Περι χειροπέδισης σε μεταγωγή με αστυνομική συνοδεία και… Λύτρα όσα!

Συζητήσεις εχει προκαλέσει, με την ευθύνη (οπως πάντα) στον αστυνομικό συνοδό, η μεταγωγή του ποινικολόγου μετά την κακουργηματική Δίωξη που του ασκήθηκε

Ως Nantiareport.gr, γίναμε αποδέκτης σχολίων (με αρκετή όχληση) από ένστολο προσωπικό σχετικά με τα δημόσια σχόλια και τις επικρίσεις αναφορικά με τα διαδικαστικά ως προς τη χειροπέδιση στη μεταγωγή του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα.

Όπως μας επεσήμαναν στελέχη της ΕΛΑΣ, ο ένστολος (με πολιτικά) ο οποίος διατάχθηκε από την υπηρεσία του στη μεταγωγή,  είναι Πανεπιστημιακής μόρφωσης και χαίρει εκτίμησης τόσο των συναδέλφων του, όσο και των των Διοικητών του. «Είναι άδικο για το συνάδελφο,  αυτοί που δεν έχουν δουλέψει,  να μιλάνε δημόσια και να τον επικρίνουν, ενω σχολούσε τη διάταξη που ισχύει και εφαρμόζεται, γιατί θέλουν να κάνουν μεταστυνομικη καριέρα.. πανελιστα» αναφέρουν εμφατικά.

Όπως μπορει κάνεις να διαπιστώσει,  στο αρ.147 «Υποχρεώσεις κατά την παραλαβή» κρατουμένου απο το ένστολο προσωπικό, στην παράγραφο 1, αναφέρεται οτι, «Οι μεταγομενοι δεσμεύονται με χειροπέδες, με εξαίρεση τους γέρους, τους ανήλικους, τους κληρικούς, κι εκείνους στους οποίους θεωρείτε περιττή η χρήση του μέτρου εξαιτίας σωματικής ανικανότητας, αναπηρίες ή ασθένειες, καθώς κι εκείνους οι οποίοι, κατά τη κρίση του επικεφαλής της συνοδεία, με βεβαιότητα δε θεωρούνται ύποπτοι απόδρασης. Όσοι κατά την κρίση του Διοικητή ή του Διευθυντή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη μεταγωγή είναι επικίνδυνοι ή ύποπτοι απόδρασης, δεσμεύονται έστω και αν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, που εξαιρούνται από τη δέσμευση με χειροπέδες».

Προφανώς και (ανεξάρτητα της κατηγορίας στην πραξη που του αποδίδεται) ο ποινικολόγος, κρίθηκε μετα βεβαιότητας ως μη ύποπτος φυγής.  Δε τοποθετήθηκαν χειροπέδες και ολοκληρώθηκε η μεταγωγή στην Ανακρίτρια.

Αν για κάποιους το εξιλαστήριο θύμα στην αντίληψη τους, είναι πάντα ο αστυνομικός, ας ενημερωθούν για τις ισχύουσες διατάξεις (που από θητείας τους, επιβάλλεται να τις γνωρίζουν) και ας περιοριστούν στα (νεα) τους καθήκοντα,  του πολίτη. Άλλωστε, δε χρειάζεται να μιλάνε όλοι για διαδικασίες που (δε) γνωρίζουν.

Αλεξίου Νάντια