Πανελλαδικές Εξετάσεις (2015), 290 θέσεις για τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

Μέχρι τις 19 Ιουνίου η υποβολή των δικαιολογητικών στα Αστυνομικά Τμήματα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις (2015) στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι οι θέσεις για τους εισακτέους, των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τις Σχολές της Αστυνομίας, και αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν, καθορίστηκε στις 290 θέσεις- 250 για τη Σχολή Αστυφυλάκων, 40 για τη Σχολή Αξιωματικών-, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε.
Οι υποψήφιοι για τις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίοι θα επιτύχουν τη βάση εισαγωγής, θα εγγραφούν με φοίτηση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Όπως διαπιστώνεται από τη στατιστική απογραφή των προτιμήσεων των υποψηφίων, η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη και ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων υπερβαίνει κατά πολύ τις θέσεις που διατίθενται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά, η βάση στη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ εκτοξεύτηκε στα 18.319 μόρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 1.410 μόρια ενώ η βάση στη Σχολή Αστυφυλάκων ανέβηκε κατά 1.734 μόρια και διαμορφώθηκε στα 15.910 μόρια.
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και τις 19 Ιουνίου.
Δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές για την κατάταξη στις Αστυνομικές σχολές έχουν άνδρες και γυναίκες, Ελληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία. Οι ομογενείς που κατατάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία αποκτούν αυτοδικαίως την ελληνική ιθαγένεια από την κατάταξή τους.
Πιο συγκεκριμένα, οπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο, οι υποψήφιοι θα πρέπει,
• Να μην υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου 2015.
• Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς.
• Να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
• Να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα.
• Να μην έχουν καταδικαστεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος κ.λπ.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι πριν από την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας θα υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις διαρκούν συνολικά τρεις (3) ημέρες και διεξάγονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport