Σαν Σήμερα: Νεοσύλλεκτος στρατιώτης δολοφόνησε για μια κίνηση και ενα “Άσε μας άνθρωπε μου” τη νεαρή Άννα Νικολάου

Η έξοδος για καφέ για την κοριτσοπαρέα συνέπεσε με την έξοδο των δύο νεοσυλλεκτοι φαντάροι, στην κεντρική καφετέρια της επαρχιακής πόλης, χώρος που καταγράφηκε ως σκηνή εγκλήματος

Απόγευμα Δευτέρας 17 Οκτωβρίου 2005, στο κέντρο της Κορίνθου. Στην πολυσύχναστη καφετέρια «Retro Café» -λειτουργούσε τότε στον πεζόδρομο της Πυλαρινού- στο κέντρο της πόλης, με τη μουσική σε ένταση απο τα decibel .

Η 22χρονη Άννα Νικολάου απο το Λέχαιο, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της και μια φίλη τους έχουν επιλέξει τραπέζι στο εσωτερικό της. Στον ίδιο μαγαζι, στο χωρο του μπαρ,  έχουν καθισει 19χρονος νεοσύλλεκτος στρατιώτης Δημήτρης απο τη Δράμα, εξοδούχος με συνάδελφό του, απο το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, στην Κόρινθο. Ο 19χρονος στρατιώτης εχει εντοπίσει με το βλέμμα του την νεαρή Άννα,  χωρις να έχουν προγενέστερη γνωριμία ούτε την οποιαδήποτε επικοινωνία.

Οι δύο νεοσύλλεκτοι πίνουν και μιλάνε για την υπηρεσιακή μετάθεση που έλαβαν και δεν ήταν ευνοϊκή για κανέναν από τους δύο. Ο 19χρονος είναι στεναχωρημενος, καθώς η σύντροφος του, με την οποία συζούσαν στη Θεσσαλονίκη, τον χώρισε ενώ τα οικονομικά του ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Με το βλέμμα του “ακολουθεί” την 22χρονη Άννα Νικολάου, οταν η νεαρή κοπέλα σηκώθηκε για να πάει στην τουαλέτα, στο ίδιο επίπεδο της καφετέριας, και ο 19χρονος στρατιώτης θεώρησε οτι ηταν ευκαιρία για να μιλήσει μαζι της και την ακολουθήσει.

Η καφετέρια είναι γεμάτη κόσμο και η μουσική παίζει δυνατά στα ηχεία του καταστήματος. Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τιο έγκλημα που έχει διαπραχθει στις τουαλέτες της επιχείρησης.

Λιγα λεπτά αργότερα, ο 19χρονος βγαίνει βιαστικά απο το χώρο της τουαλέτας κι επέστρεψε στο μπαρ φανερά ταραγμένος. «Σκότωσα μια κοπέλα», ομολογεί ο 19χρονος νεοσύλλεκτος φαντάρος, για πρωτη φορά στο συνάδελφό του- όπως καταθέτει μετα τη σύλληψή του στους Αστυνομικούς- ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν τον πιστεύω. Μιλανε για λιγο, με το 19χρονο νεοσύλλεκτο σε ταραχη, χωρις να γίνεται πιστευτός, και αφού πληρώνουν οι δυο, φεύγουν με ΤΑΧΙ για το στρατόπεδο νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο.

Η ώρα περνάει και η 22χρονη Άννα δεν έχει επιστρέψει στην παρέα της, ωστόσο τα δύο κορίτσια θεώρησαν οτι καποιος γνωστός της καθυστέρησε. Η καθαρίστρια που εχει μπει στην τουαλέτα για να καθαρίσει, διαπιστώνει οτι η πορτα στη δεξιά τουαλέτα, δεν ανοίγει και ενημερώνειτον ιδιοκτήτητης επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας σκαρφαλώνει απο τον διαχωριστικό τοίχο, και βρίσκει στο πάτωμα αιμόφυρτη, και χτυπημένη την 22χρονη Αννα Νικολάου και ενημερώνει το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία. Υπάλληλοι και θαμώνες αναστατώνονται, αναζητούν την παρεα της και ενημερώνονται για την κρίσιμη κατάσταση της 22χρονη.

Η Αννα Νικολάου μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Κατάγματα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία θα διαπιστώσει ο ιατροδικαστής στη νεκροτομή ως αίτια θανάτου.

