Για τρίτη φορά, μέσα στο χρόνο, κτηνοτροφική μονάδα στο Ορεινό Πωγωνίου, γίνεται στόχος εμπρηστών ενώ οι ιδιοκτήτες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν πυρά από την Αλβανική μεθόριο στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν για κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην περιουσία τους.
Το Ορεινό είναι το τελευταίο χωριό κυριολεκτικά πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας – Αλβανίας, στο Πωγώνι.
Οι δράστες έβαλαν -για μια ακόμα φορά- φωτιά στην στάνη (18/12-20.30) της Σοφία Δημητρίου Βαλερά, στο χώρο που είχε αποθηκεύσει η οικογένεια των κτηνοτρόφων 150 μπάλες τριφύλλι, για τα αιγοπρόβατα.
Ενώ όπως καταγγέλλει η διοκτήτρια της κτηνοτροφικης μονάδας, όταν μαζί με τον γιο της επιχείρησαν να σβήσουν την φωτιά, δέχτηκαν πυροβολισμούς από την Αλβανική μεθόριο, προκειμένου να μη πλησιάσουν στο χώρο.
Είναι η τέταρτη εμπρηστική ενέργεια τα δύο τελευταία χρόνια, στην περιουσία της οικογένειας των κτηνοτρόφων.
Πριν σχεδόν ένα μήνα (20/11-21.00), είχε ξεσπάσει και πάλι ϕωτιά στο χειμάδι της οικογένειας. Από τη ϕωτιά η κτηνοτρόϕος, γλίτωσε τα ζώα της- 5προβατίνες με νεογέννητα αρνιά κάηκαν-, ενώ δεν κατάϕερε να περισώσει τις ζωοτροϕές- 800 μπάλες ξερό τριϕύλλι-, που είχε αποθηκεύσει για το χειμώνα, με τη ζημία να υπολογίζεται περίπου στα 7.000 ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, Αλβανοί με καταδρομική εισβολή στο χωριό, είχαν προκαλέσει εμπρησμό σε αποθήκες του χωριού. Είχε ακολουθήσει ο εμπρησμός στη στάνη που σταβλίζει τα 400 κεϕάλια πρόβατα που διατηρεί η οικογένεια τον περασμένο Μάρτιο –είχαν καταστραϕεί 500μπάλες ξερού χόρτου- ενώ εμπρηστική επίθεση ριχαν δέχτηκαν και το Σεπτέμβριο του 2012.
Η Ηπειρώτισσα κτηνοτρόϕος, έχει εκϕράσει την απογοήτευση και οργή της, για την εγκατάλειψη της πολιτείας, με τους δράστες Αλβανούς κτηνοτρόϕους, με ορμητήριο την Αλβανία, επιδιώκουν να αναπτυχθούν στα βοσκοτόπια της περιοχής εντός του ελληνικού εδάϕους, προκειμένου να βόσκουν τα κοπάδια τους!
Οι μέθοδοι τρομοκράτησης από πλευράς των Αλβανών, προς τους λιγοστούς πια ηλικιωμένους Ηπειρώτες ακρίτες, οι οποίοι διαμένουν σε χωριά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχουν οδηγήσει τους περισσότερους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με έντονο το αίσθημα της εγκατάλειψης από την επίσημη πολιτεία νοιώθουν απροστάτευτοι.
Οι Αστυνομικοί σταθμοί δεν λειτουργούν και τα περιπολικά δε ϕτάνουν ποτέ σε αυτά τα απομακρυσμένα χωρία της Ελληνικής επικράτειας.
«Οι Αλβανοί κτηνοτρόϕοι έχουν πλέον αποθρασυνθεί», καταγγέλλουν οι λιγοστοί πια Έλληνες ακρίτες κτηνοτρόϕοι. «Ποιο πολύ θα λυπηθούν για την σϕαίρα που θα χάσουν από το όπλο τους παρά για την ανθρώπινη ζωή που θα αϕαιρέσουν» αναϕέρουν με οργή και ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους.
«Όσο λίγοι και εάν είναι οι κάτοικοι στα χωριά, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, να τους προσέξουμε», είχε δηλώσει από τα Γιάννενα (19/11) ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραϕείμ Τσόκας, ενώ σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, είχε δεσμευτεί για 《άμεσες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασϕάλειας στους πολίτες της περιοχής》.
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport