Πάτρα: Αθώος ο Αφγανός για τη δολοφονία του Θανάση Λαζανά το 2012

Αθωοτική η απόφαση του Δικαστηρίου της Πάτρας για τον κατηγορούμενο Αφγανό κατηγορουμενο για την ανθρωποκτονία του 30άχρονου -τότε- Θανάση Λαζανά στις Ιτιές της Πάτρας.

Με τα αποτελέσματα από τα δείγματα DNA που είχαν ληφθεί από ττη μπλούζα του θύματος και τον φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας του νεαρού, το Δικαστήριο έκρνε αθώο τον Αφγανό κατηγορούμενο ενώ δεν αποφάνθηκε ούτε για τον αν έδωσε ήταν ο τελευταίος που έπληξε το θύμα με αποτέλεσμα να καταλήξει.

«Μες το σπίτι μου το σκότωσαν το παιδί μου. Το σκυλάκι του πήγε βόλτα και μου το σκοτώσανε, τι είναι αυτό; Γιατί να μου σκοτώσουν το παιδί μου; Ένα είχα», ανέφερε η μητέρα του Θανάση Λαζανά.

Ηταν το Μαίο του 2012, στην οδό Σουνίου, πίσω από τις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής, στο συνοικισμό Ιτιές Πατρών.
Έξω από το σπίτι του 30άχρονου -τοτε- Θανάση Λαζανά, τρεις Αφγανοί διερχόμενοι συμπλέκονται καθώς ο σκύλος του νεαρού γάβγισε στους αλλοδαπούς, και του επιτέθηκαν με μαχάιρι, τραυματίζοντάς τον έξι -τουλάχιστον- φορές. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματα του, στο Νοσοκομείο του Ρίου όπου είχε μεταφερθεί.

Η λογομαχία για το σκύλο κατέληξε σε έγκλημα

Από την Αστυνομία είχε ανακοινωθεί η εξιχνίαση της υπόθεσης, με δράστες τρεις Αφγανούς λαθρομετανάστες,  εκ των οποίων οι δυο δήλωναν ανήλικοι -17 χρονών-, ενώ για τον τρίτο δεν προέκυψαν πλήρη στοιχεία. Ο τότε – κατά δηλώσή του 17άχρονος Αφγανός παρακάθισε στο εδώλιο του κατηγουρμένου, ενώ αναζητούνται -μέχρι σήμερα- άλλοι δυο συνεργοί του.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, είχε ομολογήσει την εμπλοκή του,καθως όπως ανέφερε ήταν μεταξύ της παρέας των τριων Αφγανών, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ο δράστης της δολοφονίας του θύματος. Με τη δήλωσή του ως ανήλικος,  είχε μεταφερθεί σε Ίδρυμα κράτησης Νέων στο Βόλο από το οποίο διέφυγε ύστερα από έξι μήνες. Επέστρεψε στο Αφγανιστάν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών ερήμην του. Το 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα, συνελήφθη και παρέμεινε έγκλειστος μέχρι τη δικάσιμο (02/10) της Έφεσής του, και άκουσε αθωοτική απόφαση.