“Προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, κατάλυση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας”

Κείμενο συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ* για την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων στα Αστυνομικά Τμήματα

Από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας έως και σήμερα, εντάλματα προσωρινής κράτησης συλληφθέντων ατόμων στην Αττική, που έχουν εκδοθεί από τον κ. Ανακριτή και κατόπιν διατάσσεται η εκτέλεση τους από τον κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών, δεν εκτελούνται άμεσα από τις Αστυνομικές Αρχές όπως προστάζει το άρθρο 289 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς οι φυλακές υποδίκων αρνούνται την παραλαβή των κρατουμένων στους αστυνομικούς. Έτσι οι υπόδικοι κρατούμενοι επιστρέφουν ή παραμένουν επί μακρόν προς φύλαξη στα αστυνομικά κρατητήρια καίτοι αυτά που αποτελούν χώρους βραχείας κράτησης.

Τα Καταστήματα Κράτησης που ακολουθούν αυτή τη τακτική ισχυρίζονται ότι η άρνηση της άμεσης παραλαβής των κρατουμένων εντάσσεται στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που λαμβάνουν για τη μη διάδοση του κορονοϊού (Covid-19) και μόνο μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής τους στα αστυνομικά κρατητήρια θα τους παραλαμβάνουν!! Αυτή η τακτική όμως έχει ως συνέπεια την δημιουργία συνωστισμού στα αστυνομικά κρατητήρια όπου υπάρχουν κρατούμενοι που αναμένουν παραπάνω από ένα μήνα για να μεταχθούν στις φυλακές.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν μετατραπεί σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χώρους κράτησης που δεν παρέχουν ούτε προαυλισμό ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους υπόδικους κρατουμένους με συνέπεια να γίνονται καθημερινά δέκτες των εντόνων διαμαρτυριών τους για τις συνθήκες κράτησης.

Η μη μεταγωγή των υποδίκων κρατουμένων άμεσα στα Καταστήματα Κράτησης δεν έχει προβλεφθεί από
κάποια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρόληψη μετάδοση του Covid 19, συνεπώς αποτελεί μια αυθαίρετη τακτική. Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν αποτελούν χώρους καραντίνας καθώς οι υπόδικοι κρατούμενοι έρχονται σε επαφή με νέους κρατούμενους που εισέρχονται κάθε μέρα σε αυτά. Άρα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προστασία τους από πιθανό φορέα του ιού Covid-19 όσες ημέρες και να παραμείνουν στα κρατητήρια πριν την μεταγωγή τους στις φυλακές της χώρας! Τι εξυπηρετεί λοιπόν η άρνηση παραλαβής τους;

Αν κάποιοι ανακάλυψαν αυτό τον τρόπο για την αποσυμφόρηση των φυλακών που συζητήθηκε πρόσφατα, αυτός δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα δια της πλαγίας οδού στις πλάτες των αστυνομικών και των υποδίκων κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια καταλύοντας εν τοις πράγμασι τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας”, σημειώνει ο Γρηγόρης Χρυσάφης, Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών.