Πάτρα: Εκταφή της Μαλένας πρότεινε στην κατάθεσή της η ιατροδικαστής Πάτρας Χριστίνα Τσάκωνα

Η ιατροδικαστής Πατρών, Χριστίνα Τσάκωνα κατέθεσε στην Ασφάλεια Αττικής, αναφορικά με την υπόθεση θανάτων των τριών αδελφών της οικογένειας Δασκαλάκη Πισπιρίγκου, με τη μητέρα της οικογένειας να έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού

Η ιατροδικαστή Πατρών Χριστίνα Τσάκωνα, υπογράφει το πιστοποιητικό θανάτου  της 3.5ετων Μαλένας Δασκαλάκη το 2019, και την Παρασκευή (27/05)  κλήθηκε σε κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής η οποία έχει ανατεθεί στο ΥΔΕΖΙ1ο/ΔΑΑ.

Η Μαλένα είχε διαγνωστεί με «λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου» και είχε εισαχθεί στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να υποβληθεί σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας οχτώ ημερών, με τη γενική της κατάσταση να κρίνεται ως εξαιρετική από το βιοχημικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Το απόγευμα, της 13ης Απριλίου (2019) παρουσία στο θάλαμο της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου, μια μέρα πριν οι γιατροί της δώσουν εξιτήριο, η Μαλένα κατέληξε αιφνιδίως, με την αιτία θανάτου να έχει αποδοθεί σε “αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών”.

Κατά την εξέταση νεκροτομής στο πιστοποιητικό θανάτου της Μαλένας ο θάνατος της αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια .Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη επισημαίνεται πως «η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια» καθώς «με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανής αιτία θανάτου, από την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και στην ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια».

Ακολούθησαν οι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη Πισπιρίγκου, με την υπόθεση να βρίσκεται σε κύρια ανάκριση και την 33χρονη σε προφυλάκιση, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 9χρονης κόρης της  Τζωρτζίνας.

Η ιατροδικαστής Πατρών φέρεται να υποστήριξε ότι η εκτίμηση στη αρχική έκθεσή της, ήταν ορθή βάσει των δεδομένων που είχε λάβει από τον ιατρικό της φάκελο απο το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» όπου βρισκόταν σε νοσηλεία η 3.5ετών Μαλενα, με αναφορά σε ασθενή που λάμβανε χημειοθεραπεία λόγω διαγνωσμένης λευχαιμίας. Από τα δεδομένα της κλινικής εικόνας της 3.5ετων Μαλένας, η ιατροδικαστής είχε εκτιμήσει ότι οι βλάβες στο ήπαρ ήταν αποτέλεσμα των φαρμάκων που λάμβανε. Η Χριστίνα Τσάκωνα, φέρεται να υποστήριξε ότι τα δεδομένα θα πρέπει να επανεξεταστούν, μετά τα ευρήματα που προέκυψαν και απέδωσαν το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας σε χορήγηση κεταμίνης. Η Χριστίνα Τσάκωνα ζήτησε επέκταση της έρευνας ώστε να διαπιστωθεί αν και ο θάνατος της Μελενας αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια και πρότεινε εκταφή της, τρία χρόνια μετά το θάνατο της, ώστε να ληφθούν δείγματα – τρίχες και μυελός των οστών- για νεες εξετάσεις ώστε να διερευνηθεί αν (και) ο θάνατος της Μαλένας επήλθε από τοξική ουσία.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η ολοκλήρωση του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρια, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η συμπληρωματική τοξικολογική εξέταση στα όργανα της 3.5ετων Μαλένας, η οποία διεξάγεται από το εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ .