Ψάχνουν και σε online games τον μανιακό δολοφόνο ταξιτζήδων

Ο εθισμός σε τέτοια παιχνίδια συνδυαστικά με έναν διαταραγμένο ψυχικό κόσμο, όπως εξηγούν ειδικοί, οδηγεί σε ακραίες πράξης.
Η περίπτωση ψυχοπαθητικής προσωπικότητας εθισμένης σε προσομοιώσεις δολοφονιών μέσω…  online gaming (διαδικτυακά παιχνίδια) είναι μία ακόμη απομακρυσμένη πτυχή, που ερευνούν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, για τον «βουβό» δολοφόνο του 52χρονου οδηγού ταξί στην Κηφισιά.
Πέρα από την παραδοσιακή έρευνα αναζήτησης στοιχείων και μαρτύρων, πόρτα-πόρτα, δρόμο-δρόμο, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, σε δεύτερο χρόνο, θα επιδοθούν, όπως αποκαλύπτουν στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, και σε μία ηλεκτρονική έρευνα αναζήτησης «αποτυπωμάτων» χρηστών, που χρησιμοποιούν οικιακές συνδέσεις, και συμμετέχουν σε διαδικτυακά παιχνίδια βίας και δολοφονιών στους δρόμους. Κάποιες από τις τελευταίες εκδόσεις παιχνιδιών τέτοιου τύπου, που συμπεριλαμβάνουν και σενάρια εξόντωσης αυτοκινητιστών, έχουν συσχετιστεί με μαζικές δολοφονίες ατόμων αλλά και με μεμονωμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ακόμη και… οδηγού ταξί. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, παρότι εκτιμούν ότι ο δράστης έχει εμμονή προς τους οδηγούς ταξί, έχοντας ως κίνητρο κάποιο ασήμαντο περιστατικό που προκάλεσε το δολοφονικό του μένος, δεν μπορούν να αποκλείσουν έναν παράλληλο εθισμό με βίαια διαδικτυακά παιχνίδια που του έδωσαν την «ιδέα» πραγμάτωσης των δολοφονικών του ενστίκτων.

Ο εθισμός σε τέτοια παιχνίδια συνδυαστικά με έναν  διαταραγμένο ψυχικό κόσμο, όπως εξηγούν ειδικοί, οδηγεί σε ακραίες πράξης, χωρίς ίχνος λογικής, που μπορεί να αποβούν μοιραίες είτε για τους ίδιους τους παίχτες, είτε για τα ξένα πρόσωπα. Κάποιες δολοφονίες που συνέβησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, διαπράχθηκαν σε στιγμές αδυναμίας ή ψυχικής διαταραχής, που ο θύτης είχε χάσει τον εαυτό του στον εξωπραγματικό κόσμο των παιχνιδιών ή που απλά επηρεάστηκε από τη βία που παρακολουθούσε καθημερινά.

Grand Theft Auto IV: Η δολοφονία ενός οδηγού ταξί
Το 2008 ένας Ταϊλανδός ταξιτζής μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον 19χρονο Polwat Chino, ο οποίος αντί να πληρώσει για την κούρσα του, μαχαίρωσε και έκλεψε τον άτυχο 54χρονο. Ο νεαρός κατά την απολογία του στις αρχές δήλωσε ότι είχε επηρεαστεί από το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Grand Theft Auto. Μάλιστα, ο ίδιος επιχείρησε να πραγματοποιήσει με το ταξί μια από τις τρελές διαδρομές του παιχνιδιού, που δήλωσε ότι είχε εθιστεί, την ώρα που το άψυχο σώμα του ταξιτζή βρισκόταν στο διπλανό κάθισμα.

Η ακραία επιθετικότητα, η ανθρωποκτονία και άλλες βίαιες συμπεριφορές, τονίζουν ψυχολόγοι, προκαλούνται συνήθως από διάφορους παράγοντες, με τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια να είναι ένας από αυτούς. Η χρήση τους μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συμπεριφορά του ατόμου, που αντιμετωπίζει έχει σύνδρομα εμμονής και ψυχικά προβλήματα. Βέβαια, ο εθισμός στην βία δεν έρχεται από την αναπαράστασή της σε παιχνίδια αλλά μάλλον από την παθητική αποδοχή της.

