Από τη φωτιά στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, πέντε εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν σώοι, τρεις εργαζόμενοι -μεταξύ τους μια έγκυος γυναίκα- εγκλωβίστηκαν. Τους δολοφόνησαν
5 Μαΐου του 2010
Ημέρα γενικής απεργίας. Στους δρόμους οι -τότε- εργαζόμενοι στο πλοίο γενικής απεργίας πραγματοποιούσαν -ίσως-τη μαζικότερη πορεία κατά του Μνημονίου στο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον 150.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδηλώνουν.
Μεσημέρι πια, σχεδόν 14.00μμ. η πορεία περνά τη Σταδίου, στο ύψος της Marfin Bank, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν..
Τρεις κουκουλοφόροι σπάνε το τζάμι της πρόσοψης, βλέπουν στο εσωτερικό του εργαζόμενους, ακούνε φωνές.. Ρίχνουν στο εσωτερικό του παλαιού κτηρίου μολώτοφ και προχωρούν σε περιέλουση, καθώς αδειάζουν μπουκάλι με βενζίνη.
Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.. Μοκέτες, παλαιά ξύλινα έπιπλα και εσωτερικές σκάλες ποτίζουν βενζίνη και παίρνουν φωτιά. Όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του κτηρίου δεν μπορούν ούτε να δουν, ούτε να αναπνεύσουν.
Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονται εκείνη την ώρα στο υποκατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας. Τρία άτομα εγκλωβίστηκαν. Έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα, στο δρόμος της Σταδίου, η πορεία συνεχίζεται. Από τα ανοιχτά παράθυρα του δεύτερου ορόφου βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός.
Στο εσωτερικό του νεοκλασικού ο απόλυτος πανικός, η απόγνωση, η “αύρα” του θανάτου. Στο μικρό μπαλκόνι στην πρόσοψη του νεοκλασικού τέσσερις- πέντε εργαζόμενοι στριμώχθηκαν για να αναπνεύσουν. Κάποιοι άνοιξαν διάπλατα τις μπαλκονόπορτες.
Τα ονόματα των νεκρών εργαζομένων στο υποκατάστημα της τράπεζας δεν έρχονται στη μνήμη εύκολα, δεν έχει κηρυχθεί ημέρα μνήμης ούτε πορεία θα πραγματοποιηθεί “εις ανάμνησιν”..
+Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, +Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, έγκυος στο +αγέννητο μωρό της, και ο +Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών τους ανέσυραν νεκρούς οι Πυροσβέστες που μπήκαν στο κτήριο μόλις οι φλόγα έπεσε κι ενώ οι πυκνοί καπνοί “έπνιγαν” την ατμόσφαιρα.
Όπως διακριβώθηκε, δεν κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτήριο, είχαν ασφυκτικό θάνατο που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε αναπτυχθεί σε όλο το κτίριο.
«Στις 2 παρά, η Αγγελική μου τηλεφώνησε πανικόβλητη και μου είπε: ”Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο”. Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: ”Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι”. Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά». Ο σύζυγος της 32άχρονης εγκύου, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου περιέγραφε στη δίκη τον Απρίλιο του 2013, την τελευταία συνομιλία του με την έγκυο σύζυγό του.
Οι Πυροσβέστες είχαν εντοπίσει το σώμα της 32άχρονης εγκυμονούσας Αγγελικής Παπαθανασοπούλου κοντά στη μπαλκονόπορτα του νεοκλασικού κτηρίου στο οποίο στεγάζεται η Marfin, πριν προλάβει να βγει στο μπαλκόνι.
Στο εσωτερικό του κτιρίου, στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου, οι Πυροσβέστες εντόπισαν τον 36άχρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Η 35άχρονη Παρασκευή Ζούλια ήταν νεκρή στο γραφείο της στο δεύτερο όροφο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.
«Βγήκα σε ένα πολύ μικρό μπαλκόνι, περίπου 30 πόντους, και μέσα στον πανικό μου πήδηξα. Έπεσα στο κενό γιατί το σημείο όπου προσπάθησα να πηδήξω, υποχώρησε. Δεν είχα επιλογή, ή θα έσκαγα ή θα πήδαγα. Θεώρησα ότι είχαν πεθάνει όλοι, γιατί δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου για να βγουν. Όλοι κάναμε σπασμωδικές κινήσεις γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν ήμασταν εκπαιδευμένοι. Χάσαμε χρόνο γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε», κατέθεσε στο δικαστήριο ο υπάλληλος της τράπεζας Γιώργος Γκολιάς.
«Το κτίριο δεν είχε άλλη έξοδο πέρα από την κυρία είσοδο. Ήταν σαν να ήμασταν στο εσωτερικό μιας καμινάδας», καταθέτει ο Γιώργος Σταυρογιαννάκης, υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος εργαζόταν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Όπως εξήγησε, η μοναδική είσοδος- έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και κανείς από τους υπαλλήλους δε μπόρεσε να βγει από τις πόρτες.
Όπως διακριβώθηκε και αποτυπωθηκε στο πόρισμα που συνέταξε ο τεχνικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας καταλογίζει στην Τράπεζα παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην ελειπη εκπαίδευση του προσωπικού. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μόνο μια έξοδος κινδύνου, η οποία βρέθηκε και κλειδωμένη, ενώ το τηλεχειριστήριο δεν ήταν σε σημείο που γνώριζαν οι υπάλληλοι, είχε χαθεί. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν προβλήματα πυρασφάλειας, ενώ το υποκατάστημα δεν διέθετε το απαιτούμενο από το νόμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική. Όλοι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου. Αναφέρεται πως «η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη και πως για να ανοίξει ήταν απαραίτητη η χρήση τηλεχειριστήριου, το οποίο βρισκόταν σε άλλο χώρο» .
Από την Κρατική Ασφάλεια, σχηματίζεται δικογραφία για τρία άτομα που φέρεται να έδρασε «με άλλους δύο άγνωστους στις αρχές δράστες», αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής. Ένα χρόνο μετά ο Ανακριτής καλεί σε απολογία τον 34άχρονο ιδιωτικό υπάλληλο Θόδωρο Σίψα για τον εμπρησμό στην Marfin και τον 33άχρονο ομογενή, Παύλο Αντρέεφ για την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Kαι οι δύο αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δικάσιμο .
Η υπόθεση, μετά από αναβολές, εκδικάζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2016. Οι δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα, καθώς κανείς από τους μάρτυρες δεν τους αναγνώρισε ως δράστες του εμπρησμού. “Κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» όπως αποτυπωνόνται στις δύο δικογραφίες. Δεν προφυλακίστηκαν καθώς τα στοιχεία που τους απέδωσαν εμπλοκή στην υπόθεση βασίζονταν σ’ αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο.
Ωστόσο, στην υπόθεση, υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις. “Με την καταδίκη τριών εκ των τεσσάρων στελεχών της Marfin έκλεισε η δίκη για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων 21, μετά τον εμπρησμό στο υποκαταστήματα της Σταδίου, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, τον Μάιο του 2010”, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις καταδικασθέντες. Έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη (22 έτη ποινή φυλάκισης) και την διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου ( 5ετή κι έναν μήνα έκτιση ποινής), για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια τριών υπαλλήλων και τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων, επιβάλλοντας παράλληλα καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ στον καθένα χωριστά, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου.
Στην πρότασή της, η Εισαγγελέας της Έδρας – σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων στελεχών της τράπεζας. Όπως είχε αναφέρει στην πρότασή της η Δικαστική Λειτουργός, οι κατηγορούμενοι «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου» ενώ τόνισε ότι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα».
Στο υποκατάστημα της Marfin επί της οδού Σταδίου, εκείνη την 5η Μαΐου του 2010, σε ημέρα γενικής απεργίας, δολοφονήθηκαν τέσσερις άνθρωποι- μεταξύ των οποίων το αγέννητο έμβρυο της 4μηνων εγκύου υπαλλήλου- όταν οι δράστες προκάλεσαν εμπρησμό ενώ στο χώρο είδαν ότι βρίσκονται εργαζόμενοι και τους “έπνιξαν” ζωντανούς οι πυκνοί καπνοί και οι αναθυμιάσεις από τη φωτιά που προκάλεσαν με εμπρησμό και επεκτάθηκε ακαριαία. Τους δολοφόνησαν…