Προς λαθρομετανάστες: “Τα σύνορα είναι κλειστά, μην επιχειρήσετε να περάσετε παράνομα”- «Ήμουν φυλακή, και μας είπαν “φύγετε”» (video)

Ελληνική επικοινωνική “αντεπίθεση” την προπαγάνδα και τις “ανυπόστατες φήμες” (fake news) που διακινεί η Τουρκία για να «καθοδηγήσει» λαθρομετανάστες να κατευθυνθούν στην Ελλάδα

Μήνυμα (Sms) στα κινητά τηλέφωνα λαθρομεταναστών έχουν αποστείλει οι Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να τους αποτρέψουν να κινηθούν για να παράνομα τα σύνορα της Τουκίας με την Ελλάδα. “Από την Ελληνική Κυβέρνηση: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνοριακή φύλαξη στο μέγιστο επίπεδο. Μην επιχειρήσετε να περάσετε παράνομα τα Ελληνικά σύνορα”

Σχετική ανάρτηση, στα κοινωνικά δίκτυα έχει πραγματοποιήσει και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αναφορά σε τουρκική παραπληροφόρηση η οποία δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. “Κανένας δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, παρεμποδίζονται αποτελεσματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι Τουρκικές Αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον το υπουργείο εξωτερικών επισημαίνει ότι η Τουρκική παραπληροφόρηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. “Η εκστρατεία παραπληροφόρησης εκ μέρους των Τουρκικών αρχών συνεχίζεται. Η πραγματικότητα: 10.000 άνθρωποι απετράπησαν να μπουν στην ελληνική επικράτεια (σε όλη την επικράτεια του Έβρου) από χθες το πρωί μέχρι σήμερα. 73 – δεν προέρχονται από το # Ιντλίμπ- άτομα που εισήλθαν παράνομα, συνελήφθησαν και συνεπώς διώχθηκαν ποινικά”.

Από τις Ελληνικές Αρχές έχουν εντοπισθεί ανώνυμοι ή ψευδώνυμοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι υποκινούν λαθρομετανάστες με ψευδείς αναρτήσεις και αναγγελίες που παρακινούν και υποδεικνύουν διαδρομές παράνομης εισόδου στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.

Ενώ όπως επισημαίνεται από την Ελληνική πλευρά , χαρακτηριστικό παράδειγμα ψευδούς αναγγελίας και αναπαραγωγής ανυπόστατων “κατασκευασμένων” φημών, η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας ότι, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν ήδη στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, Τουρκικά ΜΜΕ και τα κρατικά κανάλια, μεταδίδουν και χάρτες με οδηγίες για πρόσβαση των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη μέσω των συνόρων με την Ελλάδα.

«Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν “φύγετε”»

Σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Halk TV της Τουρκίας, λαθρομετανάστης που κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Ελλάδα δηλώνει: «Ήμουν στην φυλακή, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν “φύγετε”», επιβεβαιώνεται πληροφορία που ήθελε από χθες (29/02) την Τουρκία να έχει ανοίξει τα Κέντρα Κράτησης απελευθερώνοντας λαθρομετανάστες που τελούσαν υπό περιορισμό σε καθεστώς κράτησης για ποινικά αδικήματα. Ο ίδιος λαθρομετανάστης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θα πάω στην Ευρώπη για να σωθώ».

Το βίντεο που μετέδωσε η Halk Τv στο Τwitter: