Παρέμβαση της ΔΗΕ για την ομάδα που προτρέπει γονείς να στείλουν τα παιδια τους χωρίς μάσκες στο σχολείο

Παρέμβαση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ προκάλεσε η εξάπλωση και η συμμετοχή  ομάδας στο Facebook

Μετά τις καταγγελίες και την παρέμβαση της ΔΗΕ η ομάδα “κατέβηκε” με προσφυγή στη διαχειρίστρια εταιρεία του Facebook ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία για τους διαχειριστές του γκρουπ καθώς και για όσους προκύψουν να εχουν εκφράσει θέσεις που θετουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την υγεία των ανηλίκων που βρίσκονται υπό την επίβλεψη τους.

Η ομάδα «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» τροποποιήθηκε πριν μια ημέρα (19/08) ενω εμφανίζεται στο fb να υπάρχει ως “Γέλιο μέχρι δακρύων” και στη συνέχεια “Το γέλιο βγήκε από τον Παράδεισο” με την αλλαγή της ονομασίας για την ομάδα στις 9 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου.

Το γκρουπ άλλαξε ονομασία την Τρίτη (19/08), μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου – με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας- και μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασε τα 20.000 μέλη .

Παρά τις διαβεβαιώσεις ειδικών επιστημόνων, αλλά και παιδιάτρων, η ομάδα στην οποία κατά πλειοψηφία γονείς  κατά πώς φαίνεται έχουν τη δική της άποψη και μέσω των κοινωνικών δικτύων επιχειρούν να αντιπαρατεθούν στα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Χωρίς απολύτως κανένα επιστημονικό και ιατρικό υπόβαθρο εκφράζουν επικίνδυνες απόψεις που άπτονται της προσωπικης αντίληψης του καθενός- αν και σε κάποιες περιπτώσεις κρίνονται ποινικά αδικήματα- με καλόπιστους να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους και των ανηλίκων που βρίσκονται υπό την ευθυνη τους.

Μεταξυ αλλων “ένθερμοι” υποστηρικτές του γκρουπ εμφανίζονται να αναφέρουν ότι δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα, σε μια άκρως κρίσιμη στιγμή που τα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται δραματικά στη χώρα.
Υπήρχαν μεταξύ άλλων και γονείς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προτιμούν το παιδί τους να χάσει τη σχολική χρονιά και να μην πάει καθόλου στο σχολείο, ενώ άλλος  υπόσχεται στα παιδιά τους δώρο μια σοκολάτα για κάθε… μάσκα άλλου παιδιού που θα φέρνουν στο σπίτι ως «λάφυρο».
Το προφιλ οσων βρεθηκαν να στηριζουν το γκρουπ παραπέμπουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, εκφράζονται με οργή κατά του μέτρου χρήσης μάσκας, επικαλούμενα ανυπόστατους κινδύνους για «αιφνίδιο θάνατο μαθητών», λόγω έλλειψης οξυγόνου, μια άποψη που ωστόσο έχει καταρριφθεί από πολλούς επιστήμονες.

Μάλιστα, οι διαχειριστές έχουν δημιουργήσει σχετικό ψήφισμα σε διαδικτυακή πλατφόρμα , το οποίο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής πάνω από 1.160 άτομα.
Ήταν πριν από μια εβδομάδα , όταν με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, «υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».