Στην καφετέρια αστυνομικοί της Ασφάλειας Κορίνθου μεταβαίνουν άμεσα,  σε αναζητήσεις του δράστη, για τον οποιο δεν υπάρχει καμια μαρτυρία. Λαμβάνουν καταθέσεις απο το προσωπικό και θαμώνες,  ενω παράλληλα ενεργούν αυτοψία στο χώρο που εχει σφραγιστεί ως σκηνη εγκλήματος. Η μαρτυρία μπάρμαν στο μπαρ που ειχαν καθισει οι δυο φαντάροι, τους θυμήθηκε να παραπονιούνται για τη μετάθεση που έλαβαν και έφυγαν, χωρίς ωστόσο να έχει συγκρατήσει περισσότερα στοιχεία ώστε να τους εντοπίσουν οι Αρχές.

Με ενημέρωση όλων των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Κορίνθου με τη συνδρομή της Στρατονομίας,  ζητούν από τους Διοικητές των μονάδων να καλέσουν σε έκτακτη αναφορά όλο το στράτευμα, και να τους ενημερώσουν για τους εξοδούχος της προηγούμενης ημέρας.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Πεζικού, στην πολη της Κορίνθου, εντοπίζουν το συνάδελφο του 19χρονου, ο οποίος δινει κατάθεση για την έξοδο τους. Ο ίδιος αναφέρεται σε όσα του είπε ο 19χρονος νεοσύλλεκτος το ίδιο απόγευμα, μετα την έξοδό του απο την τουαλέτα και πριν αποχωρήσουν από την καφετέρια. Ειπε οτι δεν τον πίστεψε και θεώρησε οτι “του εκανε πλάκα”. Ο 19χρονος νεοσύλλεκτος καλείται σε αναφορά και συλλαμβάνεται, τα ξημερώματα (18/10). Ο ίδιος παρέδωσε τα ρουχα και τα αρβύλα που φορούσε κατα το έγκλημα που ειχε διαπράξει, οδηγείται στην Ασφάλεια Κορίνθου, και λίγες μόλις ώρες μετά τη βίαιη δολοφονία της Άννας Νικολάου ομολογεί  το έγκλημα που έχει διαπράξει.

Την επόμενη ημέρα (18/10) ο 19χρονος νεοσύλλεκτος, παραδίδεται στη Στρατονομία και οδηγείται στις Στατιστικές Φυλακές του Αυλώνα. Δύο ημέρες μετά κατά την απολογία του καθ ομιλογιαν δράστη δολοφονίας της 22χρονης Άννας Νικολάου, με αίτημα της πολιτικής αγωγής, ο νεαρός οπλίτης μεταφέρθηκε στην καφετέρια που διέπραξε το έγκλημα, συνοδεία ισχυρής δύναμης Αστυνομίας και Στρατονομίας, σε αναπαράσταση του εγκλήματος. Εναντίον του ασκήθηκε Ποινικη Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε κατάσταση ηρεμίας. Διωξη για υυπόθαλψη ασκήθηκε και στον έτερο νεοσύλλεκτο που τον συνόδευε στην καφετέρια.

Όπως ανέφερε στην απολογία του, επιχείρησε να μιλήσει στην 22χρονη, όταν την είδε να βγαίνει απο την τουαλέτα,  και ο ίδιος έπλενε τα χερια του στο νιπτήρα. “Ομορφιά μου, θα μου πεις το ονοματάκι σου;” ρωτάει τη νεαρή κοπέλα. “Άσε μας άνθρωπε μου” φέρατε να του απαντάει η 19χρονη με μια ταυτόχρονη κίνηση με την παλάμη του χεριού της να τον αποφεύγει, δείχνοντας ενοχλημένη. Ο ίδιος, θεώρησε οτι η νεαρή κοπέλα τον απαξίωνε και κάνει κίνηση προς την έξοδο για να επιστρέψει στο τραπέζι της παρέας της.

Ο 19χρονος νεοσύλλεκτος σε κατάσταση αμοκ, αρπάζει την 22χρονη κοπέλα από τα μαλλιά, χτυπάει με μανία στο πρόσωπο τής, της βάζει στο χωρο της τουαλέτας και χτυπάει το κεφαλι της στο γείσο της λεκάνης,  ενω πατάει με τα αρβύλα του, το σωμα της στο δάπεδο. Αιμόφυρτη η 19χρονη, καταρρέει στο πάτωμα της τουαλέτας, οπου την εντόπισε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Μετά την αναπαράσταση, ο 19χρονος νεοσύλλεκτος οδηγήθηκε προφυλακιστέος στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνας.

Συγγενείς (ο νονός, η αδελφή και εξαδελφος) της Άννας Νικολάου, στο Δικαστήριο του Ρουφ

Τον Οκτώβριο του 2006 ο Δημήτρης απο τη Δράμα, μεταφέρεται συνοδεία της Στρατονομίας στο Στρατοδικείο Αθηνών στο Ρουφ για την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι συγγενείς της Άννας Νικολάου μόλις βλέπουν τον κατηγορούμενο ξέσπασαν σε φωνές και κατάρες, ενώ κάποιοι κινήθηκαν εναντίον του με τους Στρατονομους να τους περιορίζουν.

