Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Τα μηνύματα της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής για τους τετράποδους συναδέλφους τους (ΦΩΤΟ)

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους τετράποδους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, και στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες με υπευθυνότητα και προστατευτική διάθεση προς τα τετράποδα, Φορείς και Αρχές απευθύνουν τα δικά τους μηνύματα για την ημέρα

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων συνιστά ευκαιρία να αναλογιστούμε συλλογικά και ατομικά τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, να μεριμνήσουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων ήδη από το 1978, να επιβεβαιώσουμε ότι θεσμικά στη Χώρα μας γίνονται αξιόλογα βήματα μέσω συνεργασίας δημοσίου τομέα και φιλοζωικών και νομίμως λειτουργούντων φορέων, αλλά και να προχωρήσουμε σε καινοτόμες δράσεις και σχεδιασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία καλείται να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα απέναντι σε εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων, που είναι απορριπτέες από το σύνολο της κοινωνίας μας, καθώς αναπαράγεται ένα αρνητικό φαινόμενο με οπισθοδρομικές συνέπειες ως προς τις ανθρωπιστικές μας αξίες.
Η κοινωνική και ατομική μας ευαισθησία απέναντι στα ζώα χρειάζεται να γίνει αισθητή και αντιληπτή με την Ελληνική Αστυνομία να διαδραματίζει ρόλο εφαρμοστή της νομοθεσίας με την παράλληλη ανάδειξη του κοινωνικού μηνύματος- οδηγού: «Η προστασία των ζώων αφορά όλους μας»

Προβάλλεται, έτσι, πολλαπλώς η προσπάθεια, που καταβάλλει το σύνολο των στελεχών μας καθημερινά, για την προστασία των ζώων, θέτοντας ως πρώτιστη στόχευση την αντιμετώπιση συμπεριφορών κακοποίησης, βασανισμού και γενικά βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.
Προς την κατεύθυνση αυτή ενισχύονται και υποβοηθούνται τα στελέχη μας κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους με την έκδοση Εγκυκλίου Διαταγής, η οποία ως συνολικό εγχειρίδιο ενεργειών με ένα προκαθορισμένο πλαίσιο οδηγιών και νομοθεσίας, συμπληρώνει το ήδη υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού κατά την εφαρμογή των σχετικών αρμοδιοτήτων τους. Οι συνεχείς εκπαιδεύσεις, οι οποίες παρέχονται, και η συμμετοχή στελεχών μας σε ενημερώσεις και επιμορφώσεις δημιουργούν ένα αρραγές μέτωπο, όπου διαρκής μέριμνά μας συνιστά η καλή μεταχείριση, ευζωΐα και προστασία των ζώων.
Είναι δεδομένη η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύνολο των φορέων για το σχεδιασμό σε στρατηγικό και επιχειρησιακό πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών και με την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών, που θα συντελέσουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του αρνητικού φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων, αλλά και ταυτόχρονα της ενημέρωσης όλων των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους, ώστε να γίνει γενικότερα αισθητό ότι η προστασία των ζώων αφορά όλους μας» κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Με τη φωτογραφία σκύλου της 1ης ΕΜΑΚ “συναδέλφου” όπως αναφέρεται στην επίμαχη ανάρτηση και το Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέρεται στην πολύτιμη συνδρομή των σκύλων στην Υπηρεσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρων των Ζώων. «Συνάδελφος πλήρως ενταγμένος στην Πυροσβεστική οικογένεια με σπουδαίο ρόλο στην Έρευνα και Διάσωση», είναι το τρυφερό μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Μία ιδιαίτερη ανάρτηση επέλεξε στο λογαριασμό του στο twitter και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως “Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων”, για πρώτη φορά το 1931, κατά την διάρκεια  Συνεδρίου περιβαλλοντιστών στην Τοσκάνη, για την ευαισθητοποίηση κοινού και αρμόδιων φορέων για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου και καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.