Πυροπροστασία σε ιστορικά κέντρα ελληνικών πόλεων

Επιστολή της ΕΑΠΣ προς τον αναπληρωτή υπουργό έπειτα απο τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στη Λευκάδα, αναφορικά με το ζήτημα της πυρασφάλειας των ιστορικών κέντρω.

9-8-2016

Προς αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ.Ν.Τόσκα
Κοιν: Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.Ι.Καπάκη
Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ι.Καρατζιά

Αξιότιμε κ.αν.Υπουργέ

Χθές (08/08) ο επαγγελματισμός και η αυταπάρνηση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, απέτρεψαν τα χειρότερα, στην πύρινη επέλαση στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας.
Η αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών, εξ ορισμού, είναι υψηλής επικυνδινότητας με άγνωστο το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής τους εξέλιξης.
Η Ένωσή μας, εδώ και χρόνια, επεσήμανε τα παρπάνω και το 2009, η ΕΑΠΣ, υλοποιώντας μιας πρωτοποριακή ιδέα, του συναδέλφου Νίκου Κολοβού, περιφερειακού εκπροσώπου της ΕΑΠΣ στην ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, προχώρησε με συγκροτημένο τρόπο στην μελέτη και αποτίμηση της πυροπροστασίας στα ιστορικά κέντρα ελληνικών πόλεων, με «οδηγό» το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας.
Τον Ιανουάριο του 2010, στην Κέρκυρα, πραγματοποιήσαμε ανοικτή ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.
Στα συμπεράσματα της μελέτης, που όπως σημειωνόταν, αφορούσαν και στην περίπτωση «τμημάτων παλαιών πόλεων στην πατρίδα μας, όπως είναι στην Καστοριά, στα Χανιά, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και, για τα Επτάνησα, στη Λευκάδα» υπήρχε και μια σειρά από προτάσεις:
1. Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου εντός του ιστού της παλαιάς πόλης
2. Εγκατάσταση Διευθυνσιοδοτούμενου συστήματος πυρανίχνευσης με ξεχωριστούς βρόγχους που θα συνδέεται άμεσα με το ενιαίο κέντρο διαχείρισης κρίσεων
3. Εγκατάσταση τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης (κόκκινο τηλέφωνο) συνδεδεμένο με το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το σημείο έναρξης πυρκαγιάς.
4. Κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης, με αυτόνομες υπόγειες δεξαμενές, έτσι ώστε η κατάσβεση να γίνεται απευθείας από τους πυρ/κούς κρουνούς.
5. Πυροσβεστικές αντλίες φορητές για απευθείας πυροσβεστικές εγκαταστάσεις καθώς και πυροσβεστικά ερμάρια με φορητούς πυροσβεστήρες σε κάθε κτήριο.
6. Ειδικά πυρ/κά οχήματα και ειδικές κλίμακες διάσωσης
7. Νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση υγρών – αέριων καυσίμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
8. Συνεχείς ενημερώσεις των κατοίκων με φυλλάδια και ημερίδες σε θέματα αυτοπροστασίας από πυρκαγιά. εξαιρετική επιτυχία.
Τον Οκτώβριο του 2014, δημοσιεύσαμε σε ψηφιακή έκδοση,η οποία έιναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης μας, το υλικό της μελέτης και τις σημαντικές παρεμβάσεις της ημερίδας,
ώστε να αποτελέσει «χρήσιμο βοήθημα για την πυροσβεστική επιστήμη, αλλά και ως ένα νέο έναυσμα για το κέντρισμα του ενδιαφέροντος της πολιτείας για τα ζητήματα πυροπροστασίας ειδικά στους ευαίσθητους χώρους των ιστορικών κέντρων τωνελληνικών πόλεων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνοντας στην εισαγωγή της έκδοσης.
Αξιότιμε κ.Αν.Υπουργέ
Μετά και την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, το ζήτημα της πυρασφάλειας των ιστορικών κέντρων θα πρέπει να τεθεί στο ειδικό ενδιαφέρον της οργανωμένης πολιτικής προστασίας της χώρας. Πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών που διαμένουν και διέρχονται από αυτά και παράλληλα για την διαφύλαξη των ζωντανών αυτών μνημείων της πατρίδας μας.