Ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι για το φονικό εμπρησμό της Marfin

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN, στα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλλητηρίου το Μάιο του 2010.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο οι δυο κατηγορούμενοι στα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλλητηρίου το Μάιο του 2010.

Για το φονικό εμπρησμό της MARFIN κατηγορουμενος ήταν ο Θοδωρής Σίψας ενω ο Παύλος Αντρέεβ, για τη βομβιστική επίθεση με μολώτοφ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλλητηρίου τον Μάιο του 2010 για το πρώτο μνημόνιο.

Marffin

Ήταν 5 Μαΐου του 2010.
Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων στο πλαίσιο γενικής απεργίας είχαν διοργανώσει πορεια κέντρο της Αθήνας, κατα του 1ου Μνημονίου. Ήταν ίσως η μαζικότερη συγκέντρωση από ανθρώπους όλων των ηλικιών, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000.
Κι ενώ η πορεία είναι σε εξέλιξη, ξεσπούν επεισόδια. Στο ύψος της Κλαυθμώνος (05/05 2010- 14.30) τρια άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους σπάνε το τζάμι του νεοκλασικού κτηρίου στην είσοδο της Marfin Bank (Σταδίου 23), και απορρίπτουν μολότωφ και περιχύουν μπουκάλι βενζίνη στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο με τις μοκετες και τις ξυλινες επενδύσεις.

Ενώ το κτήριο ειχε παραδοθεί στις φλόγες, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου παρεμπόδιζαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν. Χρειάστηκε η παρέμβαση των ΜΑΤ με τους Αστυνομικούς να ενεργούν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ωστε να διευκολύνουν τη διέλευση διασωστων και Πυροσβεστών ενω ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από την τράπεζα αποκλείστηκε.
Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα της τράπεζας. Πέντε με αναπνευστικά προβλήματα, βγήκαν απο το φλεγομενο κτήριο, τρεις εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στις φλογες στις αναθυμιάσεις τους καπνούς.

Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών, εγκυμονούσα) Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) έχασαν τη ζωή τους. Όπως διακριβώθηκε, δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως από το κτήριο, είχαν ασφυκτικό θάνατο που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε αναπτυχθεί σε όλο το κτίριο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.
Ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, εντοπισθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου.
Την Παρασκευή Ζούλια εντόπισαν οι διασώστες σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, εντοπίσθηκε κοντά στο μπαλκόνι, πριν προλάβει να βγει στο μπαλκόνι.
Το πόρισμα που συνέταξε ο τεχνικός επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας καταλογίζει στην τράπεζα παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην ελειπη εκπαίδευση του προσωπικού. Όλοι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου. Αναφέρεται πως “η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη και πως για να ανοίξει ήταν απαραίτητη η χρήση τηλεχειριστήριου, το οποίο βρισκόταν σε άλλο χώρο”, ενώ το υποκατάστημα δεν διέθετε το απαιτούμενο από το νόμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Έξι χρόνια μετά, τη δολοφονία, οι δραστες της δολοφονικής επίθεσης που προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο τριών υπαλλήλων, εκ των οποίων μια έγκυος, παραμένουν αταυτοποίητοι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαλλακτική ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας.