Ουγγαρία, σε ΕΕ: “Η βάρκα γέμισε και δεν χωράει άλλους”.|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως αποχωρεί προσωρινά από τον ευρωπαϊκό κανονισμό “Δουβλίνο ΙΙ” προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην Ε.Ε.

Η Ουγγαρία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο έχει σοβαρό πρόβλημα «χωρητικότητας» σε ό,τι αφορά τους λαθρομετανάστες, τόνισε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Τσγιάρτο.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας κάλεσε μάλιστα τις χώρες της Ε.Ε. που θέλουν να στείλουν πίσω στην πρώτη χώρα υποδοχής λαθρομετανάστες να τους στείλουν στην Ελλάδα, αφού από εκεί εισέρχονται στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία και τελικά στην Ουγγαρία.

Η ουγγρική κυβέρνηση ενημερώθηκε από την Αυστρία και άλλες 10 χώρες – μέλη της Ε.Ε. ότι σκοπεύουν να “επιστρέψουν” στην Ουγγαρία λαθρομετανάστες, καθώς θεωρούν την Ουγγαρία ως την πρώτη χώρα της Ε.Ε. από την οποία εισήλθαν και, σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ, εκεί πρέπει να κριθεί εάν θα τους χορηγηθεί ή όχι άσυλο. Από την πλευρά της η Ουγγρική κυβέρνης, ενημέρωσε για τη τη διακοπή υποδοχής λαθρομεταναστών οι οποίοι εισήλθαν στην Ευρωπαική Ενωση, και αναχώρησαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά με ιδιαιτέρως κυνικό τρόπο, “η βάρκα γέμισε και δεν χωράει άλλους”.
“Είναι πολύ δύσκολο. Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη. Περπατήσαμε 50 χιλιόμετρα σε δύο δόσεις. Μετά μπήκαμε στη ΦΥΡΟΜ. Μετά περπατήσαμε για επτά μέρες, στη σειρά, σαν τρενάκι, μέχρι τη Σερβία. Και μετά τη Σερβία ήρθαμε εδώ, στην Ουγγαρία, και είμαστε ασφαλείς”, περιγράφει ο Αχμέντ από το Μαρόκο, μιλώντας στο Euronews.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να δώσει επειγόντως εξηγήσεις για την απόφασή τη, ενώ η Ουγγαρία, ετοιμάζεται να σηκώσει φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία.
Στο νότο η Ουγγαρία συνορεύει με τη Ρουμανία, την Σερβία και την Κροατία. Η Σερβία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Βουδαπέστη να υποστηρίζει πως η απόφασή της δεν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.
“Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από τον υπουργό εσωτερικών να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες να σφραγίσει τα ουγγροσερβικά σύνορα. Μιλάμε για μια περιοχή μήκους 175 χλμ., το κλείσιμο της οποίας μπορεί να γίνει με έναν φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων”, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών περνούν στην Ουγγαρία μέσω των συνόρων της με τη Σερβία, οι περισσότεροι συνεχίζουν προς άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία.

«Εργαζόμαστε για να λύσουμε το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα χωρητικότητας το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ε.Ε. σε σχέση με τη μετανάστευση», τόνισε ο κ. Τσγιάρτο.

Οι Ούγγροι διαφωνούν, δεν δέχονται την επιστροφή των μεταναστών και αντιπροτείνουν να σταλούν στην Ελλάδα

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport