Π.Καμμένος: “Δεν αρκεί η συγνώμη, Ζητώ την παραίτηση Μουζάλα”

Την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης Γ.Μουζάλα ζήτησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με αφορμή τη δήλωση του κατά την οποία αποκαλεί το κράτος των Σκοπίων.. ως “Μακεδονία”.

image

«Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μέσω του “Αθήνα 9.84” τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλεσε τα Σκόπια.. Μακεδονία ενω σκοπεύει να εκδώσει και δελτίο Τύπου για να παραθέσει τηνία εκδοχή ότι δεν το έκανε σκόπιμα.

“Υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη πολύ δύσκολα μεταφέρονται διότι προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν φεύγουν από εκεί. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς, εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη που την έχετε κι εσείς βγάλει (Τσίμας: Αυτή που τους μοιράσανε). Ναι το χαρτί που τους μοιράσανε, τους δώσανε κανονικά ραντεβού, πνιγήκανε τρεις όπως ξέρετε, οι άλλοι συνελήφθησαν, η αστυνομία το διερευνά και νομίζω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα σε αυτό το πράγμα. (Τσίμας: θα μάθουμε ποιοι είναι) Ναι οφείλουμε να μάθουμε ποιοι είναι”. Είναι το επίμαχο απόσπασμα συνέντευξης σε τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ) του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα η οποια πυροδότησε πολιτικές και όχι μόνο, αντιδράσεις.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Twitter (16/03).

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 όπου στέλεχος της Ελληνικής κυβέρνησης ανατρέπει την εθνική θέσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε εφαρμογή απόφασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος στα βόρεια σύνορά της που χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία. 
Η εθνική θέση είχε επικαιροποιηθεί και με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στην σύνοδο του Βουκουρεστίου επί Κ.Καραμανλή, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επί Α.Σαμαρά για την διεύρυνση της Ε.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί αποκλείουν τη συμμετοχή των Σκοπίων, επιβάλλοντάς τους να υποχωρήσουν σε κοινά αποδεκτή (με την Ελλάδα) ονομασία, χρεώνοντάς τους αδιαλλαξία .
Η αναφορά του Γιαννη Μουζάλα ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, στα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία”, προσφέρει στο γειτονικό κράτος, ισχυρά επιχειρήματα ως προς την προώθηση των δικών τους θέσεων.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία», εκδόθηκε ανακοίνωση

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.
Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.
Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες.
Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν σχετικά για το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε,

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”. Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή»
«Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει»