Πεντέλη: Με ισχυρούς ανέμους, το μέτωπο της φωτιάς εχει αναπτυχθεί Νοτιοδυτικά

Η πυρκαγιά με έναρξη το Ντράφι της Παλλήνης καίει ανεξέλεγκτά και καταστρέφει σπίτια, με το μέτωπο να εκτείνεται χωρις δυνατότητα οριοθέτησης

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική ενδεικτικό της κατάστασης απο τη φωτιά που μαίνεται για δεύτερη ημέρα με εναρξη το Ντράφι της Παλλήνης και νεα εστία στο Νταού Πεντέλης το απόγευμα της Τρίτης (19/07-15.00) και έκτοτε καίει ανεξέλεγκτα. Οι πυροσβέστες με ενεργή επιφυλακή και συνδρομή απο τη επαρχία και εθελοντές καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Σήμερα (20/07) το μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας ενω δυνάμεις έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος της Αττικής Οδού και πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ. Συνεχής βελτίωση παρατηρείται, όπως ανέφερε, στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς όπου δεν υπάρχει εκεί ενεργό μέτωπο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στη Διώνη και το Δασαμάρι έως και τη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ο επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση (20/07-06.30)

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ενώ τόνισε ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, Επιπυραγό,  Γιάννη Αρτοποιό, στο μέτωπο της φωτιάς (20/07-06.30) επιχειρούν επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ περιοδικά ενεργούν ρίψεις νερού 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα σε εναέριο συντονισμό. Με νέο μήνυμα του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί (20/07) οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση με 90 χιλιάδες κατοίκους.

Στο πεδίο της φωτιάς σε συνδρομή παραμένουν και επιχειρούν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Ενώ την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς σε απευθείας εικόνα μεταδίδουν drones που διαθέτει το ΠΣ.

Ενω ηταν σε εξέλιξη το μέτωπο της φωτιάς ο 84χρονος, συνταξιούχος καπετάνιος Καπετάνιος στην Royal Cruise Line, “Captain Τασος” οπως των γνώριζαν στο χωρο της ναυτιλίας, κάτοικος της Ανθούσας, όταν είδε ότι το σπίτι του είχε τυλιχθεί στις φλόγες, προχώρησε σε αυτοχειρία στην αυλή της οικίας του. Ηταν, σύμφωνα με τους οικείους του, η τέταρτη φορά που η οικία της οικογένειάς τους είχε υποστεί καταστροφή από πυρκαγιά και επέλεξε να προβεί σε απονενοημένο διάβημα.

Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 30πολιτες απο τραυματισμούς, τρεις εγκαυματίες και αναπνευστικά προβλήματα καθώς και τρεις Πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης. Επίσης κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

Απο τι ΕΚΑΒ σε διασπορά βρίσκονται δεκα ασθενοφόρα  για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.