Πως ο πατέρας του Χουλιαράκη εξάρθρωσε σπείρα απατεώνων|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ο πατέρας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη,… εξάρθρωσε, σύμφωνα με την αστυνομία, σπείρα απατεώνων που εξαπατούσαν ηλικιωμένους, με το πρόσχημα θανατηφόρων τροχαίων με θύματα ανήλικους, τα οποία προκάλεσαν τα παιδιά τους!.

image

Ο Μιχάλης Χουλιαράκης και οι γείτονές του, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συνέλαβαν την 42χρονη δήθεν αστυνομικό, που ήρθε στο σπίτι του στον Χολαργό, προκειμένου να πάρει 10.000 ευρώ για να «λαδώσει» Εισαγγελείς και Ανακριτές, οι οποίοι θα «παρέκαμπταν τον Νόμο» και θα άφηναν ελεύθερη την κόρη του που ήταν δήθεν υπαίτια του θανατηφόρου τροχαίου.
Στις 14:30 το μεσημέρι στις 2 Ιουνίου 2016 μία άγνωστη γυναίκα κάλεσε με απόκρυψη στο σταθερό τηλέφωνο του Μιχάλη Χουλιαράκη, εμφανιζόμενη ως η κόρη του, Λιλή Χουλιαράκη, καθηγήτρια στο LSE και σύζυγος του πρώην υπουργό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, επίσης πανεπιστημιακού Ηλία Μόσιαλου. Η γυναίκα έκλαιγε προσποιούμενη την κόρη, αναφέροντας ότι προκάλεσε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Πριν προλάβει ο Μιχάλης Χουλιαράκης να μιλήσει με την υποτιθέμενη κόρη του πήρε το ακουστικό άγνωστος άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τον ενημέρωσε ότι η κόρη του έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα παιδί. Στη συνέχεια του ζήτησε να δώσει 20.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσει τον Εισαγγελέα για να «φτιάξει τα χαρτιά και να γλιτώσει το δικαστήριο».
Ο Μιχάλης Χουλιαράκης πανικοβλήθηκε, αρχικά πείστηκε από τα λεγόμενά τους και είπε στον «αστυνομικό» ότι στην οικία του έχει μόνο 10.000 ευρώ για να του δώσει. Ο δήθεν αστυνομικός δέχθηκε να τα παραλάβει και του είπε σε λίγα λεπτά να κατέβει έξω από το σπίτι του όπου όπως τον ενημέρωσε θα τον περιμένει γυναίκα αστυνομικός για να παραλάβει τα χρήματα. Ο πατέρας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, παρότι αρχικά είχε πειστεί με τις υποδείξεις του άνδρα, στην πορεία και μετά από επικοινωνίες με συγγενικά του πρόσωπα κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα απάτης.
Ενημέρωσε τους γείτονες και τους είπε να τον βοηθήσουν και να πάνε μαζί στο προαύλιο της πολυκατοικίας. Στο πεζοδρόμιο είδε την υποτιθέμενη αστυνομικό να περιμένει και της έκανε νόημα να πλησιάσει. Αυτή πλησίασε και του ζήτησε να παραδώσει «τα χρήματα που χρωστάει» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όταν όμως διαπίστωσε την παρουσία και άλλων ενοίκων άρχισε να φωνάζει προσπαθώντας να διαφύγει. Λίγο αργότερα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης συνέλαβαν την 42χρονη κατηγορουμένη και την οδήγησαν στο Τ.Α. Χολαργού. Στην κατοχή της είχε δύο κινητά τηλέφωνα ενώ σε έρευνα στο σπίτι της στην Αθήνα βρέθηκαν ακόμη τρία κινητά.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η εμπλοκή μιας ακόμη γυναίκας από τη Βουλγαρία με το όνομα «Τάνια», στο σπίτι της οποίας στην Κυψέλη βρέθηκαν πολλές κάρτες sim και τρία κλειδιά πολυτελούς αυτοκινήτου.
Η συμμορία, σύμφωνα με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, αρχικά εντόπιζε ηλικιωμένα άτομα, για τα οποία μάθαιναν πληροφορίες για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια επικοινωνούσαν τηλεφωνικά μαζί τους, εμφάνιζαν μία γυναίκα να κλαίει, δήθεν κόρη των θυμάτων που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα με θύμα ανήλικο παιδί και έπειτα έπαιρνε το τηλέφωνο άτομο που έκανε τον αστυνομικό ο οποίος ζητούσε χρήματα προκειμένου να χρηματίσει αστυνομικούς, εισαγγελείς και ανακριτές για να παρακαμφθεί ο νόμος και να αφεθεί ελεύθερο το παιδί τους.
Με διάφορες δικαιολογίες απέτρεπαν τα υποψήφια θύματά τους να κλείσουν το τηλέφωνο ώστε να μην μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα παιδιά τους και να αντιληφθούν την απάτη. Ένας συνεργός ήταν συνήθως έξω από το σπίτι του θύματος έτσι ώστε να γίνει γρήγορα η καταβολή των χρημάτων από τους ηλικιωμένους που είχαν πειστεί. Σε άλλες περιπτώσεις έδιναν ραντεβού σε διάφορα σημεία που άλλαζαν κατά την διαδρομή ώστε να βεβαιωθούν ότι τα θύματα δεν έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία ή συγγενείς τους.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σπείρα είχε συμμετοχή σε 13 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων, εκ των οποίων οι 12 κατέληξαν σε απόπειρες καθώς την τελευταία στιγμή τα θύματα κατάλαβαν την απάτη. Σε μία όμως περίπτωση το θύμα δεν ήταν τυχερό και έχασε 30.000 ευρώ. Στις 10 Μαΐου 2016 με τον ίδιο τρόπο άγνωστοι επικοινώνησαν με έναν 68χρονο που οι δράστες γνώριζαν ότι βρίσκεται στο σπίτι της κόρης του. Επικοινώνησαν εκεί και κατάφεραν να τον πείσουν πως η κόρη του είχε προκαλέσει τροχαίο με θύμα ένα ανήλικο. Το θύμα δεν είχε μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί της με αποτέλεσμα να πάει σε ραντεβού με τον «αστυνομικό», που κατέληξε σε Λ. Πεντέλης κοντά στην Αττική Οδό. Ο 68χρονος έδωσε 30.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος την παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την συμμετοχή της και σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται όπως και για τον εντοπισμό της «Τάνιας» και των συνεργών της.
_____
*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου