“Όταν το Κράτος αδιαφορεί και δεν ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας, δραστηριοποιούνται ενεργοί πολίτες”

Παράνομα μαγαζιά λαθρομεταναστών που δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας με ληγμένες άδειες Πυρασφάλειας μέσα στον αστικό ιστό της πλέον πυκνοκατοικημένης περιοχής της Αθήνας

Κάτοικος του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας, παραθέτει τις ενέργειες που πραγματοποίησαν για παράνομα τζάμια και αλλόθρησκους χώρους λατρείας, καθώς επίσης παράνομα παραμάγαζα αλλοδαπών τα οποία πωλούν χωρίς άδεια φιάλες υγραερίου, «Αφού δεν τα κάνουν οι Υπηρεσίες και οι Αρχές, τα κάνουμε εμείς.

Στις 09.09.2022 καταθέσαμε στο Α’ Γραφείο Πυρασφάλειας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος δύο καταγγελίες/αιτήματα, για να γίνει έλεγχος σε ευκτήριους οίκους (ενδεικτικά για 5) και σε αμιγή καταστήματα πώλησης φυαλών υγραερίου και παντοπωλεία/μίνι-μάρκετ που πωλούν φυάλες υγραερίου (ενδεικτικά 12).

Στις 28.12.2022 και αφού δεν είχαμε λάβει καμμία απολύτως απάντηση για καμμία από τις δύο καταγγελίες, συναντηθήκαμε με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Διαπιστώσαμε ότι εάν δεν είχαμε ασχοληθεί να κάνουμε την καταγγελία, ειδικά για τους ευκτήριους οίκους (για ΚΥΕ έχει κάνει αναφορές και η δημοτική αστυνομία), κανείς δεν θα είχε κάνει έλεγχο… Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων που είναι η αδειοδοτούσα Αρχή (σσ σε κάποια έχει χορηγηθεί άδεια), δε διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό παρά επαφίεται στις υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στην αδειοδότηση να διενεργήσουν αυτεπάγγελτα ελέγχους εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης. Ωστόσο ούτε οι Υπηρεσίες έκαναν (απολύτως) τίποτα.

Εάν δεν μπορείς να ελέγξεις, δεν αδειοδοτείς. Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων αδειοδότησε και μετά “από δώ παν κι άλλοι”.

Στις 16.01.2023 δηλαδή 4 μήνες από την κατάθεση της καταγγελίας, λάβαμε απάντηση για τους ευκτήριους οίκους, η οποία έχει ως εξής:

Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας για το ένα τζαμί, χώρος σε υπόγειο πολυκατοικίας (!) έχει λήξει από 21.05.2020, δηλαδή έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την λήξη του πιστοποιητικού.

Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας για ένα δεύτερο τζαμί, χώρος σε υπόγειο πολυκατοικίας (!) έχει λήξει από 10.07.2018, δηλαδή έχουν περάσει τεσσεράμισι χρόνια από την λήξη του πιστοποιητικού.

Για ένα τρίτο τζαμί, χώρος σε υπόγειο πολυκατοικίας (!) δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση για πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας για μια αφρικανική εκκλησία (αυτόνομο κτίριο) έχει λήξει από 09.04.2020, δηλαδή έχουν περάσει σχεδόν τρια χρόνια από την λήξη του πιστοποιητικού.

Και μόνον ένα πιστοποιητικό πυροπροστασίας για μια αφρικανική εκκλησία, χώρος σε ισόγειο πολυκατοικίας (!) έχει ανανεωθεί στις 02.04.2021 και η ισχύς του λήγει στις 02.04.2026.

Σε αυτά που δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις δεν πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να ανανεώσουν τα πιστοποιητικά και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και αναμένουμε να σφραγιστούν ΑΜΕΣΑ. Γιατί όταν ο “ενδιαφερόμενος” δεν ενδιαφέρεται και ξεδιάντροπα δεν τηρεί τη νομοθεσία, σου δείχνει ότι “γράφει” την Πολιτεία “στα παλιά του υποδήματα”.

Αναμένουμε επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τους ελέγχους και τις αντίστοιχες απαντήσεις για τα καταστήματα που πωλούν φυάλες υγραερίου»…