Σαν Σήμερα: H μοιραία σχολική εκδρομή με τους τέσσερις νεκρούς μαθητές του 1oυ ΓΕ.Λ. Αγ.Δημητρίου

Στις 6.15 π.μ. στις 28 Μαρτίου 1991 το πούλμαν που μετέφερε την πενθήμερη σχολική εκδρομή του 1oυ ΓΕ.Λ. Αγ.Δημητρίου, έπεσε στον Αχελώο και παρέσυρε στο θάνατο τέσσερις μαθητές

28η Μαρτίου 1991, στη 01.00 τα ξημερώματα η Γ Λυκείου του 1oυ ΓΕ.Λ. Αγ.Δημητρίου, ξεκίνησε για την πενθήμερη σχολική εκδρομή στην Κέρκυρα η οποία βυθίστηκε στα νερά του Αχελώου .

«Ο Σπύρος Μαυρυγιαννάκης είχε γενέθλια στις 27 Μαρτίου και όλοι του ευχόμαστε να είναι πολύχρονος. Λίγες ώρες αργότερα θα πέθαινε… Η Παναγιώτα (Γιώτα) Δροσάτου έλεγε εκείνο το βράδυ ότι θα ντυνόταν νύφη πρώτα από όλες μας. Ντύθηκε στην κηδεία της… Η Ευγενία Γιαννοπούλου στις 25 Μαρτίου έλεγε, ότι έσπασε στο σπίτι της ο πολυέλαιος που είχαν αγοράσει οι γονείς της τη μέρα που γεννήθηκε. Η Κυριακή (Κική) Βερυκάκη έλεγε ότι αν δεν πήγαινε πενθήμερη δεν θα καταλάβαινε ότι ήταν Τρίτη Λυκείου.

Στις 6.15 π.μ. στις 28 Μαρτίου 1991 ήταν νεκροί καθώς το πούλμαν που μας πήγαινε στην πενθήμερη έπεσε στον Αχελώο. Χάσαμε τα χαμόγελα των παιδιών, οι άλλοι θυμόμαστε. Κάποτε θα τους ξαναδούμε στον ουρανό. Είμαι σίγουρη ότι θα μεσιτεύουν στο Θεό για εμάς και θα γελάνε» αναφέρεται σε ανάρτηση του Συλλόγου Γονέων & Kηδεμόνων του 1oυ ΓΕ.Λ. Αγ.Δημητρίου (Στρογγυλό)

Στις 6. 10 τα ξημερώματα της 28ης Μαρτίου 1991, στο 79ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, το τουριστικό πούλμαν του πρακτορείου “Οδύσσεια Travel”, που είχε αναλάβει την οργάνωση της εκδρομής, οδηγούσε ο 39χρονος Αργύρης Σταματόπουλος. Στη γέφυρα του Αχελώου, είχε αναπτύξει σχετικά μεγάλη ταχύτητα.  Μια λακκούβα στο οδόστρωμα, και βλάβη στο βαρύ όχημα, προκάλεσε απώλεια ελέγχου στον οδηγό, το λεωφορείο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, παρέσυρε το προστατευτικό κιγκλίδωμα και έπεσε στον Αχελώο.

Σε άμεση και γενική κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές ενώ στις έρευνες συμμετείχαν και ελικόπτερα του Στρατού.

Τέσσερις μαθητές ηλικίας 18ετων οι Σπύρος Μαυριγιαννάκης, Παναγιώτα Δροσάτου, Κική Βερυκάκη και Ευγενία Γιαννοπούλου- επιβαίνοντες στο τουριστικό λεωφορείο ανασύρθηκαν νεκροί από την κοίτη του ποταμού. Άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και οι υπόλοιποι 38 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και οι δύο καθηγητές – συνοδοί, Θεόφιλος Φάβας και Ιφιγένεια Πανάκη- με ελαφρά τραύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Αγρινίου και στην Αθήνα.

Με εντολή του -τοτε- Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο -τοτε- – αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γιώργος Σούρλας και ο -τοτε- – Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας έθεσαν σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Τις ενέργειες συντόνιζαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, που έφτασαν στην περιοχή με ελικόπτερο.

«Αυτό που μας συνέβη γίνεται κάθε 200 χρόνια. Έσπασε η σούστα και ήταν αδύνατον να το συγκρατήσω. Μόλις την περασμένη Τετάρτη το λεωφορείο πέρασε από έλεγχο ΚΤΕΟ χωρίς να διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα. Είναι ηλικίας εννιά ετών. Ξεκινήσαμε για την εκδρομή στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί…», θα δηλώσει στη συνέχεια ο Αργύρης Σταματόπουλος, οδηγός του πούλμαν, ο οποίος είχε τραυματιστεί ελαφρά.

Ο Βασίλης Μαραβέλιας, ιδιοκτήτης του πρακτορείου “Οδύσσεια Travel”, που είχε αναλάβει την οργάνωση της εκδρομής, επιβεβαίωσε τις αναφορές του οδηγού για την αξιοπιστία του οχήματος, το οποίο είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Το 99% των δυστυχημάτων οφείλεται στην εξάντληση των οδηγών, που καλούνται να οδηγήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, χωρίς κανείς να τους ξεκουράζει», δήλωσε την επόμενη ημέρα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων, Γιώργος Τσιώπος. «Στη συγκεκριμένη εκδρομή δεν προβλεπόταν δεύτερος οδηγός για να ξεκουραστεί ο Σταματόπουλος. Οι οδηγοί αναγκάζονται να τρέξουν λίγο παραπάνω, επειδή οι ιδιοκτήτες τους πιέζουν να φτάσουν και να επιστρέψουν συγκεκριμένη ώρα. Έτσι, για να μην χάσουν τη δουλειά τους υπερβαίνουν συχνά το όριο» κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο θρήνος των μανάδων “έσπαγε” την παγερή σιωπή των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου ενω σύγχυση είχε προκληθεί με τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών, και στα “πηγαδάκια” οι φήμες οργίαζαν…

Οι γονείς των μαθητών κατήγγειλαν -σύμφωνα με την Τροχαία Ακαρνανίας- ότι η χωρητικότητα του λεωφορείου ηταν 52 θέσεων -και όχι 55, όπως υποστήριξε η διευθύντρια του Λυκείου Κατερίνα Παναγοπούλου, επέβαιναν εκτός από τον οδηγό, 56 μαθητές και δύο καθηγητές – συνοδοί, ο ένας με την κόρη του, συνολικά 60 άτομα.

Την ημέρα της κηδείας των τεσσάρων μαθητών, η εξόδιος ακολουθία σταμάτησε έξω από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και το κουδούνι χτύπησε για τελευταία φορά, για τον καθέναν τούς. Με απόφαση του – τοτε- υπουργού Παιδείας Γιώργου Σουφλιά, όλες οι εκδομές θα είχαν αναχώρηση με το φως της ημέρας για περισσότερη ασφάλεια. Εκείνη τη χρονιά, λόγω του δυστυχήματος, πολλά λύκεια στο νομο Αιτωλοακαρνανίας ματαίωσαν τις προγραμματισμένες πενθήμερες σχολικές εκδρομή τους.