“Όταν οι «κάποιοι» γίνονται στο λόγο «όλοι», τότε έχουμε μια (επικίνδυνη) γενίκευση”

Με αφορμή τη δήλωση Δαβάκη και “μπροσούρα” του αντιεξουσιαστικού χώρου, σχόλιο Αστυνομικού* “επικίνδυνες γενικεύσεις” με πολλαπλούς αποδέκτες.

“Τι κάνει μια δήλωση ρατσιστική ή με προκατάληψη.

Ρατσιστική δήλωση είναι αυτή που θέλει να διαχωρίσει ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους σε ανώτερους ή κατώτερους ανάλογα με το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, την αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου.
Για αυτό το λόγο η δήλωση του κυρίου Δαβάκη: «Παρακαλώ και απαγορεύω σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ αθίγγανο, γύφτο ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ να με ψηφίσει, αν νομίζει ότι εμείς φοβόμαστε το πολιτικό κόστος» είναι ρατσιστική.

Δήλωση με προκατάληψη είναι αυτή που πάλι θέλει να διαχωρίσει ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους μιας κοινωνικής ομάδας, προσδιδοντάς τους ένα αρνητικό χαρακτηριστικό.

FB_IMG_1520166360227

«Το έχουμε δει και το ‘χουμε καταλάβει ότι οι καλύτεροι φίλοι των ναζί είναι τα σώματα της αστυνομίας» διαβάζω σε κείμενο αφίσας που προφανώς οι συντάκτες του κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Δεν δηλώνεται ρητά στη φράση, αλλά υπονοείται ότι ΟΛΟΙ οι χρυσαυγίτες είναι ναζί και ΟΛΟΙ οι αστυνομικοί είναι οι καλύτεροι φίλοι των χρυσαυγίτες.

ΔΕΝ υπάρχει κάτι το μεμπτό με το να δηλώσει κανείς ότι «κάποιοι Ρομά κλέβουν» ή ότι «κάποιοι αστυνομικοί είναι χρυσαυγίτες». Τέτοιες δηλώσεις βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Έχουν υπάρξει κάποιοι Ρομά που έκλεψαν, έχουν υπάρξει κάποιοι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν σχέσεις ποινικού επιπέδου με τη Χρυσή Αυγή. Αλλά όταν οι «κάποιοι» γίνονται στο λόγο «όλοι», τότε έχουμε μια (επικίνδυνη) γενίκευση. Και ιδιαίτερα όταν π.χ. χαρακτηρίζονται όλοι οι Ρομά ως υπάνθρωποι (ρατσισμός) ή όλοι οι αστυνομικοί ως χρυσαυγίτες ή αν θέλετε, όλοι οι χρυσαυγίτες ως ναζιστές (προκατάληψη).

Είναι σπουδαίο να αντιταχθούμε στο ρατσισμό και στη προκατάληψη; Για μένα όχι απλά είναι σπουδαίο, αλλά είναι τεράστιας σημασίας η καταπολέμησή τους. Αυτά για να μην κουράσω άλλο κυριακάτικα.

Σημείωση: δεν υπάρχουν «σώματα της αστυνομίας». Υπάρχει το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού- Ελληνικής Ακτοφυλακής”.

_________

* Σχόλιο Φωτεινός Παγιαυλας, αντιπρόσωπος ΕΑΣΥ Αθηνών