Ρόδος: Αναβολή και ποινή σε μάρτυρες, στη δίκη για το θαλάσσιο δυστύχημα με διαμελισμό Ρωσίδας από ταχύπλοο με Ελβετό χειριστή

Αναβολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου και ποινή για λιπομαρτυρία σε δύο μάρτυρες, στη δίκη για το θαλάσσιο δυστύχημα πριν πέντε χρόνια στη Ρόδο

Για τις 26 Μαΐου 2021 αναβλήθηκε (χθες 16/10) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, η δίκη με κατηγορούμενο 42άχρονο χειριστή ταχυπλόου για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 37χρονης Ρωσίδας Svetlana Bezrodnykh. Ωστόσο με απόφαση της Έδρας , καταδικάστηκαν για λιπομαρτυρία δύο βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης καθώς δεν παρέστησαν στη δικονομική διαδικασία..

Η Ρωσίδα είχε μεταβεί στο νησί για διακοπές, ενώ κολυμπούσε στη παραλία, Τραουνού Αφάντου Ρόδου. Τραυματίσθηκε θανάσιμα από ταχύπλοο με χειριστή 42άχρονο -τότε – Ελβετό χειριστή ο οποίος μετά την απλολογία του με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφέθηκε ελεύθερος και για την υπόθεση όρισε τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με το Βούλευμα, την 1η Αυγούστου 2015 (21.50) το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε τηλεφωνικά από φύλακα του στρατιωτικού θερέτρου στην περιοχή του Τραουνού Αφάντου Ρόδου, για αγνοούμενη κολυμβήτρια και ξεκίνησε έρευνα εντοπισμού και διάσωσης με αρνητικά αποτελέσματα.
Κάτοικος Ρόδου ωστόσο ενημέρωσε (το βράδυ της ίδιας ημέρας, 23.15) το Λιμενικό, ότι νωρίτερα έκανε wakeboard στην περιοχή Τραουνού Αφάντου, με το σκάφος που τον έλκυε στο οποίο επέβαιναν ακόμη πέντε άτομα, προσέκρουσε (περίπου στις 20.30) σε απροσδιόριστο αντικείμενο. Από τα στοιχεία νηολογίου το ταχύπλοο στα στοιχεία «Panther», είχε χειριστή τον -τότε – 42άχρονο Ελβετό, ο οποίος είχε απασχόληση ως εκπαιδευτής ιστιοσανίδας με νόμιμη άδεια και κατέχει το ταχύπλοο ως ιδιώτης. Όπως ανέφερε, με μάσκες, πραγματοποίησαν έρευνα στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή χωρίς να εντοπίσουν το σημείο της πρόσκρουσης και θεώρησαν το ενδεχόμενο να έχουν χτυπήσει μεγάλο ψάρι ή κάποιο ξύλο. Ο σκιέρ επικοινώνησε με το Λιμενικό, ενώ ο Ελβετός και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο σκάφος παρέμειναν στην παραλία, εορτάζοντας την εθνική εορτή της Ελβετίας (01/08).
Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 2 Αυγούστου 2015 (περίπου 08.30πμ) εντοπίστηκε και περισυνελλέγη διαμελισμένο πτώμα γυναίκας με εμφανή βαρύτατα τραύματα με ακρωτηριασμό κάτω και άνω άκρου στην αριστερή πλευρά, από προπέλα σκάφους . Το πτώμα αναγνωρίστηκε στα στοιχεία της 37χρονης Ρωσίδας Svetlana Bezrodnykh .
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, προσήχθη ο 42άχρονος Ελβετός, και συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελέως Υπηρεσίας.

Όπως υποστήριξε στην απολογία του ο 42άχρονος Ελβετός, έλκυε το wakeboard σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή. Στην τελευταία στροφή αισθάνθηκε – όπως ανέφερε – τράνταγμα στο σκάφος και άμεσα το ακινητοποίησε και μαζί με τον σκιερ- κάτοικο της περιοχή και έναν από τους επιβαίνοντες προχώρησαν σε έρευνα σε ακτίνα περίπου 30μέτρων, με μάσκες και στο βύθισμα του σκάφους, χωρίς ευρήματα . Ανέφερε ότι η θάλασσα ήταν βρώμικη και θεώρησαν ότι είχαν χτυπήσει φερτό αντικείμενο ή ψάρι ενώ αποφάσισαν να επιστρέψουν στην ακτή.
Ωστόσο μαρτυρίες στο Λιμεναρχείο της Ρόδου, ανέφεραν ότι το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση 100 έως 150 μέτρων από την παραλία, κίνηση που απαγορεύεται αυστηρά αφού παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας.
Η υπόθεση είχε εισαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου και μετά από αναβολές τον Ιούνιο του 2019 το κατηγορητήριο ακυρώθηκε λόγω πλημμέλειας.
__
* Με πληροφορίες Δημοκρατική της Ρόδου