Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός

Ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Στυλιανός Παττακός, πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα.

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 104 ετών (γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1912) , ο καθαιρεθείς Ταξιαρχος Τεθωρακισμένων, Αξιωματικός του Στράτου ο οποίος κατά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, εδωσε την εντολή στα ερπυστριοφόρα, Στυλιανός Παττακός πέθανε στο σπιτι του, στα Ανω Πατήσια, το πρωί του Σαββάτου (08/10).

Ειχε προηγηθεί διάρρηξη στο σπίτι του στην Αθήνα (07/10) με τους δράστες να εχουν μεταξυ αλλων αποσπάσει κοσμήματα και το “Παράσημο της Ανδρείας”, που του ειχε απονεμηθεί.

Με καταγωγή από την Αγια Παρασκευή Ρεθύμνου, ο Στυλιανός Παττακός, μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη για λόγους υγείας (“ανηκεστος βλαβη”)

Παττακός Με πληροφορίες απο την οικογένεια του, η κηδεία του εχει προγραμματιστει να τελεστεί στις αρχές της εβδομάδας, πιθανόν την Τριτη (11/10). Σύμφωνα με διαθήκη την οποια ειχε συντάξει ο ίδιος φέρεται να επιθυμούσε να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο μαζί με τη σύζυγός του, Δήμητρα Νικολαΐδου – Παττακού, σε στενό οικογενειακό κύκλο και να ανακοινωθεί στον Τύπο, μετά την ταφή του. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κηδεια του να τελεστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ρέθυμνο.

Ο Στυλιανος Παττακος, κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73). Ο Στυλιανός Παττακός, συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως Διοικητής Ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως και της Μεραρχίας Πεζικού, και κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Όμηρος». Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά και παρασημοφορήθηκε με τρία αριστεία ανδρείας, επτά πολεμικούς σταυρούς, δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων καθώς και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα.

Παττακος

Ο Στυλιανός Παττακός ειχε αποκτησει δύο κορες τη Ρόζα Παττακού – Μεϊντάση και τη Ρένα Παττακού – Παύλου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εφημερίδα «Freddo», η μικρότερη από τις κόρες του, Ειρήνη (Ρένα) Παττακού – Παύλου, μεταξύ άλλων ανέφερε οτι όταν από ανακοπή καρδιάς- στα 90 της- πέθανε η σύζυγός του, Δήμητρα Νικολαΐδου – Παττακού, ο Υπαρχηγός της 21ης Απριλίου σταμάτησε να τρώει επί εβδομάδες. «Τη λάτρευε. Ήταν μαζί 63 χρόνια και του στοίχισε αφάνταστα η απώλειά της. Πλέον σκέφτεται πάρα πολύ τον θάνατο. Απλώς, τον ενδιαφέρει πολύ να παντρευτεί η εγγονή του. Έτσι τον κράτησα στη ζωή, μετά τον θάνατο της μητέρας μου, το Φλεβάρη του 2013. Ήθελε να πεθάνει. Δεν ήθελε να ζήσει. Είχε σταματήσει να τρώει. Ήθελε να αυτοκτονήσει. Ήταν μαζί από το 1940 και δεν άντεχε να μην την έχει. Του είπα λοιπόν: “πατέρα, περίμενε να παντρευτεί η κόρη μου και μετά να πας να πεις το χαρμόσυνο γεγονός στη μαμά”. Έτσι τον κράτησα στη ζωή και άρχισε ξανά να τρώει. Σκεφτείτε ότι πλέον τον ενδιαφέρει μόνο ο γάμος της εγγονής του. Τίποτα άλλο. Μετά κλείνει τα μάτια του και κοιμάται. Έχει ζητήσει να θαφτεί μαζί με τη γυναίκα του. Παλιά, μας έλεγε ότι ήθελε να τον θάψουν στην πολυαγαπημένη του γενέτειρα, την Κρήτη. Πλέον το μόνο που θέλει είναι να είναι δίπλα της θαμμένος», αναφέρει και ξεσπάει σε κλάματα..
Η κόρη του Στυλιανού Παττακού, ανεφερε για τον πατερα της, οτι τα τρια τελευταία χρόνια ζούσε κατάκοιτος, τυφλός, κωφός και ανήμπορος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, καθως δε λάμβανε καμιά σύνταξη, καθώς για το Ελληνικό κράτος “θεωρείται” αποθανών από το 1974, με τις δυο κόρες του να καταβάλουν τα χρήματα για τη γυναίκα απο τη Ρουμανία η οποία τον φρόντιζε. “Τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνει από τα βιβλία που εκείνος έχει γράψει, πωλούνται με σκοπό την επιβίωσή του” σημειωνε η Ρένα Παττακού- Παύλου.

“Ο Στυλιανος Παττακος δεν έχει δικό του ούτε ένα ελαιόδεντρο. Όσα είχε στην Κρήτη, τα χάρισε στα αδέρφια του” ανέφερε η κόρη του.

«Ούτε τα παιδιά μου πλέον δεν αφήνω να τον δουν, παρόλο που έρχονται για να του κρατήσουν συντροφιά», ανέφερε η Ρένα Παττακού- Παύλου, επισημαίνοντας πως καθημερινά δέχεται περισσότερα από 30 τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα ανθρώπων που έδειχναν το ενδιαφέρον τους, με τον ιδιο να μην είναι σε θεση να συνομιλήσει μαζί τους.

«Ο πατέρας μου ήξερε σε τι περιπέτειες θα έμπαινε η Ελλάδα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου και των υπολοίπων. Όταν του μεταφέραμε τον Ιούλιο τα νέα για τα capital controls, εκείνος κούνησε το κεφάλι του και έκλεισε τα μάτια του…» σχολιάζει στο δημοσίευμα η Ρένα Παττακού Παύλου.

«Για την 21η Απριλίου; Όχι, δεν έχει μετανιώσει. Όταν ένας στρατιωτικός κάνει κάποια πράξη, τη σκέφτεται πολύ πριν την κάνει. Βλέπετε την Ελλάδα πώς πάει σήμερα; Ο πατέρας μου πλήρωνε από την τσέπη του ακόμα και τα ταξίδια που πήγαινε και ήταν καθαρά κρατικής δαπάνης. Το ίδιο και τα γεύματα. Είχε άλλη νοοτροπία, γι’ αυτό και δεν έχει καν δικό του σπίτι», ανέφερε η Ρένα Παττακού. Σχολιαζοντας για τη Χρυσή Αυγή, σχολιάζει για τον Στυλιανό Παττακό, «Απέφευγε να απαντήσει. “Δεν τους ξέρω”, μας έλεγε και δεν γνωρίζω γιατί μας το έλεγε αυτό»…