Ρόδος: Αστυνομικός και παγκόσμιος πρωταθλητής στην αυτοάμυνα|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ο Γιώργος Ρουμπίνης, υπηρετεί στη Ρόδο, ως Αστυνομικός, κατακτά παγκόσμιες διακρίσεις τη μια μετά την άλλη και μιλάει για την πορεία του.

image
Ο Γιώργος Ρουμπίνης (δεξιά)

Βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων 11αθλητών απ΄ όλο τον κόσμο ως instructor of the year 2013, στο Λονδίνο. Το Νοέμβριο είχε κατακτήσει την 1η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοάμυνας, στο Λονδίνο.
Ο Γιώργος Ρουμπίνης, είναι εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας, είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 3 Dan, είναι expert instructor σε θέματα ασφάλειας και VIP Productions, -δηλαδή αν κατάλαβα καλά -εκπαιδεύει σωματοφύλακες και προσωπικό στη συνοδεία υψηλών προσώπων. Ο ίδιος ζεις και υπηρετεί στη Ρόδο, ως Αστυνομικος και συνδυάζει χρόνο για να κατακτά τις παγκόσμιες διακρίσεις!

Ποια ακριβώς ήταν η τιμητική διάκριση που είχατε, μέσα σ΄ αυτό το καλοκαίρι;
Για να το πω απλά, όπως είναι τα Oscar για τις ταινίες έτσι είναι για εμάς και τις πολεμικές τέχνες, η διοργάνωση στην οποία βραβεύτηκα, μαζί με άλλους 11 απ’ όλο τον κόσμο. Γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, φέτος έγινε στις 15 Ιουνίου, λέγεται International Hall Of Fame Of London και περιλαμβάνει σεμινάρια από δασκάλους απ΄ όλο τον κόσμο, αναγνωρισμένους στο χώρο αυτό, masters και grandmasters των πολεμικών τεχνών και της αυτοάμυνας. Από την Ελλάδα καλέστηκα εγώ για να διδάξω στα σεμινάρια και να βραβευτώ και συνολικά ήμασταν 12 άτομα που κληθήκαμε από την Αγγλία, την Αμερική, την Ολλανδία, το Χονγκ Κογκ, τη Βόρειο Ιρλανδία …

Την περιμένατε αυτή την πρόσκληση;
Μου προκάλεσε αίσθηση το ότι με κάλεσαν να διδάξω σε ένα διεθνές σεμινάριο και μάλιστα η πρόσκληση ήταν από τον ίδιο τον πρόεδρο της διοργάνωσης, τον άγγλο Γκάρυ Βασνιέβσκι με τον οποίο όταν μίλησα ξαφνιασμένος τον άκουσα να μου λέει «σε παρακολουθούμε, ξέρουμε ποιος είσαι αφού κατάκτησες την 1η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοάμυνας και τη συμμετοχή σου σε διεθνή σεμινάρια, γι αυτό και σε καλέσαμε». Μετά απ’ αυτά που μου είπε κατάλαβα ότι δεν έκαναν λάθος, όπως μου πέρασε από το μυαλό αρχικά, εμένα καλούσαν…

Για την κατάκτηση του παγκόσμιου, πότε αγωνιστήκατε και σε ποια κατηγορία;
Ήταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοάμυνας, που έγινε το Νοέμβριο του 2012 και πάλι στο Λονδίνο και βραβεύτηκα στην κατηγορία instructor of the year 2013. Στην κατηγορία αυτή διακρίνονται εκπαιδευτές οι οποίοι έχουν επιδείξει ζήλο που προκύπτει από την προσφορά τους, την τεχνική τους και τη μεταδοτικότητά τους στον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με τις πολεμικές τέχνες γενικότερα και ειδικότερα με τη ρεαλιστική αυτοάμυνα που είναι το αντικείμενό μου.

Τι είναι η ρεαλιστική αυτοάμυνα;
Κατά καιρούς διδάσκουμε, σε όλα τα στιλ πολεμικών τεχνών, τεχνικές αυτοάμυνας τα οποία όμως πολλές φορές κάνουν τον απλό πολίτη να αναρωτηθεί «μα, μπορώ εγώ να εφαρμόσω αυτές τις τεχνικές σε μια δύσκολη κατάσταση στο δρόμο;». Πλέον παγκοσμίως, η εκπαίδευση και η μετάδοση της αυτοάμυνας-προστασίας, έχει διαφοροποιηθεί. Πλέον όλοι οι δάσκαλοι-εκπαιδευτές μελετούν και εκπαιδεύουν-μεταδίδουν, προσαρμόζοντας τις τεχνικές ανάλογα τη χώρα στην οποία βρίσκονται και το είδος εγκληματικότητας που υπάρχει εκεί, καθώς και την ψυχολογία και εφαρμογή αυτής σε είδη και στιλ πολεμικών τεχνών που δεν έχουν απλά μια όμορφη τεχνική ως μια απλή επίδειξη, αλλά έχουν να κάνουν με το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία από τον μέσο καθημερινό άνθρωπο. Και το βασικότερο αυτού είναι το πώς μπορώ να διαφύγω με ασφάλεια, από το σημείο συμπλοκής χωρίς αντεκδικήσεις- βεντέτες, συνυπολογίζοντας και το πόσο νόμιμη είναι η τεχνική που έχω εφαρμόσει σε μια συμπλοκή στο δρόμο.

