Παραίτηση του Προέδρου και του ΓΓ της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου

Τις παραιτήσεις τους με αιχμές και καταγγελίες υπέβαλλαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου

Με αναρτήσεις τους οι δύο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Συνοριακών του Νομού Έβρου, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς και ο Δημήτρης Δερβεντλής παραθέτουν τους λογους των παραιτήσεών τους, από τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

Χρ.Γιαλαμάς: «Δυστυχώς προσωπικά για μένα και για μερικούς, ίσως ευτυχώς για άλλους ο υγιής και “ρομαντικός” συνδικαλισμός έχει τελειώσει»

Παραθέτει σε επιστολή απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ, ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, «Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Οι λόγοι που με ώθησαν σε αυτή την απόφαση είναι καθαρά λόγοι προσωπικής ευθιξίας.
Βασικές αρχές που πάντα πρέσβευα και υπηρετούσα ήταν η ενότητα των μελών του Διοικητικού συμβουλίου, η αλληλεγγύη και η χωρίς εσωστρέφεια λειτουργία των οργάνων. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι αυτές τις αρχές να κλονίζονται. Προσπάθησα να μην λάβω αυτή την απόφαση αλλά το κλίμα που διαμορφώθηκε στο Γενικό Συμβούλιο στις 6-10-2022 δεν μου αφήνει πλέον άλλα περιθώρια. Δέχθηκα συκοφαντική επίθεση από μέλος του Γενικού Συμβουλίου, η οποία αντί να καταδικαστεί άμεσα από τα υπόλοιπα μέλη, επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άκρως απαξιωτικό κλίμα που δεν συνάδει με το έργο και τον σκοπό που υπηρετούμε ή τουλάχιστον θέλουμε να υπηρετούμε.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχα με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς δεν μπορώ να διαγράψω και τις καλές στιγμές. Και εύχομαι από καρδίας καλή επιτυχία στο Διοικητικό Συμβούλιο για το δύσκολο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας»

Με αναφορά σε «υγιή συνδικαλισμό ιδέα», και «συνδικαλιστή μικροψυχία, έπαρση και αλαζονεία», παραθέτει σε ανοιχτή δημόσια παράθεση απευθυνόμενος προς του συναδέλφους του, ο μέχρι πρότινος Γεν. Γραμματέας των Συνοριοφυλάκων Έβρου. «Ο υγιής συνδικαλισμός είναι ιδέα, αγάπη για τον συνάδελφο , την υπηρεσία και την κοινωνία. Είναι αλληλεγγύη , ανιδιοτελής προσφορά και πραγματική θυσία πραγμάτων, προσωπικών και οικογενειακών στιγμών που χάνεις για να πετύχεις τα καλύτερα. Χρειάζεται ευγένεια, ειλικρίνεια , εντιμότητα και ήθος αλλά και πάθος για αυτό που αγωνίζεσαι.

Σε κάθε περίπτωση διαχρονικά θα πρέπει με τη στάση και τις ενέργειές σου, να αποτελείς πρότυπο υπηρεσιακής και συνδικαλιστικής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στο συνδικαλιστή η μικροψυχία , η έπαρση και η αλαζονεία. Προκαλεί θλίψη και απογοήτευση η ύπαρξη συνδικαλιστών που ευτελίζουν καθημερινά τον συνδικαλισμό με λόγια, πράξεις και παραλείψεις, απαξιώνοντας τον στα μάτια των συναδέλφων και της κοινωνίας».

Με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ και ο Δημήτρης Δερβεντλής, παραθέτει μεταξύ άλλων, «Με την παρούσα ανοικτή επιστολή μου, υποβάλλω την παραίτηση μου από τα καθήκοντα του Υπ. Τύπου και Επικοινωνίας της Ε.Γ. της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. δηλώνοντας ταυτόχρονα και την αποχώρηση μου και από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μολονότι «η παραίτηση» ως επιλογή απέχει από την φιλοσοφία μου, εν τούτοις, συγκεκριμένες συμπεριφορές που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από την πλειονότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και που προοδευτικά κλιμακώνονται, με κορύφωση τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τις εργασίες του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου και σε συνδυασμό με παντελή έλλειψη επικοινωνίας και ενημέρωσης, με εξώθησαν στην λήψη της απόφασης αυτής.

Ως μέλος της Ε.Γ. της ΠΟ.ΣΥ.ΦΥ. , θεσμικά, είχα την υποχρέωση να εκπροσωπώ τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να ακολουθώ τις καταστατικές διατάξεις της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και επέδειξα απόλυτη πειθαρχία ακόμα και όταν οι προσωπικές μου απόψεις ή θέσεις ήταν διαφορετικές ως προς τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος από το 4/5 των μελών της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου , είχα την υποχρέωση και την ευθύνη, να καταθέτω την άποψη μου για τα σημαντικά θέματα της Ομοσπονδίας και της Ένωσής μας, που το έπραξα με συνέπεια, εισπράττοντας σε μερικές των περιπτώσεων πρωτόγνωρες αρνητικές αντιδράσεις. Κατ΄ επιλογήν, συνεργάστηκα, με συνέπεια στο πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης από όλες τις θέσεις που υπηρέτησα την Ομοσπονδία από το 2015 ως και ταύτην.

Ο απολογισμός της πολυετής θητείας μου στο Δ.Σ. της ΠΟ.ΣΥ.ΦΥ., μόνο θετικά προσμετρά για μένα διότι είχα την δυνατότητα και την τιμή, να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς αξιόλογους συναδέλφους, να συνεργαστώ με εξαίρετους συνδικαλιστές για θεσμικά θέματα και να μοιραστώ το όραμα του δυναμικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ομοσπονδία μας προς όφελος της Ελληνικής Αστυνομίας και των συναδέλφων, κυρίως όμως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εύχομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο του για το καλό των συναδέλφων και της κοινωνίας. Σας ευχαριστώ θερμά».