“Πόθεν Έσχες”- Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για υποβολή των υπόχρεων

Οι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης “Πόθεν Έσχες”, για εμπρόθεσμες υποβολές, θα έχουν δικαίωμα εντός ενός μήνα να προβούν σε τροποποιητική

Σύμφωνα με ανακοίνωση του pothen.gr, η εφαρμογή «Καταχώριση Καταστάσεων Υπόχρεων» θα είναι διαθέσιμη από την Δευτέρα 27/11/2023 έως και την Παρασκευή 1/12/2023 για τυχόν ανάγκες τροποποίησης των καταλόγων του έτους 2023, από τους αρμόδιους φορείς.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία έναρξης για όλους τους υπόχρεους υποβολής «Πόθεν Έσχες», εχει έναρξη τις 16-12 2023 και η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 16-03 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία συστάθηκε με τον νόμο 4622/2019 (ΦΕΚ 133/7-8-2019), και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Οι δηλώσεις των υπόχρεων με ιδιότητα αρμοδιότητας του κατηργημένου Γραφείου ΓΕΔΔ, υποβάλλονται και ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Από την 16η Δεκεμβριου 2023 η εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, θα επιτρέπεται μόνο με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ενώ η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2024, επιφέρει και ποινικές κυρώσεις.

Με την εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της δήλωσής τους, οι υπόχρεοι αποφεύγουν το παράβολο και εξασφαλίζουν δικαίωμα τροποποίησης αυτής, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι ένα μήνα μετά καθως μετα την παρέλευση της ημερομηνίας δεν θα είναι εφικτή καμία τροποποίηση υποβληθείσας δήλωσης.

Αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα αρχεία βρίσκονται στην αρχική σελίδα υποβολής δηλώσεων, ενώ για τυχόν πρόσθετα ερωτήματα και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων ΠΟΘΕΝ (ΚΕΥ-ΠΟΘΕΝ) στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100, ή και να αποστείλουν το ερώτημά τους μέσω της ενότητας «Χρειάζεστε κάποια βοήθεια;», με σύνδεση στους κωδικούς τους (εδώ).