Καθισμένος στο εδώλιο ο κατηγορουμενος, έχει ανοίξει τα πόδια του και το σώμα του έχει γύρει στα γόνατά του, ενώ οι αγκώνες του στηρίζουν τον κορμό του πάνω στους μηρούς του, καθώς το κεφάλι του γέρνει προς το έδαφος. Σε αυτή τη στάση παρέμεινε σε όλη την ακροαματική διαδικασία. Σηκώθηκε μόνο για την απολογία του, και σήκωσε το βλέμμα του, όταν η μητέρα του κατέθετε.

«Να τον καταδικασετε,  γιατι ειναι δολοφόνος» ανέφερε η μητέρα του, και γύρισε να τον κοιτάξει. Ο κατηγορούμενος που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ειχε αλλάξει στάση, σήκωσε το κεφάλι του, και το “αψυχο” μέχρι τότε βλέμμα του, έγινε φλόγες που έκαιγαν και μέσα τούς, αντικατοπτριζαν το είδωλο της μητέρας του.

«Αν κάποιος έπρεπε να ειναι στη θεση του εγγονού μου, είναι η κόρη μου, η μάνα του. Αυτη έπρεπε να έχετε εκεί δεμένη, κατηγορούμενη» ξεκίνησε την κατάθεση της αμέσως μετά η γιαγιά του κατηγορουμένου. Η ίδια αναφέρθηκε στη βία που είχε δεχθεί ο εγγονός της καινη δίδυμη αδελφή του, όταν η μητερα τους τα εγκατέλειψε, νήπια στα χέρια τής, και τα μεγάλωνε στο σπιτι της, σε χωριό της Δράμας. Αναφέρθηκε στην κακοποιηση που ασκούσε στα δύο παιδιά της, «Ερχόταν ο,τι ώρα της κάπνιζε, με όποιον αγαπητικό είχε κάθε φορά,  ήταν μεθυσμένη και απαιτούσε τα μωρά να την ακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη. Κλαίγανε όταν τα ξυπναγε στον ύπνο τους, και οταν αντιδρούσαν τους έκλεινε το κεφάλι με πλαστική σακούλα και τα χτυπούσε με πλαστή, για να την ακολουθήσουν » συνέχισε μεταξύ άλλων η ηλικιωμένη γυναίκα.

Ο ψυχίατρος που τον εξέτασε, απέδωσε το έγκλημα που διέπραξε ο 19χρονος σε αντανακλαστική αντίδραση, «Σκότωνε τη μητέρα του, όταν έφερε στη μνήμη του τη βία και την κακοποιηση που είχε δεχτεί από εκείνη όταν ήταν παιδί. Τώρα, μεγαλόσωμος και με περισσότερη δύναμη μπορούσε να αντιδράσει» είπε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Επιστήμονας κατά την εξέταση του από τους Στρατιωτικούς Δικαστές.

«Ήθελα μόνο να την πλησιάσω», ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος και συνέχισε, «Τη ρώτησα πώς τη λένε, αλλά εκείνη με πρόσβαλε. “Φύγε από δω βλάκα”, μου απάντησε ενοχλημένη και μου έδωσε χαστούκι. Ξαφνικά μου γύρισε το μυαλό. Ξέρετε πώς είναι στο Στρατό με την κλεισούρα. Άρχισα να τη χτυπάω. Όταν κατάλαβα ότι είναι νεκρή, έφυγα. Δεν ήθελα να την σκοτώσω, έκανα βλακεία και θα πληρώσω».

Με τέσσερις προς μία ψήφους ο Δημήτρης απο τη Δράμα, κρίθηκε ένοχος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, κι επέστρεψε στις φυλακές Αυλώνα.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2009 εκδικαστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, μετά από σχετική αίτηση του συνηγόρου υπεράσπισης. Ο Δημήτρης απο τη Δράμα είχε μαζί του, μόνο το συνήγορο υπεράσπισης. Ο κατηγορούμενος, με δάκρυα στα μάτια δήλωσε μετανιωμένος.

Το δευτεροβαθμιο Δικαστήριο, επικύρωσε την πρωτοδικη απόφαση κι επέβαλλε στον κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη και επέστρεψε στις Φυλακές.

Εκ των δικηγόρων της οικογένειας της Άννας Νικολάου ήταν, ο Γρηγόρης Καρπούζης.