Π.Χαρέλας: “Αν δεν έχει Συνοριοφύλακες και “βαφτίζει” άλλους και άλλους για Συνοριοφύλακες.. αλίμονό μας”

Με αφορμή τη δήλωση του επικεφαλής του Frontex για ελλείψεις 5000 Συνοριακών Φυλακών στον Οργανισμό, δήλωση του Προεδρου  της ΠΟΣΥΦΥ

“115.000 συνοριοφύλακες διαθέτουν οι Ευρωπαϊκές Χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο επικεφαλής του Frontex Φαμπρίς Λεγκερί τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex τους λείπουν 5.000 συνοριοφύλακες σύμφωνα με την καταμέτρηση. Δηλαδή μία Χώρα ( ίσως και περισσότερες) δεν έδωσαν αληθή στοιχεία για το σύνολο των συνοριοφυλάκων που διαθέτουν. Δήλωσαν δηλαδή περισσότερους από όσους έχουν !!! όχι έναν και δύο, αλλά 5.000 παραπάνω.

Αλήθεια, είναι αξιοπερίεργο να μάθουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα πόσους τελικά συνοριοφύλακες έχουμε, πόσους δηλώσαμε ότι έχουμε και αν μας λείπουν …μερικοί.

Γιατί τώρα τι να πει κανείς, μια Χώρα σας την Ελλάδα, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου προς την Ευρώπη μεταναστών και προσφύγων, αν δεν έχει τελικά συνοριοφύλακες και “βαφτίζει” άλλους και άλλους για συνοριοφύλακες. Γιατί αν δεν έχει, …. αλίμονό μας”, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρελας.

Λεγκερί: “Λείπουν” 5.000 συνοριοφύλακες από τον Frontex

Σύμφωνα με την αποδελτίωση του ΑΕΠ ΜΠΕ, σε δηλώσεις του στην WELT AM SONNTAG, φέρεται να τονίζει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί, αυτή τη στιγμή από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λείπουν 5.000 συνοριοφύλακες, που θα ήταν απαραίτητοι για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ.

Επικαλούμενος έρευνα της Frontex, ο Λεγκερί αναφέρει ότι «αν και τα κράτη της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν συνολικά 115.000 συνοριακούς αξιωματούχους στα χαρτιά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Περίπου 5.000 συνοριοφύλακες της Ευρώπης λείπουν. Αυτό με εξέπληξε πολύ», προσθέτει ο Λεγκερί, χωρίς να προσδιορίσει σε ποιες χώρες είναι λιγότεροι οι Συνοριοφύλακες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων, δεν αποκάλυψε τις χώρες που.. υπολείπονται οι συνοριοφύλακες

«Η κρίση των προσφύγων το 2015 απέδειξε πόσο άσχημα προετοιμασμένη ήταν η ΕΕ για μια απότομη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», γράφει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πάντως ότι σήμερα αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η Frontex υπολογίζει ότι εισήλθαν 24.000 παράτυποι μετανάστες. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 27% μικρότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι Σύροι αποτελούν μόνο το 10% των προσφύγων που φθάνουν. Οι περισσότεροι – 15% – προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Η δύναμη της αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να φτάσει έως και 10.000 συνοριοφύλακες το 2027, από 1.500 που είναι σήμερα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολύ λίγοι συνοριοφύλακες στα κράτη της ΕΕ», δήλωσε ο Λεγκερί.

Στο μέλλον, η Frontex θα είναι επίσης υπεύθυνη για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος, του Esta, το οποίο θα παρακολουθεί την είσοδο και την έξοδο πολιτών εκτός ΕΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να βοηθούνται από τη Frontex στην απέλαση όσων προσφύγων έχει απορριφθεί το αίτημα για χορήγηση ασύλου.