Παρέβαση του Συνήγορου του Πολίτη για Δελτίο Τύπου της Ι.Μ. Φθιώτιδος με παιδιά

Την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη προκάλεσε δελτίο τύπου της μητρόπολης Φθιώτιδος σχετικά με την επίσκεψη του οικείου Μητροπολίτη σε ίδρυμα της περιοχής το οποίο συνοδευόταν από ευκρινείς φωτογραφίες των παιδιών που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Όταν εντοπίστηκαν οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ο Συνήγορος του Πολίτη προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστεί η πηγή τους με σκοπό να αποσυρθούν καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, επρόκειτο για έκθεση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παιδιών.

Αρχικά ο Συνήγορος επικοινώνησε με το ίδρυμα, οι υπεύθυνοι του οποίου ξεκαθάρισαν πως ουδέποτε προέβησαν σε δημοσιοποίηση φωτογραφιών των παιδιών. Τελικά ο φορέας που είχε δημοσιοποιήσει τα πρόσωπα των παιδιών στο διαδίκτυο, ήταν η Μητρόπολη.

Με επιστολή προς τον Μητροπολίτη Συμεών, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να αποσύρει τις φωτογραφίες υπογραμμίζοντας πως οι συγκεκριμένες δεν εκθέτουν μόνο την εικόνα των παιδιών που ζουν στο ίδρυμα αλλά και άλλες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά την παρέμβαση, η Μητρόπολη Φθιώτιδος επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες, προστατεύοντας τελικά τα πρόσωπα των παιδιών.

Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, σε ανάρτησή της στο facebook, επισημαίνει ότι “πολύ συχνά βρίσκει κανείς φωτογραφίες παιδιών, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, στο διαδίκτυο, προκειμένου να προβληθούν καλοπροαίρετες (κατά τα άλλα) επισκέψεις και πρωτοβουλίες. Η έκθεση όμως της εικόνας των παιδιών, η παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους και η δημοσίευση των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι επί της ουσίας μη αναστρέψιμη στο ψηφιακό περιβάλλον.

Εν προκειμένω, η Μητρόπολη η οποία είχε προβεί στην ανάρτηση, αμέσως προχώρησε μετά την επιστολή μας, σε επεξεργασία των φωτογραφιών και σε διόρθωση του λάθους, ζητώντας μάλιστα ενημέρωση και συνεργασία στα θέματα GDPR. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι το διαδίκτυο έχει τον τρόπο του να διατηρεί αυτές τις πληροφορίες, σε διάφορες γωνιές του για πάντα και ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα τον προσωπικό τους “χώρο” να τον κρατούν προστατευμένο από τέτοιες παραβιάσεις, σε όσο καλές προθέσεις κι αν στηρίζονται αυτές”.

______________________________

* orthodoxia.info