Την ώρα της συμπλοκής μπορούμε να φτάσουμε σε ένα ορισμένο σημείο;
Δεν χτυπάμε τα μυρμήγκια με κανόνια! Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από εμένα προσωπικά καθώς και από άλλους εκπαιδευτές παγκόσμια, στην εκμάθηση του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει την ελληνική καθημερινότητα και κοινωνία και όχι απλά στο πώς να εφαρμόσουμε χτυπήματα, λαβές και τεχνικές αγνοώντας τις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχουμε στο άμεσο μέλλον όπως είναι ποινές φυλάκισης, αστικές αποζημιώσεις, αντεκδικήσεις κ.ά.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το Νοέμβρη, που σας ανέδειξε πρωταθλητή, ποιο ήταν το αγώνισμά σας;
Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας International Street Fainting Union περιελάμβανε διάφορα αγωνίσματα με σκοπό να βγει ένας υπερπλήρης μαχητής αυτοάμυνας. Είναι ένα δέκαθλο αγωνισμάτων που αφορούν τη δύναμη, την τεχνική καθώς και την ταχύτητα και φυσική κατάσταση, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχει όποιος ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και την αυτοάμυνα σ΄ αυτό το επίπεδο. Η κατηγορία στην οποία διακρίθηκα εγώ περιελάμβανε ένα ελεύθερο σενάριο δρόμου, που έφτιαξα εγώ μαζί με τους συνεργάτες-μαθητές μου, επιδεικνύοντας ένα πραγματικό σενάριο στο δρόμο και το πώς μπορούμε να απεμπλακούμε απ΄ αυτό χωρίς να δημιουργηθεί ένταση. Στη συνέχεια έδειξα εάν αυτό δεν είναι αρκετό και ξεκινήσει η συμπλοκή, τι μπορώ να κάνω και τι τεχνικές μπορώ να εφαρμόσω, που να έχουν πρακτική εφαρμογή και όχι απλά να είναι φαντασμαγορικές, καθώς επίσης και το πώς θα μπορέσω να διαφύγω με ασφάλεια από το σημείο, αντικείμενα δηλαδή που προαναφέραμε και διδάσκονται παγκοσμίως.

Στη Ρόδο πού προπονείστε;
Είναι ήδη σε λειτουργία ένας καινούργιος «Σύλλογος Έρευνας και Προώθησης Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας» ο οποίος έχει σκοπό να μεταδώσει όλες τις γνώσεις για την επιβίωση του ατόμου, σε μια δύσκολη κατάσταση συμπλοκής στο δρόμο. Βρίσκεται στο δρόμο κοντά στο Νοσοκομείο της Ρόδου και στο Σύλλογό μας δεν μας απασχολεί η ηλικία του ατόμου, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. είτε έχουν στο παρελθόν αθλητική δραστηριότητα είτε όχι καθώς στο κάθε άτομο διδάσκονται θέματα-αντικείμενα ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του, τη σωματική του διάπλαση, καθώς και την ηλικία του. Ένας 20άρης δεν είναι δυνατόν να προπονείται με τον ίδιο τρόπο με έναν πενηντάρη. Και φυσικά ο πενηντάρης μπορεί να προπονείται και δεν είναι ο στόχος μας να γίνει πρωταθλητής. Επιδίωξή μας είναι να είναι ασφαλής και να επιβιώσει σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση στο δρόμο. Οι μαθητές μας δεν κατεβαίνουν απαραίτητα σε αγώνες, μαθαίνουν αυτοάμυνα.

Από πότε ξεκινήσατε εσείς με τις πολεμικές τέχνες;
Από 12 ετών στον Πύργο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, ξεκίνησα με καράτε, συνέχισα με ninjutsu, την τέχνη των Νίντζα δηλαδή και παράλληλα με τάε κβο ντο. Για λίγο καιρό όταν πια υπηρετούσα στην Αθήνα σαν αστυνομικός έκανα MHUI THAI και ΑΙΚΙDΟ. Ως αστυνομικός, επτά χρόνια στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο, Ομόνοια, Κυψέλη, Πατήσια με ό,τι καταλαβαίνετε ότι συνεπάγεται αυτό, έχω δει τι εφαρμόζεται στο δρόμο και τι όχι, γεγονός που με βοήθησε ιδιαίτερα να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη μέθοδο αυτοάμυνας την οποία διδάσκω από το 2006.


*Pοδούλα Λουλουδάκη/ Η ΡΟΔΙΑΚΗ