερες δυνάμεις δίπλα στον πολίτη. Ήδη η αρχή έχει γίνει. Χρόνια πολλά στην «Ομάδα Ζ»», καταλήγει ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης.