“Ποιος ο λόγος ύπαρξης των διμοιριών αφού τις μικροεντάσεις μεταξύ των διαβιούντων στα ΚΕΤΥΑ τις επιλύουν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την καταγραφή”

Τα επεισόδια στο Κέντρο Κράτησης της Μοριας στη Λέσβο και απόψεις για την παρουσία διμοιριών στους χώρους καταγραφής και επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών προκάλεσαν ερωτήματα* για τις εξελίξεις.

“Για άλλη μία φορά εχουμε ένταση και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών και των διαβιούντων εντός του ΚΕΤΥΑ Μόριας. Ως αστυνομικός έχω βιώσει δύο φορές τουλάχιστον ανάλογα σοβαρά επεισόδια. Το μυαλό μου και η σκέψη μου βρίσκεται με τους συναδέλφους που αυτή την στιγμή ενεργούν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.
Ο λόγος των σημερινών επεισοδίων με τις αστυνομικές δυνάμεις είναι λίγο διαφορετικός. Εκτός από τον μόνιμο λόγο που είναι οι συνθήκες διαβίωσης, προστέθηκε κατά τα λεγόμενα των μεταναστών και οι συνθήκες κράτησης όσων εξ αυτών κρατούνται προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Πλέον τον ίδιο χώρο με το ΚΕΤΥΑ μοιράζεται και το ΠΡΟΚΕΚΑ (για όσους δεν γνωρίζουν στο ΚΕΤΥΑ γίνεται η καταγραφή των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία, ενώ στο ΠΡΟΚΕΚΑ κρατούνται παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρόκειται να απελαθούν).
Επειδή πρόσφατα είδαμε συνδικαλιστές να βγάζουν φωτογραφίες στη Μόρια με συναδέλφους και διαβάσαμε επίσης από συνδικαλιστές ότι ποιος ο λόγος ύπαρξης των διμοιριών αφού τις μικροεντάσεις μεταξύ των διαβιούντων στα ΚΕΤΥΑ τις επιλύουν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την καταγραφή των μεταναστών, εγώ έχω να υποβάλλω τα εξής ερωτήματα:
Α) όλοι αυτοί που έβγαζαν προχθές φωτογραφίες στη Μόρια συνηγορούν με την απόφαση της Ηγεσίας να έχει στον ίδιο χώρο το ΚΕΤΥΑ με το ΠΡΟΚΕΚΑ? Θυμίζω στο πρώτο μπορεί να έχεις και 3000 άτομα τα οποία μετά την καταγραφή τους κινούνται ελεύθερα, στο δεύτερο έχεις 100-200 κρατούμενους με ότι συνεπάγεται αυτό. Ο δε χώρος δεν χωρίζεται με τοίχο αλλά με συρματοπλέγματα και σιδερένιο φράχτη σαν και αυτόν που βάζουμε στα οικόπεδα για να μην γίνονται καταπατήσεις. Σε περίπτωση απόδρασης κρατουμένων οι συνάδελφοι δεν είναι άδικο να διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά όταν αναγκάζονται να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες? Ποιος θα τους προστατέψει?
Β) οι αστυνομικές δυνάμεις που ενεργούν στη Μόρια αληθεύει ότι βρίσκονται κάτω από δύο διαφορετικές διοικήσεις? Αληθεύει ότι όσοι έχουν την ατυχία να υπηρετούν στο ΚΕΤΥΑ μπορεί να κάνουν και 10-12 μέρες χωρίς ημερήσια ανάπαυση εν αντιθέση με τους άλλους που υπηρετούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ? Είναι αλήθεια ότι συμβαίνει αυτό επειδή παρόλο που ιδρύθηκε το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι υποστελεχωμένο και απορροφά συναδέλφους από το ΚΕΤΥΑ?
Γ) μήπως στην επόμενη διαταγή (αν όχι αύριο) πρέπει να γίνει αύξηση του αριθμού των αποσπασμένων καθώς για την λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ χρειάζονται ανά βάρδια τουλάχιστον συν έξι (06) άτομα?
Δ) τελικά μήπως χρειάζονται οι διμοιρίες (ειδικά στο συγκεκριμένο νησί)? Έχουμε αναλογιστεί τι μπορεί να συμβεί αν σε περιπτώσεις όπως η σημερινή δεν υπάρχουν διμοιρίες ?
Αυτά τα ερωτήματα είναι πραγματικά και βγαλμένα μέσα από την δουλειά στον συγκεκριμένο χώρο. Ο διαπιστωτικός συνδικαλισμός έπεται τον εξελίξεων, ενώ το ανάθεμα μέσα από την σιγουριά του πληκτρολογίου είναι το λιγότερο υποκριτικό.
Αν πραγματικά θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε από την φυσική ηγεσία απομάκρυνση του ΠΡΟΚΕΚΑ από τον χώρο που βρίσκεται το ΚΕΤΥΑ κ αύξηση ειδικά για την Λέσβο των αποσπασμένων αστυνομικών. Αν δεν γίνουν αυτά τα δύο σύντομα θα χρειαστεί η τουλάχιστον νομική εκπροσώπηση των συναδέλφων στα δικαστήρια.

___________

* Νίκος Μπαλουρδος, μέλος ΠΟΣΥΦΥ