Σ.Νικολάου: “Η απόφαση να πολιτευτώ με αναγκάζει να παραιτηθώ Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής”

Με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στις θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου (26/12) τη θέση στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατείχε η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Όπως αναφέρει η Σοφία Νικολάου, στην ανακοίνωσή της, «2,5 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Μια Γραμματεία απαξιωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τόσο σημαντική για τη ζωή των κρατουμένων και των εργαζόμενων στα Καταστήματα Κράτησης.
2,5 χρόνια δώσαμε μάχες για να κάνουμε τις φυλακές βιώσιμες, για να επαναφέρουμε την τάξη και την ασφάλεια, για να μπορούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και να μπορούν οι κρατούμενοι που το επιθυμούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Βάλαμε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των φυλακών, με την κατασκευή νέων αλλά και την αναβάθμιση των υπαρχουσών. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοϊού δίνοντας καθημερινές μάχες για να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Και νικήσαμε, οι φυλακές άντεξαν και άλλαξαν. Βάλαμε τις βάσεις για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος στα Καταστήματα Κράτησης αλλά και για τη δημιουργία προγραμμάτων απεξάρτησης, κοινωνικοποίησης και επανένταξης των κρατουμένων. Είμαι πολύ περήφανη για ένα έργο που έγινε με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Δέχθηκα ανηλεή πόλεμο από τα «συστήματα» που ξεβολεύτηκαν, εντός κι εκτός των φυλακών. Δεν φοβήθηκα τις απειλές τους, τις εξευτελιστικές συμπεριφορές τους, τις επιθέσεις τους με fake news. Άντεξα γιατί ήμουν σίγουρη ότι το έργο που κάναμε και που αφήνουμε είναι σπουδαίο, και είναι χωρίς σκιές. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, κατ’ αρχάς τον πρωθυπουργό, που με τίμησε δίνοντάς μου αυτή τη θέση.
Ευχαριστώ για την συνεργασία τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς και τον νυν υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο. Θερμές ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία και στον υφυπουργό, αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρη Οικονόμου. Αφήνω τελευταίους, αλλά όχι έσχατους, όλους τους εργαζόμενους στα Καταστήματα Κράτησης, τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας, ιδιαίτερα τους στενούς μου συνεργάτες, βεβαίως και τους κρατούμενους. Χωρίς όλους αυτούς το σπουδαίο έργο που αφήνουμε δεν θα είχε υλοποιηθεί.
Η απόφασή μου να πολιτευτώ στις επόμενες εθνικές εκλογές με αναγκάζει να παραιτηθώ από τη θέση της Γενικής Γραμματέως. Εύχομαι στον Κώστα Παπαθανασίου καλή δουλειά και να συνεχίσει την προσπάθεια που έχει γίνει αυτά τα 2,5 χρόνια. Η ζωή συνεχίζεται, από διαφορετικά μετερίζια, αλλά με εδραία την πεποίθηση ότι έβαλα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για να γίνει η Ελλάδα καλύτερη.»