Δύο αστυνομικοί και υπάλληλος νεκροί
Δύο παλαιότερες εκδόσεις του ίδιου παιχνιδιού, το Grand Theft Auto 3 και Grand Theft Auto Vice City, αποτέλεσαν την αφορμή για τις δολοφονίες δύο αστυνομικών και ενός υπαλλήλου.

Τον Ιούνιο του 2003 ο Devin Moore συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι οδηγούσε κλεμμένο όχημα. Όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα άρπαξε το όπλο ενός αστυνομικού και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας δυο αστυνομικούς και έναν υπάλληλο.

Αργότερα, κατάφερε να διαφύγει με ένα περιπολικό. Όταν συνελήφθη, ο 16χρονος φανατικός θαυμαστής των παιχνιδιών είπε στους αστυνομικούς ότι «η ζωή είναι ένα παιχνίδι, όλοι πρέπει να πεθάνουν κάποτε». Ενώ, κατά τη διάρκεια της δίκης του, ασκήθηκε αγωγή εις βάρος των εταιριών που είναι υπεύθυνες για την κυκλοφορία των παιχνιδιών.

Manhunt Murder: Η δολοφονία του Stefan Pakeerah
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο 14χρονος Warren Leblanc δολοφόνησε τον 17χρονο Stefan Pakeerah με ένα σφυρί. Οι δυο νεαροί υποτίθεται ότι ήταν φίλοι. Ο Pakeerah ισχυρίστηκε ότι απλά προσπάθησε να ληστέψει τον φίλο του, καθώς χρωστούσε 75 λίρες σε μια συμμορία, ωστόσο τα στοιχεία οδηγούσαν αλλού.

Σύμφωνα με τις αρχές, η σορός του θύματος έφερε περισσότερα από 50 χτυπήματα, πράγμα που μαρτυρά μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση, εμπνευσμένη από το δημοφιλές βίαιο βιντεοπαιχνίδι Manhunt Murder. Η υπόθεση ήταν αυτή που ανάγκασε τις Βρετανικές αρχές να αποσύρουν το βιντεοπαιχνίδι και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία όχι μόνο του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αλλά και άλλων αντιστοίχων. Ενώ, για την υπόθεση τιμωρήθηκε μόνο ο 14χρονος, καθώς η Rockstar, η εταιρία που κυκλοφόρησε το παιχνίδι, έπεισε ισχυριζόμενη ότι η ευθύνη εναπόκειται αποκλειστικά στους παίχτες.

Μαρτυρίες οδηγών ταξί
Στο μεταξύ οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εξετάζουν δέκα μαρτυρίες οδηγών ταξί, οι οποίοι υποψιάζονται ότι είχαν επιβιβάσει τον… «βουβό» δολοφόνο στα οχήματά τους από περιοχές της Κηφισιάς, ο οποίος τους είχε δώσει ως προορισμό την οδό  Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόκειται για τις μαρτυρίες που απομονώθηκαν και αξιολογήθηκαν ως σημαντικότερες από ένα σύνολο 180, μέχρι στιγμής, αναφορών οδηγών ταξί για περιστατικά με «παράξενους» πελάτες, που είχαν επιβιβάσει στα οχήματά τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτοί οι οδηγοί κατέθεσαν την «εμπειρία» και τις υποψίες τους για το συγκεκριμένο άτομο, με τους αστυνομικούς να επικεντρώνουν στα σημεία επιβίβασης και την διαδρομή που ακολούθησαν μέσω του συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS). Και σε αυτή την έρευνα θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν κοινά επίμαχα σημεία κίνησης του υπόπτου, που ενδεχομένως βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής του, και να αναζητήσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας που μπορεί να έχουν αποτυπώσει καθαρότερα τα χαρακτηριστικά προσώπου, σωματοδομή, και ίσως κάποιο άλλο ιδιαίτερο στοιχείο του δράστη που θα βοηθήσει τις έρευνες.

_________

* Παναγιώτης Σπυρόπουλος/ Ελεύθερος Τύπους της Κυριακής”