ΠΑΤΡΑ: Καταδίκη για τους 4ις κατηγορούμενους στις φονικές πυρκαγιές της Ηλεία το 2007 πρότεινε ο Εισαγγελέας

Απαλαγη μόνο για το Διοικητή Πυροσβεστικής Κρεστένων και την ενοχή και για τους τέσσερις κατηγορούμενους πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πατρών Ευρυπίδης Νικολάου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του τότε Νομάρχη Χαράλαμπου Καφύρα, του πρώην Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, του δασοφύλακα Μίνθη Παναγιώτη Τσούρα και της Σοφίας Νικολοπούλου, από το Παλαιοχώρι, απ’ το σπίτι της οπιθας είχε ξεκινήσει η φωτιά. Ενώ πρότεινε την απαλλαγή του Διοικητή της Πυροσβεστικής Κρεστένων Νίκου Μιχαλόπουλου.
Κατα την κδικαση στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας στη διάρκεια της απολογίας του υποστήριξε τη θέση, “για μια σειρά λαθών από πλευράς και αστυνομίας, που οδήγησαν στην τραγωδία”, ενω συμπλήρωσε ότι  “υπήρχε Πρόεδρος Κοινότητας που όταν η φωτιά πλησίαζε εκείνος κοιμόταν. Θεωρώ ότι γίναμε λάθη από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις τοπικές κοινωνίες. Κανείς δεν περίμεναν τέτοια βιβλική καταστροφή ούτε μπορούσαν να την αντιληφθούν και τόνισε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επικινδυνότητα εκείνων των 24 ωρών.”
Ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι “οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, καθώς σε πολύ κοντινές αποστάσεις ακούγονταν εκρήξεις και σημείωσε ότι σε μία περίπτωση βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός.” Και πρόσθεσε “αν δει κανείς τα μέτωπα που είχαν σχηματιστεί ήταν όλα μια ευθεία και υπήρχε απόσταση στο ένα από το άλλο. Δεν υπήρψε καμιά δυνατότητα παρέμβασης, γιατί όλα αυτά ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο,” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007.