Ποιοι οδήγησαν τους “δραπέτες” της Ειδομένης στα Σκόπια.

Επίσημα, η ΕΛΑΣ, έχει καταλήξει στους διακινητές των αραβόφωνων φυλλαδίωντα οποία διανεμήθηκαν στον καταυλισμό της Ειδομένης, χώρο να έχει προσωποποιήσει τους υπαιτιους. Ωστόσο, εξετάζονται τρις ενδεχομενα για τη διακίνηση, των φυλλαδίων, που προκάλεσε τη μαζική κινητοποίηση προσφύγων και λαθρομεταναστών στα σύνορα των Σκοπίων.

image

Ήταν το πρωί της Κ.Δευτέρας (14/03), όταν πρόσφυγας φέρεται να ενημέρωσε αστυνομικό για τη διακίνηση του αραβόφωνου φυλλαδίου, το οποίο και του ενεχείρησε και στο οποιο υπήρχε η προειδοποίηση πως δεν πρέπει να δουν αυτό το έγγραφο αστυνομικοί ή δημοσιογράφοι.
Τα σενάρια σύμφωνα και με τις καταθέσεις που έχουμε ληφθεί, εξετάζουν οι συντάκτες του κειμένου να προέρχεται από μέλη οργανώσεων με ύποπτο ρόλο ή από άτομα που υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών, καθώς και να πρόκειται για κυκλώματα δουλεμπόρων που θέλησαν να επωφεληθούν οικονομικά από το δρομολόγιο.
image

Ωστόσο Αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχης, υποδεικνύουν ομάδα “αλληλέγγυων” αντιεξουσιαστών, οι οποίοι εμφανίστηκαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα στην περιοχή, χωρίς να εκπροσωπούν είτε ΜΚΟ, είτε κάποια ανεξάρτητη αρχή.
Περίπου 2.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες ακολούθησαν τις οδηγίες του κειμένου, εντόπισαν “σημάδια”, που είχαν αφήσει οι εμπνευστές της κίνησης έχοντας εγκαταλείψει σακούλες με συσκευασμένα τρόφιμα και οδηγούσαν στον ξηροχήμαρο “Μαλαρέκα”. Μετά τη διέλευση του χείμαρρου -όπως ειχε αποτυπωθεί στο χάρτη που διανεμήθηκε- περίπου 2 χιλιόμετρα πεζοπορία σε ελληνικό έδαφος από σημείο που δεν είναι περιφραγμένο είχαν πρόσβαση στα Σκόπια, ως  την χαραμάδα διαφυγής προς την Ευρώπη.
image

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που εξετάστηκαν από τις Αρχές, δήλωσαν γνώση του Νομικού πλαισίου καθώς αρνήθηκαν οτι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, καθώς γνώριζαν τις συνέπειες.