Με σκοπό να εξακριβωθούν, υπό τα νέα δεδομένα, οι ακριβείς συνθήκες θανάτων των δύο κοριτσιών της Μαλένας και της Ίριδας, διαβιβάστηκε εντολή της Εισαγγελίας για επαναξιολόγηση στις ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο κοριτσιών
Η άτυπη ιατροδικαστική επιτροπή που είχε συσταθεί για να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτων των δύο αδελφών αναστέλλει την άτυπη έρευνα που διεξήγαγε, μετά την εισαγγελική εντολή για διάτρησης στις ιατροδικαστικές εκθέσεις- πορίσματα για τα αίτια θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας.
Η Μαλένα κατέληξε στις 13 Απριλίου 2019 σε ηλικία 3,5 ετών και η Ίριδα το Μάρτιο του 2021 σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Ωστόσο ο προσδιορισμός του μηχανισμού θανάτου – με την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής και των τοξικολογικών εξετάσεων, της 9χρονης Τζωρτζίνας, προκαλεσε Εισαγγελική εντολή ώστε να εξακριβωθούν, υπό τα νέα δεδομένα, οι ακριβείς συνθήκες θανάτων και των άλλων δύο κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη Πισπιρίγκου.
Νέα ιατροδικαστική εξέταση παρήγγειλαν οι εισαγγελείς, για τη Μαλένα και την Ίριδα
Οι Εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και η ιατροδικαστική εξέταση της Μαλένα, ο θάνατος της οποίας είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Καθως επίσης να ερευνηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της 6μηνων Ίριδας η οποία κατέληξε στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα και τα ιατρικά αρχεία του Νοσοκομείου στο οποίο διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σε αυτό το σημείο της ανακριτικής διαδικασίας θα ληφθούν εκ νέου καταθέσεις με κλήσεις προς όλα τα πρόσωπα που εξετάστηκαν από την Αστυνομία ως μάρτυρες κατά την προανακριτική έρευνα για τους θανάτους, μεταξύ των οποίων γιατροί και νοσηλευτές ενώ τα μέλη της οικογένειας από την Πάτρα, αναμένεται να καταθέσουν τελευταίοι ως μάρτυρες.
Πιθανή η εκταφή της Μαλένας
Στο πλαίσια της νέας έρευνας, εφόσον αποδειχτεί εξωτερική παρέμβαση, θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες. Στο πλαίσιο της έρευνας- από το δεδομένο που είναι ήδη γνωστά- η εκτεταμένη φθορά που εντοπίστηκε στο συκώτι του κοριτσιού την οποία δεν έχουν εξηγήσει οι γιατροί, ενδέχεται να οφείλεται και σε τοξική ουσία, η οποία προκάλεσε κατάρρευση του ζωτικού οργάνου ακαριαία και το θάνατο. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η έλλειψη οξυγόνου να προκάλεσε ζημία και βλάβη στο όργανο, ενώ η χορήγηση ουσίας που θα είχε δράσει από 45 έως 60 λεπτά, θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο.
Πληροφορίες για προσαγωγή ατόμου που έχει εμπλοκή σε έναν θάνατο παιδιού της οικογένειας και έχει καταθέσει σε προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα pelop.gr, για προσαγωγή στο «Ανθρωποκτονιών» και ενδέχεται μετά την κατάθεσή του να μετατραπεί σε σύλληψη, δεν επιβεβαιώνονται με κανέναν τρόπο.