ΟΠΚΕ και ΑΔ με νεα δομή και ενίσχυση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Αλλαγές στην αστυνόμευση σε αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την πιο άμεση αντιμετώπιση σε περιστατικά που ο πολίτης χρειάζεται την παρουσία της αστυνομίας

Όπως είχε παραθέσει το NantiaReport.gr, η μελέτη ειχε υποβληθεί στον αρμόδιο Υπουργό λιγες ημέρες μετα την ανάληψη των καθηκόντων του οπως ειχε ζητήσει απο τους Διοικητές των Υπηρεσιών και τους Τμηματάρχες τους. Μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση της Άμεσης Δράσης φερει την υπογραφή του μέχρι πρότινος Αττικάρχη και μετα τις πρόσφατες κρίσεις Επιτελάρχη της ΕΛΑΣ,  Υποστρατηγου Αστέριου Μαντζιώκα ενω για τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, η μελέτη υποβλήθηκε απο τον πρώην Διοικητής της Υπηρεσίας και σήμερα Διευθυντή Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, Αστυνομικό Διευθυντή Ευστράτιο Ματρακουλια.

Αλλαγή έχει προβλεφθεί για τις ΔΙ.ΑΣ με την πλειοψηφία των υπηρετούντων να προέρχονται απο Ειδικούς Φρουρούς καθως οπως εχει αναφέρει το NantiaReport.gr η νυχτερινή εξάωρη βάρδια (01.00- 07.00) είχε κριθεί απρόσφορη στο έργο που ειχε κριθει αρχικά οτι θα συνδράμουν, ωστόσο αυτή η απόφαση της ηγεσίας έφερε την αντίδραση των συνδικαλιστων που εκλέγονται απο τους υπηρετούντες. Ο νεος σχεδιασμός προβλέπει την ενίσχυση τοης Αττικής στους τέσσερις τομείς με περίπου 75 περιπολικών με τη λήξη της βάρδιας για τις περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ

Και σε αυτή την Υπηρεσία έχει προβλεφθεί ενίσχυση της ΔΙ.ΑΣ. νε προσωπικό, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια είχε καταγραφεί μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 40%.

Σύμφωνα με τη μελέτη 30 ομάδες ΟΠΚΕ πρόκεται να έχουν παρουσία στην Αττική, με έμφαση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, καθώς έχει εκδοθεί διαταγή για εκδήλωση ενδιαφέροντος να λάβουν στις ΟΠΚΕ. Μεταξύ αλλων αποφασίστηκε η αποδέσμευση για τις ομάδες ΟΠΚΕ από τη στατική φύλαξη στόχων και ταυτόχρονα να ενισχυθούν σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Η Άμεση Δράση έχει ημερήσια δραστηριότητα μέχρι και 15.000 κλήσεις

Ωστόσο θεμελιώδες πρόβλημα εντοπίσθηκε και στη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης,  καθως κρίθηκε υποστελεχωμένο, με προσωπικό χωρις εμπειρία δρόμου σε αξιολόγηση των περιστατικων. Με συνέπεια καθυστερήσεις σε αναμονή στην ανταπόκριση των κλήσεων. Στις αλλαγές εχει προβλεφθεί και η ενίσχυση σε προσωπικό, στους τηλεφωνητές της Υπηρεσίας . Καθώς επίσης διαπιστώθηκε ότι στις πρόσφατες συνταξιοδοτησεις μεγάλος αριθμός παλαιών και μάχιμων στελεχών της Άμεσης Δράσης πέρασε σε αφυπυρέτηση με συνέπεια οι νεοεισακτοι στην Υπηρεσία καθώς δε διαθέτουν εμπειρία να διαχειρίζονται τα συμβάντα με μειωμένη ικανότητα, με πρόβλεψη να ενισχυθούν τα πληρώματα με στελέχη της ΕΛΑΣ με γνώση “δρόμου “.